Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament atorga la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a Joan Peiró i Belis, Fill Adoptiu de Mataró

Escoltar

L'Ajuntament atorga la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a Joan Peiró i Belis, Fill Adoptiu de Mataró

L'acte de lliurament de la distinció se celebrarà avui a les 19 h al Saló de Sessions

L’alcalde, David Bote, presidirà aquesta tarda a les 19 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament l’acte oficial d’atorgament de la medalla de la ciutat, a títol pòstum, a Joan Peiró i Belis, Fill Adoptiu de Mataró. La distinció s’atorga a petició de la Comissió Ciutadana organitzadora dels actes de l’Any Peiró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament. El Ple ordinari de desembre de 2018 va aprovar concedir aquest reconeixement a Joan Peiró per haver impulsat el Forn del Vidre i procurat formació per als obrers que hi treballaven, i per la seva faceta com a sindicalista liderant la CNT a la ciutat.

 

 

En el transcurs de l’acte està previst que la primera tinenta d’alcalde, Núria Moreno, llegeixi l’acord plenari d’atorgament de la Medalla de la Ciutat. Tot seguit, Jaume Vellvehí intervindrà com a portaveu de la Comissió Peiró i l’historiador Josep Puig-Pla glossarà la figura de l’anarcosindicalista. A continuació està previst que l’alcalde lliuri la Medalla de la Ciutat i el pergamí acreditatiu als nets de Peiró, Núria Malagelada i Joan Solé.

 

 Any Peiró

 Joan Peiró i Belis (Hostafrancs, 1887 – Paterna, 1942), va ser vidrier d’ofici i va militar en l’anarcosindicalisme on va ser secretari general de la CNT. Establert a Mataró, va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Amb la guerra civil, va acceptar ser ministre d’Indústria. Exiliat a França, la Gestapo el lliurà a Franco i fou empresonat a València i afusellat a Paterna el 24 de juliol de 1942.

 

 

Durant el 2017 es van dur a terme una vintena d’actes emmarcats en l’Any Joan Peiró, com una ofrena floral o l’acte musical i audiovisual Peiró42, que va comptar amb el suport de l’Orquestra Ciutat de Mataró i diverses corals locals, entre d’altres. La comissió ciutadana que va impulsar la commemoració de l’efemèride estava formada per una trentena d’entitats i organitzacions polítiques.

 

 

A més, el passat 24 de juliol es va inaugurar al Pati del Cafè Nou un monument commemoratiu. L’escultura, concebuda per Martí Anson, és un fanal amb forma de bufador de vidre amb una punta lluminosa de vidre bufat que recorda la relació de Joan Peiró i la seva labor com a cooperativista a les Cristalleries Mataró. S’encendrà cada 24 de juliol, coincidint amb l’aniversari de l’afusellament de Peiró.