Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Crida de Festa Major marca l’inici oficial de Les Santes 2019 amb el flabiol i la Momerota com a protagonistes

Escoltar

La Crida de Festa Major marca l’inici oficial de Les Santes 2019 amb el flabiol i la Momerota com a protagonistes

La Festa Major de Les Santes ja marxa des de fa dies, però fins a la tarda del 25 de juliol, amb el discurs de l’alcalde des del balcó de l’Ajuntament i els primers balls i dormides de les comparses, no s’oficialitza el seu inici. Prop de 5.000 mataronins han viscut en directe aquest acte a La Riera, la plaça de l’Ajuntament i entorns.

Flabiolaires durant La Crida. Foto: Albert Canalejo /Ajuntament
Flabiolaires durant La Crida. Foto: Albert Canalejo /Ajuntament

L’alcalde, David Bote, ha presidit aquest vespre des del balcó de l’Ajuntament la Crida de Festa Major. Com ja és tradició, després del so del volador, cap a les 19.45 h, ha començat el Cap a la Crida amb les comparses institucionals fent camí cap a l’Ajuntament.

Pocs minuts després de les 20 h s’ha iniciat La Crida amb el discurs de l’alcalde, que ha destacat valors de la ciutat com la diversitat, la pluralitat, el fet de ser una ciutat “eixida sobre el treball”, el patrimoni històric i el mar. David Bote també ha recordat les efemèrides d’aquestes Santes: els 300 anys del flabiol a Mataró, els 40 anys de la Momerota i, especialment, els 40 anys també de la recuperació de la Festa Major per iniciativa popular. “Mil gràcies als que ho vau fer possible amb la vostra generositat”, ha dit. L’alcalde ha apel·lat un any més al seny necessari per gaudir la rauxa, ha insistit en el “No és no” i el respecte cap als altres perquè “quedi sempre ben clar quins són els límits de les relacions”, i ha demanat “una festa cívica i segura”. Com sempre, ha finalitzat la seva intervenció amb el tradicional “Glòria a Les Santes!” i amb l’encesa de la traca que dona inici als balls de les diferents figures, interpretats pels respectius acompanyaments musicals.

En primer lloc ha actuat la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, seguida d’un homenatge especial amb motiu dels 300 anys de l’existència de flabiolaires a Mataró (segons es recull en documents històrics, tot i que possiblement el flabiol ja es tocava molt abans a la ciutat). Un grup de flabiolaires ha interpretat una petita peça i s’ha fet la lectura d’un text commemoratiu.

Després han començat els balls de les comparses amb La Rumbeta dels Nans Nous, els Balls dels Nans, el Salt de les Diablesses i el Ball de la Momeroteta. Arribat el torn del Ball de la Momerota, aquesta figura de foc també ha tingut un sentit homenatge amb motiu del seu aniversari ballant a ritme dels Grallers de Mataró. L’acte ha seguit amb el Ball del Dragalió, el Ball del Drac, el Ball de l’Àliga, el Ball de Petits, el Ball de Quatre, el Ball de Grossos i els Balls d’en Robafaves.

A continuació han començat les esperades Dormides, moment en què, ja executats els respectius balls, els portadors tomben les figures per recollir-les al vestíbul de l’Ajuntament.

La Crida ha estat retransmesa en directe per Mataró Ràdio i Mataró Televisió, amb la programació especial de Mataró Audiovisual. També s’ha pogut seguir per Internet a través dels webs www.lessantes.cat (també des de www.mataro.cat), i www.mataroaudiovisual.cat, i per les xarxes socials.


Arxius adjunts