Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una Declaració institucional insta l’Estat a regular el mercat immobiliari per frenar l’augment del preu dels lloguers

Escoltar

Una Declaració institucional insta l’Estat a regular el mercat immobiliari per frenar l’augment del preu dels lloguers

La Junta de Potaveus va aprovar ahir dilluns 4 de febrer una Declaració institucional presentada pel grup municipal d’ICV-EUiA per demanar la regulació a l’Estat del mercat de lloguer de l’habitatge.




La Declaració institucional es va aprovar amb els vots favorables d’ICV-EUiA, PSC, ERC-MES, VOLEMataró i CUP. Van votar-hi en contra els grups de C’s i PPC. Per últim, CiU i PxC s’hi van abstenir. El text íntegre aprovat és el següent:




“El dret a accedir a un habitatge digne, reconegut a la Constitució s’ha posat en entredit a la pràctica al nostre país els últims anys, especialment arran de la crisi i a una mala planificació política en matèria d’habitatge, provocant una situació en què moltes persones s’han vist expulsades de casa seva, i a Mataró n’hem tingut (i en seguim tenint) molts exemples. Ara estem assistint de nou a un increment constant dels preus del lloguer, especialment en determinades zones del país, cosa que posa de manifest la necessitat d’abordar mesures que permetin que els ciutadans que visquin en aquestes zones tinguin accés, en unes condicions raonables, a un habitatge digne.




L’increment dels preus del lloguer i la limitació de l’oferta per a un ús residencial és especialment greu en algunes ciutats com a conseqüència de l’ús turístic dels habitatges i de l’especulació de grans fons d’inversió.




En aquest sentit, l’acord signat entre el Govern de l’Estat i el grup parlamentari d’Unidos Podemos recollia una sèrie de mesures que haurien de permetre regular la pujada desaforada dels preus del lloguer. Per exemple, impulsar reformes normatives que permetin que les comunitats de propietaris puguin prohibir l’exercici de l’activitat de lloguer turístic o fixar determinades condicions per al seu exercici.




També es buscava habilitar els ajuntaments perquè poguessin elaborar un índex de preus del lloguer de referència d’acord a una metodologia objectiva i subjecta a una revisió periòdica.




Així mateix, els ajuntaments que així ho consideressin podrien declarar, temporalment i excepcionalment, una zona urbana de mercat tensionat quan s’hagi produït un increment abusiu del preu del lloguer de l’habitatge habitual, que impossibiliti als seus habitants a l’accés al mateix a un preu raonable i, per tant, a l’exercici del dret constitucional a un habitatge.




L’objectiu dels índex de preus de referència que podrien elaborar els ajuntaments ha de servir per permetre a aquests ajuntaments i/o a les Comunitats Autònomes que així ho considerin puguin regular i limitar la pujada abusiva dels preus del lloguer a les zones prèviament declarades com a zones tensionades i, d’aquesta manera, evitar possibles efectes de contracció de l’oferta de l’habitatge de lloguer.




Per tot això, el grup municipal d’ICV-EUiA de l’Ajuntament de Mataró proposa a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents acords:




1. Instar al Govern de l’Estat a modificar la normativa del mercat del lloguer immobiliari amb l’objectiu de frenar l’augment abusiu dels preus de lloguer en determinades zones.




2. Instar al Govern de l’Estat a desenvolupar els projectes normatius necessaris que permetin regular el mercat del lloguer als ajuntaments i a les Comunitats Autònomes que ho creguin necessari.




3.Traslladar aquests acords al Govern de l’Estat, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat, al Govern de la Generalitat, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a les diferents entitats municipalistes de Catalunya”.