Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Rua del Carnestoltes de Mataró canvia de recorregut i s’obre a les comparses familiars

Escoltar

La Rua del Carnestoltes de Mataró canvia de recorregut i s’obre a les comparses familiars

L’Ajuntament i la Comissió de Carnestoltes han programat activitats per a totes les edats del 28 de febrer al 6 de març amb en Pellofa XLI com a gran protagonista

La regidora de Cultura, Núria Moreno, i Jèssica Pérez, de l’equip de direcció artística de Carnestoltes van presentar divendres el programa d’activitats de la festa d’enguany que se celebrarà del 28 de febrer al 6 de març. La principal novetat fa referència a la Rua que canvia de recorregut i obre una categoria, la comparsa familiar.



La Rua és l’acte més multitudinari de la festa i s’ha volgut afavorir a la participació de les persones de mobilitat reduïda fent el recorregut de baixada. Se sortirà des del Nou Parc Central, es baixarà per La Riera i acabarà a la plaça de Santa Anna. Allà es farà el lliurament de premis a les millors comparses, que es distribuiran en dues categories: Comparses Grans (més de 10 persones) i Comparses Familiars (de 3 a 10 persones). Tot seguit, al mateix escenari, començarà el Ball de Carnestoltes que organitza l’Esplai Garbí. Les entitats i associacions participants en el concurs podran optar a aquests guardons: el premi a la millor comparsa dotat amb 500 €, el segon premi, de 300 €, i el premi especial del jurat, de 200 €. El nou premi a la comparsa familiar està dotat amb 200 €.



Les inscripcions a la Rua s’han de fer presencialment a la Direcció de Cultura (C. de Sant Josep, 9) i la data límit és el 22 de febrer a les 14 h. El jurat, nomenat per les comparses participants i la Direcció de Cultura, tindrà en compte aspectes com l’originalitat, el vestuari i la posada en escena. El Premi Especial del Jurat serà un reconeixement a l’esforç i el mèrit, relatiu a les capacitats i possibilitats del col•lectiu o entitat participant.



Un altre dels fets que marcaran el Carnestoltes del 2019 és la celebració del 40è aniversari dels Botargues, la guàrdia personal d’en Pellofa, el rei del Carnestoltes mataroní. Com és tradició, els Botargues apareixeran a tots els actes i abans del Sant Sopar repassaran les seves quatre dècades d’existència.





La programació




El primer acte de la festa serà el Rebombori de la Mulassa, un acte que anuncia l’adveniment del Carnestoltes, que es farà dissabte 23 de febrer. Organitzat per l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber aplegarà diferents figures festives: la Mulassa de Mataró, el Dofí de Barcelona, els Cercolets de Sant Cugat i la Mula Baba de Girona.




Però el primer acte del ritual carnestoltesc clàssic serà el repartiment de truites a càrrec de la Hermandà de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa, dijous 28 de febrer.




En Pellofa XLI farà la seva aparició divendres 1 de març a 2/4 de 9 del vespre a la plaça de Santa Anna, ben acompanyat pels Botargues i també per la Momerota, la Momeroteta i La Banda de l’Agrupació Musical del Maresme.




Dissabte 2 de març és el dia gran del Carnestoltes mataroní i començarà ja al matí amb el ball de gitanes a les 11.30 h a la plaça de Santa Anna. La música anirà a càrrec de la Principal de La Bisbal i enguany s’ha convidat la Lira Urgavonense d’Arjona (Jaén). L’Associació Cultural Mestres del Gai Saber, organitzadora de l’acte, ballarà també amb l’Esbart Picapoll i Capell de Manresa i el Ball de Gitanes de Santa Perpètua de Mogoda.




La tarda de dissabte serà el moment d’omplir els carrers de disfresses i alegria amb la gran Rua, que acabarà amb molta música a l’escenari de la plaça de Santa Anna a càrrec dels grups Reskate, The Cabrians, Bossonaya i PD L-Mental.




Diumenge 3 de març al matí serà el dia dels més petits de la casa que despertaran en Pellofa a les 11 davant l’Ajuntament per convidar-lo a ballar amb ells a la plaça de Santa Anna al ritme del grup El Tramvia Blanc.




Dimarts 5 de març veurem les darreres passes del rei del Carnestoltes de Mataró que convidarà als assistents al Sant Sopar a partir de les 19.30 h.




La festa s’acabarà dimecres 6 de març amb la instal•lació de la capella ardent a l’Ajuntament per plorar el Pellofa XLI i acomiadar-lo a la plaça de la Muralla. L’Enterrament d’en Pellofa és un dels actes més singulars i concorreguts del Carnestoltes mataroní, on es llegeix el testament del personatge i s’escenifica la lluita entre els Vicis (representants d’en Pellofa) i les Velles (representants de la Vella Quaresma). L’acte culminarà amb l’arribada i entronització de la Vella Quaresma a la Plaça de la Peixateria. Allà es descobrirà l’obra de la Vella d’enguany i l’artista que la signa.




Durant el regnat d’en Pellofa, l’Ajuntament es convertirà en casa seva i s’hi acompanyarà dels seus ancestres. L’exposició “Les cares d’en Pellofa (1979-2018)” mostrarà les màscares dels 40 personatges que han encarnat aquest singular figura del Carnestoltes mataroní. La mostra es podrà veure de l’1 al 6 de març al vestíbul de l’Ajuntament.



El Carnestoltes també arribarà a les biblioteques de la ciutat. La Xarxa de Biblioteques de Mataró oferiran dues hores del conte especials els dies 20 i 26 de febrer, mentre que la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro ha programat tallers i contes relacionats amb la festa.




L'organització



La festa és possible gràcies a la participació ciutadana que fa mesos que treballa a la Comissió de Carnestoltes, integrada per diferents entitats i persones de la ciutat. Aquesta comissió l’integren l’Agrupació Musical del Maresme, l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber, la Banda dels Escuracassoles, els Botargues, la Confraria de l’Enterrament, la Confraria de les Set Setmanes, l’Esplai Garbí, els Equips de Suport, la Hermandá de la Juliana Llardera i Semproniana Llardosa, les Comparses de Momerota i la Momeroteta, la Sala Cabanyes, i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.




El cartell



El guanyador del 5è Concurs de Cartells de Carnestoltes de Mataró és Víctor Rodríguez. Aquest dissenyador mataroní està format a l’Escola del Treball de Barcelona, en el cicle formatiu de grau superior de disseny i producció editorial l’any 2015. Ha guanyat el primer premi en el concurs de fotografia del barri de Peramàs -Esmandies, va ser finalista el 2n concurs de cartells del Carnestoltes de Mataró i també finalista del concurs de cartells d’Argilà Argentona, Fira Internacional de Ceràmica. Pel Carnestoltes de Mataró, Víctor Rodríguez ha volgut fer un cartell alegre, elegant, divertit, amb caràcter i certa disbauxa, que recordi l'essència de la festa.




Els cartells participants en el concurs es podran veure del 15 de febrer al 6 de març a la sala d’actes de la Biblioteca Pompeu Fabra.