La Junta de Portaveus reclama a la Generalitat la recuperació de la Llei de Barris
La Junta de Portaveus celebrada dilluns 4 de febrer va aprovar una Declaració institucional presentada pel grup municipal de VOLEMataró en què es demana a la Generalitat la recuperació de la Llei de Barris i una dotació econòmica extra al contracte programa de serveis socials. La proposta es va aprovar amb els vots a favor d’ERC-MES, C’s, CUP, VOLEMataró i ICV-EUiA, les abstencions de CiU, PP i PxC i els vots en contra del PSC.
El text íntegre de la proposta és el següent:
“Els retallaments en inversions a la nostra ciutat han estat una constant des de la Generalitat i l'estat, produint un deteriorament en la nostra ciutat. La primera manca d'inversió la tenim en el deute de les escoles Bressols, sanitat, urbanisme, estructures i xarxes dins de la comunitat.
Mataró, segons estadístiques actuals, presenta uns indicadors de pobresa per sobre de la resta de la comunitat autònoma, CA. Al llarg dels últims 10 anys hem anat veient com es deixava d'invertir en els nostres centres de sanitat, en el manteniment de les xarxes viàries, transport públic, educació, serveis socials, urbanisme i en definitiva prevenció i evolució. Hem vist com s'anava degradant “la cultura del que és social”, emmascarats darrere d'una crisi econòmica, que com sempre ha estat suportada per les classes populars i a l'hora han estat les mateixes, que han sufragat gran part dels pressupostos nacionals i supranacionals. (Mes esforç a qui menys té).
El desenvolupament d'un territori va lligat a les inversions en estructures i serveis socials, així reclama l’estat de benestar, en la recerca d'una societat igualitària i d'oportunitats que supera la pobresa i la desigualtat dotant-la d'eines i recursos a manera d'inversions especialment en aquests sectors més necessitats i/o vulnerables, joventut, infància, atenció a les dones, ocupació, sanitat, educació i serveis socials, urbanisme, estructures, innovació...
Tots són ingredients que aposten per tirar endavant una societat en lluita contra les desigualtats socials. El canvi de model neoliberal dels últims anys ha comportat una degradació sistemàtica de tots els serveis socials i una minva en les inversions urbanístiques, estructures, zones verdes i/o mediambientals. Aquesta deixadesa de passar de "la cultura del que és social" a una clara intervenció de les administracions al model neoliberal potenciant les individualitats en detriment del treball comunitari, associatiu. Posant al servei de les entitats financeres i del sector privat els serveis públics. En conseqüència s'ha anat produint una degradació constant i gradual de tots els serveis i sobretot dels nostres fonaments (educatiu, sanitari, serveis socials, medi ambient, urbanisme i infraestructures).
Hem observat atònics com la degradació i la inversió segmentada i quasi sempre tardana s'ha fet de forma capritxosa i seguint al mercat privat i/o a la urgència social. Convertint a agents socials com les treballadores socials i/o educadors de professionals preventius a gestors de la urgència amb recursos limitats. Generant una perversió del mateix sistema. Segons ens expliquen els diferents governs, espanyol i català, "la crisi s'ha superat" però en cap moment s'han recuperat les inversions de servei públic i la infradotació es patent, col•lapse, totes les administracions públiques.
Ha estat més d'una dècada de retallaments patits socialment i ha quedat demostrat que aquest model neoliberal ha estat un pretext per empobrir més a les classes populars i totes les administracions de primera necessitat.
En l'àmbit local la situació ha estat de desemparament i de cobrir recursos amb diners públics que haurien d'haver estat destinats a sufragar d'altres inversions o despeses de l'administració local. Sense que ni autonomia, ni estat retornessin aquestes inversions avançades moltes vegades pel món local, ho hem vist en les escoles bressol, en educació, sanitat i sobretot en serveis socials.
Des del món local toca reclamar les inversions necessàries, una estratègia de prevenció i inversions en els serveis bàsics que permeti l'avenç social i elimini la desigualtat i manca d'oportunitats en la societat actual, que deixi de generar segregació. Aquest ha de ser l'objectiu del nostre ajuntament, recuperar sobirania local a través d'inversions, i l'exemple com a capital de comarca per altres localitats del nostre entorn amb els mateixos problemes i mancances socials que es donen a tot el territori. L'abandonament de les coses importants per les urgents ha generat degradació i finalment segregació, molt més patents en ciutats grans són les que polaritzen les situacions de desigualtat i pobresa.
A Mataró amb els últims successos de delinqüència, el que s'ha traduït en els últims successos com a inseguretat, por i problemes de convivència. La pèrdua de finançament per exemple en la Llei de Barris, les infraestructures, equipaments educatius (escoles Bressols), manca d'inversió en polítiques d'habitatge...
Tot això, ha comportat en les zones més vulnerables de la ciutat una concentració de mancances socials traient oportunitats els més vulnerables, ha concentrat la pobresa, s'ha permès la degradació de molts barris per manca de cura i manteniment. Facilitant un "caldo de cultiu" per màfies, delinqüència i fins i tot racisme a causa de la pobresa.
És per tot l’exposat que proposem a la Generalitat i a l'estat espanyol perquè faci efectives les següents inversions:
1.Tornar a posar en marxa la Llei de Barris en tots els barris de Mataró on els estudis realitzats constatin la necessitat de lluitar contra la degradació i la pobresa, i generar una reinserció laboral, educativa i/o preventiva social.
2.Augmentar el contracte programa de serveis socials per coordinar inversions en polítiques preventives de reinserció i prevenció amb plans d'accions amb joventut i infància en coordinació amb educació i administracions locals.
3.Sol•licitar una dotació econòmica basada en estudis previs pels experts en urbanisme i arquitectura per eradicar barreres arquitectòniques, generar actuacions de micro-urbanisme necessàries per combatre la degradació d'espais.
4.Impulsar des de la Generalitat i la Diputació programes específics d'ocupació i impuls econòmics per a joves i aturats de llarga durada que implementin les subvencions percebudes dels fons FEDER i altres fons europeus.
5.Combatre amb recursos en les zones més vulnerables amb un equip de treballadors experts compostos per treballadores socials, educadors, tècnics i agents cívics específics amb la formació pertinent, que aquesta partida específica sigui contemplada al contracte programa de serveis socials i d'altres departaments de l'administració pública, establint una coordinació interdisciplinària entre departaments.
6.Elevar a la Generalitat els acords assumits en aquesta declaració institucional.”.