Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró iniciarà els tràmits per sumar-se a la xarxa de Viles Florides

Escoltar

Mataró iniciarà els tràmits per sumar-se a la xarxa de Viles Florides

El Ple ordinari del mes de desembre va aprovar per unanimitat una Proposta de resolució presentada pel grup municipal de Junts per Mataró per promoure que Mataró esdevingui ciutat integrada a la xarxa de viles florides.

El text íntegre de la proposta és el següent:

“L’existència d’espais verds a un entorn urbà potencia la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes. Aquests, tenen una funció central a les ciutats on impera el ciment. A més de representar una millora estètica, regulen la temperatura, produeixen oxigen, filtren la radiació, absorbeixen els contaminants i esmorteeixen els sorolls. Però més enllà de la seva funcionalitat urbana, els espais verds també funcionen com a àmbits de recreació, trobada i relax.

Una bona part d’aquesta tasca a la que les ciutats estem obligades, és la seva ornamentació. L’ornamentació va més enllà de propiciar espais agradables i té en compte valors com la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida dels veïns, l'estat i conservació del mobiliari urbà, la presència de parcs infantils, la conscienciació social envers les polítiques de sostenibilitat mediambiental o el desenvolupament de les economies locals a través de l’atractiu dels jardins i parcs urbans.

Però des de l’Administració no podem permetre que sigui la iniciativa privada qui carregui amb tot el pes i responsabilitat de construir un entorn agradable a la ciutat. En aquest sentit, des de fa anys existeix el projecte ‘Viles Florides’, una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de, zones enjardinades i espais lúdics.

Així mateix, millora d’una manera evident la imatge dels municipis així com també ofereix una millor acollida als visitants i turistes.

L’únic requisit per formar part de la xarxa de Viles Florides és demostrar el compromís i sensibilitat envers els espais verds. A Mataró ja tenim eines com el Pla Director de l’Arbrat Viari que orienta les decisions i que actua de marc de referència en la planificació i la gestió dels carrers arbrats del municipi per a la millora i increment de les zones verdes a la ciutat. Però és que tenint en compte que el pròxim 8 de Febrer tenim un esdeveniment de relleu al territori com és la Fira de l'Arbre i la Natura de Mataró, és per al nostre grup, totalment indispensable convertir a la ciutat en un referent pel que fa al compromís amb desenvolupament de punts verds, zones enjardinades, mobiliari urbà i espais lúdics.

Actualment a Catalunya hi ha 119 municipis adscrits al projecte ‘Viles Florides’, entre ells, molts del Maresme, i tant propers com Alella, Argentona o Arenys de Mar. A més a més, la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya té la seva seu al Mercat de la Flor i la planta ornamental de Catalunya a Vilassar de Mar.

Formar part de la xarxa de Viles Florides suposa un reconeixement públic en relació a aspectes com la potenciació dels espais verds urbans, la seva gestió sostenible, la conscienciació ciutadana, l’educació ambiental i la creació d’un entorn propici per a la recepció i estada, tant dels residents com dels visitants i turistes. Més enllà del reconeixement, suposa una bona oportunitat de cara a la promoció turística del nostre municipi.

La gent de Mataró demana una ciutat més verda i més amable, un paisatge urbà més acollidor i, en definitiva, un entorn que contribueixi de forma activa a millorar la qualitat de vida de les persones.

Per tots els motius exposats anteriorment, el Grup Municipal de Junts per Mataró a l’Ajuntament de Mataró proposa al Ple l’adopció dels següents acords:

PRIMER.- Assumir el compromís municipal de vetllar per la imatge de la ciutat a través de la potenciació de les zones verdes, la plantació d’elements florals a parcs i jardins i el seu correcte manteniment durant tot l’any.

SEGON.- Liderar des de l’Ajuntament la iniciativa de guarnir els balcons de la ciutat començant per totes les dependències municipals i, en especial, l’edifici de l’Ajuntament.

TERCER.- Acompanyar i facilitar des de l’Ajuntament les iniciatives ciutadanes, tant de persones físiques com comerços, que promoguin espais verds.

QUART.- Incorporar a l’oferta d’activitats dels Centres Cívics de Mataró, cursos i formacions sobre el coneixement i manteniment de plantes i flors.

CINQUÈ.- Modificar l’actual ordenança municipal amb l’objectiu que es permeti els establiments comercials i a les comunitats veïnals la col·locació de plantes i flors a les entrades dels establiments, habitatges i/o locals sempre es compleixin els requisits que estableix l’Ajuntament respecte a les espècies vegetals a implantar, els materials, els colors i les dimensions.

SISÈ.- Iniciar els tràmits per sumar-se a la xarxa de Viles Florides durant aquest any 2019, mitjançant la inscripció al registre de municipis que ja en formen part".