Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament estudia reorganitzar la Policia Local per tenir més agents patrullant al carrer

Escoltar

L’Ajuntament estudia reorganitzar la Policia Local per tenir més agents patrullant al carrer

Augmenten un 9,5% els delictes al 2018, especialment els robatoris amb força

L’Ajuntament està estudiant una reordenació de la Policia Local que permeti disposar de més agents per patrullar al carrer i d’aquesta manera respondre a les demandes ciutadanes davant l’increment dels fets delictius a la ciutat. Els delictes han pujat un 9,5% a Mataró al 2018 respecte l’any anterior, i destaca l’increment d’algunes de les tipologies que provoquen més sensació d’inseguretat.




La Junta Local de Seguretat es va reunir ahir per analitzar els fets delictius coneguts a la ciutat al llarg de l’any passat (8.567) en comparació al 2017 (7.825). Destaca l’increment dels robatoris amb força (31,2%), i especialment algunes de les tipologies com són el robatori amb força a l’interior de vehicle (36,8%, de 731 a 1.000); el robatori amb força a domicili (+48,9%, de 184 a 274) i el robatori amb força a establiment (46,2%, de 104 a 152).




En canvi, s’han reduït els robatoris amb violència i intimidació (-4,8%, de 582 a 554), especialment aquells ocorreguts a l’espai públic (-19,7%, de 371 a 298). Tot i que, d’altra banda, han augmentat algunes de les tipologies que generen més alarma, com les estrebades (+25,7%, de 140 a 176).




Avui s’han explicat aquestes dades als grups municipals en una comissió informativa extraordinària, i per als propers dies l’Ajuntament ha convocat també en sessió extraordinària els consells territorials de Rocafonda, El Palau i l’Escorxador (4 de febrer) i de Cerdanyola (6 de febrer) per tractar sobre la seguretat ciutadana en aquests barris, on l’Ajuntament ja ha posat en marxa mesures com la presència d’una patrulla fixa de la Policia Local les 24 hores de dilluns a divendres i els efectius disponibles el cap de setmana. Així mateix, s’ha convocat un Consell Municipal de Seguretat extraordinari obert a entitats el 14 de febrer, tal i com contempla la Declaració institucional per a la millora de la seguretat aprovada el 25 de gener per la Junta de Portaveus.




A banda del compromís que també recull la Declaració institucional de cobrir les places vacants (s’han prejubilat set policies i es preveuen set vacants més fins a final d’any), l’Ajuntament està estudiant diferents mesures per disposar de més agents al carrer. En concret, s’està valorant que determinades tasques realitzades per policies siguin desenvolupades per funcionaris que no pertanyin al cos, com podria ser el personal de la Sala operativa que rep les trucades ciutadanes. També s’estudia la possibilitat de dur a terme la vigilància d’edificis amb personal de seguretat privada, així com instal•lar càmeres de videovigilància en zones sensibles per a la seguretat ciutadana, com ara la zona d’oci nocturn del Pla d’En Boet o l’aparcament del Parc de Rocafonda.




Per altra banda, el regidor de Seguretat, Juan Carlos Jerez ha manifestat la necessitat que tots dos cossos policials intensifiquin l’atenció i acompanyament a les víctimes dels delictes, especialment a les persones més vulnerables, de forma similar a la que ja està protocolaritzada per a les víctimes de violència de gènere i domèstica, o les víctimes d’accidents de trànsit.






Convocatòries unitàries de places de policia local




El director general d’Administració de la Seguretat de la Conselleria d’Interior, Jordi Jardí, que va assistir ahir a la reunió de la Junta de Seguretat, va assegurar compartir la preocupació de l’Ajuntament davant les darreres estadístiques. En aquest sentit, va afirmar que la conselleria està buscant fórmules per facilitar la selecció d’agents per part dels ajuntaments mitjançant convocatòries unitàries de noves places de policia local arreu del territori.




L’Ajuntament reclama des de fa anys un reforç en el nombre d’agents de Mossos d’Esquadra destinats a la ciutat, així com la revisió del conveni de col•laboració en matèria de seguretat publica i Policia. L’alcalde, David Bote, ha sol•licitat una trobada amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, per traslladar-li novament la seva preocupació per la davallada de la seguretat al municipi.




Malgrat que la Generalitat té la competència exclusiva en seguretat ciutadana, la Policia Local va realitzar l’any passat 10.237 serveis realitzats en aquesta matèria, dades molt similars a les del 2017 (10.612). A més, les diligències penals de la Policia Local per temes de seguretat ciutadana van créixer un 24,25% l’any passat (de 1.286 a 1.035).