Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Missa de Glòria centra la Diada de Les Santes

Escoltar

La Missa de Glòria centra la Diada de Les Santes

L’Anada a Ofici s’ha pogut celebrar amb normalitat però la Desfilada i les posteriors dormides s’han suspès per la pluja

Foto: Albert Canalejo
Foto: Albert Canalejo

Avui, 27 de juliol, és la Festa Major de Mataró, la Diada de les santes patrones Juliana i Semproniana. La ciutat s’ha llevat amb les Matinades, ha continuat el matí amb el Toc d’ofici, l’Anada a ofici de les autoritats i la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch a la Basílica de Santa Maria. La Desfilada i la Ballada de Sardanes s’han suspès per la pluja.

A partir de les 7 del matí, des de diversos indrets de la ciutat s’han començat a sentir les gralles i els voladors recorrent els carrers de Mataró per anunciar que ha arribat la Diada de Les Santes. Hi participaran els Grallers dels Capgrossos de Mataró, els Grallers de la Borsa de Músics de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, els Moixernons, Els del Barret de Palla i els Grallers de l’EMMM. Un cop finalitzats els recorreguts, tots els grups s’han trobat a la plaça de Santa Maria, on a les 9 h ha sonat el repic de campanes. Amb el Toc d’ofici les campanes de la basílica conviden la ciutadania a l’ofici més concelebrat, el dedicat a les santes patrones: santa Juliana i santa Semproniana.

A les 9.30 h, l’alcalde David Bote ha encapçalat la comitiva institucional que, en cercavila, amb les comparses i els seus músics, han anat cap a la Basílica de Santa Maria per celebrar la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch.

La cercavila ha anat de l’Ajuntament a la plaça de Santa Maria passant per La Riera i el carrer Nou, i la comitiva estarà formada per les Diablesses i els Tabalers do Maresme; la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers; el Dragalió, el Drac amb els seus tabalers; l’Herald i les Trampes; els Nans i la Família Robafaves amb els seus flabiolaires; l’Àliga amb els Ministrils; els Macers; les autoritats i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme que amenitzaran amb la seva música el recorregut.

Amb motiu dels 40 anys de la recuperació de la Festa Major de Les Santes, l’alcalde David Bote ha convidat els quatre exalcaldes que ha tingut la ciutat des de 1979 -Joan Majó, Manuel Mas, Joan Antoni Baron i Joan Mora- a assistir a la missa de Les Santes. També han confirmat la seva assistència el diputat al Congrés, Gabriel Rufián (ERC); les diputades al Parlament de Catalunya Najat Driouech (ERC) i Alícia Romero (PSC); i la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques de la Generalitat, Àngels Ponsa.

 

Missa de les Santes

La Missa de Glòria de mossèn Blanch és una espectacular litúrgia religiosa i musical que mereix una menció especial en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. La Missa de Glòria, estrenada fa 171 anys, és una peça de gran valor musical que és considerada una de les joies de la música religiosa del segle XIX. La Missa de les Santes, enguany dirigida per Jordi Lluch, ha comptat amb orquestra i un cor popular conformat per 112 persones voluntàries que han estat assajant des de principis de juny. Els solistes han estat Josep Fadó (tenor), Júlia Farrés-Llongueras (soprano), María Luisa Corbacho (contralt) i Josep Pieres (baix).

La celebració de la Missa l’ha presidida el rector de la parròquia de Santa Maria, mossèn Josep Rodríguez Fernàndez; i han concelebrat preveres i religiosos de Mataró i d’altres arxiprestats. Aquest any destaquen dos preveres convidats que celebren els 50 anys d’ordenació sacerdotal: mossèn Jaume Gonzàlez Agápito i el pare salesià Josep Mascaró Manasanch.

Un cop finalitzada la cerimònia s’han interpretat els Goigs de les Santes, també de mossèn Blanch, i sortiran en processó les relíquies de les Santes fins a la façana del temple. A causa de la pluja, s’ha suspès tot el que havia de venir a continuació: el ball de l’Àliga, el pilar d’honor de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró i l’aviada de coloms blancs a la plaça, a càrrec de la Societat Columbòfila Missatgera de Mataró.

També s’han anul·lat per la pluja la Desfilada, els balls i les dormides de totes les comparses.

Galeria d'Imatges