Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Policia Local ha donat suport a veïns i comunitats en 450 casos d’ocupacions d’habitatges des de juny de 2017

Escoltar

La Policia Local ha donat suport a veïns i comunitats en 450 casos d’ocupacions d’habitatges des de juny de 2017

La Comissió municipal per a la gestió del risc per a la seguretat i la convivència derivada de l’ocupació d’habitatges es reuneix per valorar la problemàtica a Mataró

La comissió s'ha reunit avui a l'Edifici de Via Pública. Foto: Ajuntament
La comissió s'ha reunit avui a l'Edifici de Via Pública. Foto: Ajuntament

La Unitat de Convivència i Civisme de la Policia Local de Mataró ha actuat des de la seva creació, al juny de 2017, en 450 casos d’ocupacions il·legals d’habitatges a la ciutat, donant suport als veïns i les comunitats afectades. Les dades referents als expedients tramitats s’han donat a conèixer avui als membres de la Comissió municipal per a la gestió del risc de la seguretat i la convivència derivada de l’ocupació d’habitatges, que s’ha reunit per valorar l’estat actual d’aquesta problemàtica a la ciutat.


Els casos coneguts per la Unitat de Convivència i Civisme estan repartits per tota la ciutat, si bé s’ha registrat un major nombre d’expedients d’ocupacions als àmbits de Cerdanyola, Rocafonda i Centre-Eixample. En relació amb els casos coneguts, la Policia Local ha identificat 453 persones i ha tingut coneixement de 120 denúncies penals interposades pels titulars dels habitatges respecte a les ocupacions de la seva propietat. Del total de 450 ocupacions, en 52 casos s’ha produït defraudació del servei d’aigua, en 5 casos de gas i en 198 casos d’electricitat.


Des de la posada en marxa d’aquesta unitat policial, i gràcies a la col·laboració ciutadana, s’han evitat 67 ocupacions, ja que la intervenció policial s’ha pogut fer en el moment que s’intentava accedir a l’habitatge, que han quedat registrades com a temptatives d’usurpació.


La Unitat de Convivència i Civisme es va crear amb l’objectiu de lluitar contra les ocupacions indiscriminades d’habitatges que provoquen problemes de convivència i, de retruc, contribueixen a minvar el parc potencial d’habitatges per al lloguer social i assequible. Està formada per vuit agents (quatre en torn de matí i quatre en torn de tarda) i un caporal. En la majoria d’actuacions es procedeix a la identificació dels ocupants i l’assessorament a veïns i propietaris



Comissió municipal


L’Ajuntament va crear a finals de 2016 la Comissió municipal per a la gestió del risc per a la seguretat i la convivència derivada de l’ocupació d’habitatges, que aquest migdia ha estat convocada per fer balanç de les accions desenvolupades en els darrers mesos.


A banda de les dades d’expedients tramitats per la Policia Local, el degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio Naveira, ha explicat avui als membres de la comissió com està influint a nivell judicial l’entrada en vigor de la Llei 5/2018, d’11 de juny, que ha agilitzat el procés de recuperació dels habitatges per part dels propietaris d’immobles ocupats amb l’anomenat desnonament exprés.