Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró iniciarà els tràmits per demanar a la Generalitat que la Setmana Santa sigui distingida d’Interès Turístic Català

Escoltar

Mataró iniciarà els tràmits per demanar a la Generalitat que la Setmana Santa sigui distingida d’Interès Turístic Català

El Ple ordinari del mes d’abril va aprovar una Proposta de resolució presentada pel PP perquè l’Ajuntament i la Comissió de la Setmana Santa de Mataró iniciïn els tràmits per demana a la Generalitat de Catalunya la distinció d’interès turístic català. La iniciativa va prosperar amb el vots a favor del PSC, CiU, ERC-MES, Ciutadans, PP, VoleMataró, PxC i el regidor no adscrit Víctor M. Paramés i l’abstenció de la CUP, ICV-EUiA i la regidora no adscrita Sarai Martínez.

El text íntegre de la Proposta de resolució sobre la Setmana Santa de Mataró és el següent:

“L’any 2002, concretament al Març d’aquell any, les Desfilades dels Armats de Mataró van rebre la distinció de ser reconegudes  com a Patrimoni Cultural de la Ciutat.

10 anys després al Ple Municipal Ordinari del mes d’abril de 2012 es va aprovar per una amplíssima majoria iniciar els tràmits per tal de que la Setmana Santa Mataronina fos declarada Patrimoni de la Ciutat de Mataró, encarregant l’informe al Sr. Xavier Alarcón i Campdepadrós, historiador mataroní i profund coneixedor de la història de la Setmana Santa Mataronina, de les Confraries i Germandats mataronines i del seu devenir en el transcurs dels segles.

Gairebé un any després, al març de 2013, la distinció va ser una realitat i al Ple Ordinari d’aquell mes es va aprovar atorgar a la Processó General de Divendres Sant el títol de Patrimoni de la Ciutat, val a dir que sense cap vot contrari, amb 25 vots a favor i només 2 abstencions.

L’expedient d’atorgament d’aquesta distinció, recopilat i redactat pel sr. Alarcón, en ressaltava:

-L’arrelament secular a la ciutat d’algunes de les Confraries i Germandats, cal recordar que precisament enguany la Venerable Congregació dels Dolors lligada a la Capella dels Dolors està celebrant el seu 325 Aniversari. Però d’altres com el Via Crucis de Divendres Sant que va des de la Basíl·lica de Santa María fins al Cementiri dels Caputxins es remunta al temps del s.XVII quan en l’actual cementiri dels Caputxins hi havia un convent de frares caputxins.

 -El gran valor artístic i estilístic de la Processó General de Divendres Sant, que recull elements antics de la ciutat, amb d’altres accents estètics d’altres contrades i amb presència de dècades a la ciutat.

-La singularitat dels seus actes, amb una convivència gairebé perfecta entre actes de la més profunda tradició catalana amb altres portats pels mataronins amb arrels especialment al Sud d’Espanya.

-El gran nombre i varietat d’actes que van més enllà de la pròpia durada de la Setmana Santa, Santa i que conformen una quarantena d’activitats. .

-El seguiment massiu de molts mataronins i mataronines, però també i cada vegada més, de persones que ens visiten des de la resta de Catalunya.

A tots aquests motius caldria afegir:

- Que han sabut integrar perfectament  a persones vingudes d’altres països durant els últims anys i mantenen una activitat social molt rica durant tot l’any, col·laborant a multitud d’actes que altres entitats de la ciutat organitzen.

-Han posat en valor  el paper les dones, ara mateix son vàries les Germanes Majors (Presidentes) que encapçalen les seves Juntes de Govern respectives com a màximes dirigents de les seves entitats.

-Són ja, segons els indicadors del propi Ajuntament, un atractiu important per a persones que es decideixen a visitar la nostra ciutat, entre els motius que relaten persones que venen a Mataró destaca una xifra gens menyspreable que ho fa per a gaudir de l’ anomenat “Turisme Religiós” o de “Cultura Popular” que tanta importància té per a moltes ciutats, com a dada orientativa recentment es feia públic que una ciutat com Lorca rep més de 350.000 visitants durant la seva Setmana Santa, això per no parlar de les capitals Andaluses o algunes de Castella com Zamora.

És per tot això que proposem al Ple de l’Ajuntament de Mataró els següents acords:

-Començar a treballar conjuntament amb la Comissió de la Setmana Santa a la tramitació de la Setmana Santa Mataronina del distintiu de Festa d’ Interès Turístic Català, tal i com ja ho tenen altres manifestacions del mateix caire processional  com ara  Les del Sant Enterrament a Tarragona o la Processó i Danses de la Mort de Verges, les Passions d’Esparraguera, Olesa de Montserrat o més recentment , o la recentment nomenada Processó del Davallament de la Granadella.

-Designar una Comissió de Treball amb experts municipals i de les pròpies confraries i germandats per tal de tirar endavant aquest encàrrec.

-Realitzar aquesta tasca amb la visió i finalitat d’assolir la mateixa distinció a nivell Estatal”.