Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mor Rafael Juncadella, Fill Adoptiu de la Ciutat

Escoltar

Mor Rafael Juncadella, Fill Adoptiu de la Ciutat

El Ple de desembre de 2018 va acordar per unanimitat atorgar aquesta distinció a l’activista social en reconeixement a la seva tasca en favor dels desafavorits

Rafael Juncadella, Fill Adoptiu de Mataró, ha mort als 87 anys. A proposta de set entitats de la ciutat, el passat mes de desembre el Ple municipal va acordar per unanimitat concedir la distinció de Fill Adoptiu de la ciutat a l’activista social com a reconeixement a la seva tasca en defensa i promoció de les persones més necessitades de la ciutat i en reconeixement també de l’impuls i la col·laboració de diferents projectes socials destinats a millorar la vida dels desafavorits.

 


L’Ajuntament tenia previst celebrar l’acte de concessió de la distinció a Rafael Juncadella el proper mes de març.

 


Les entitats que van sol·licitar que s’atorgués aquest reconeixement a Rafael Juncadella són el Col·lectiu de Teatre EPMA, l’Associació Cultural Murciana Virgen de las Maravillas, l’Associació Cultural Valors, l’Associació artística Els Dimarts al Llimoner, l’Associació de Veïns de Rocafonda-l’Esperança-Ciutat Jardí i la Penya l’Esplanada.

 
Rafael Juncadella
Rafael Juncadella i Urpinas va néixer l’1 d'octubre del 1931 a Sant Vicenç dels Horts. Va ser ordenat sacerdot salesià el juny del 1957 i la seva primera destinació (1958) va ser a les Llars Mundet, que llavors era una residència per a nens desprotegits, depenent de la Diputació de Barcelona.

Al setembre de l'any 1970 va arribar a Mataró, on va residir cinc anys i va desenvolupar una intensa activitat religiosa, educativa, social i política. Va fundar el Centre Juvenil Salesià amb la finalitat d’acollir els joves del barri de Cerdanyola. El Centre va arribar a tenir més de 250 afiliats que compartien activitats lúdiques, culturals, esportives i religioses. Entre aquestes, destacaven les activitats solidàries, com les visites als hospitals, residències i les ajudes als més necessitats.

Posteriorment va ampliar el seu radi d’acció a tota la ciutat de Mataró i l’any 1973 va organitzar la primera campanya de recollida de paper i ampolles de cava (Acció 73) amb la participació de més de 500 joves arribats de diferents punts de Catalunya. Els beneficis de la campanya es van destinar a la compra del Local Social del Poble, a Cerdanyola i, més concretament, al carrer de València on, a partir de llavors, es van fer totes les reunions de les comunitats de veïns i les entitats sindicals i polítiques. És per aquest motiu que l’any 1974 va ser proposat com a “Mataroní de l’Any “.

A Nicaragua, a la ciutat d’Estelí i en el barri marginal de Boris Vega, ha creat diferents projectes com la "Casa del Adolescente", un espai destinat a impartir cursets formatius per a joves del barri on es puguin reeducar amb tallers de construcció, electricitat i informàtica. Aquest projecte es va poder dur a terme gràcies al suport del Col•lectiu de Teatre EPMA de Mataró i les ajudes del Fons Català de Desenvolupament.

L’any 2003, l’Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona per la seva lluita a favor de les persones i entitats de Nou Barris i la seva cooperació internacional.