Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Marfà proposa redescobrir el paisatge sonor de la ciutat

Escoltar

Can Marfà proposa redescobrir el paisatge sonor de la ciutat

El divendres 9 d’octubre a Can Marfà Gènere de punt del Museu de Mataró s’obrirà al públic “Mataró: de Mancos a Djembereng”. Aquest projecte expositiu de Mapasonor i del Museu de Mataró sorgeix de la voluntat d’explorar el patrimoni sonor mataroní i d’aproximar-nos a la diversitat de la societat que l’habita.

Imatge de l'exposició que es podrà veure fins a l'11 d'abril del 2021 a Can Marfà
Imatge de l'exposició que es podrà veure fins a l'11 d'abril del 2021 a Can Marfà

La mostra és fruit del projecte de recerca al voltant de la sonoritat de la ciutat desenvolupat per l’Associació de creació documental Mapasonor. Al llarg dels darrers cinc anys els membres d’aquest col·lectiu han realitzat enregistraments de l’entorn sonor mataroní i han recollit els testimonis de diverses persones que viuen a la ciutat.

Els sons enregistrats han estat seleccionats i editats en base a criteris etnomusicològics i antropològics per crear una composició sonora, que segueix els principis del paisatge sonor, que és l’element central del projecte expositiu. 

La mostra expositiva es desplega en tres vessants: el paisatge sonor; els relats i testimonis orals; i, el recull de les principals dades i indicadors sòcioeconòmics de la ciutat, que permeten contextualitzar l’experiència sonora.

“Mataró: de Mancos a Djembereng”, que es podrà veure fins a l’11 d’abril del 2021, ofereix al visitant la possibilitat de fer una immersió en l’entorn sonor mataroní i de viure una experiència sensitiva i sensorial. L’exposició compta amb un espai d’audició obert, en el qual podrà escoltar el paisatge sonor, i amb dotze punts d’audició individuals, des d’on es poden escoltar les entrevistes i converses amb diferents mataronins de procedència i història vital diversa i significativa. 

L’exposició compta amb un programa d’activitats, visites dinamitzades i recursos educatius per al públic escolar. Ha estat un projecte participatiu en la seva concepció i ho vol continuar sent comptant amb la col·laboració ciutadana.

 

Un projecte participatiu

 A l’exposició hi han col·laborat més de trenta entitats i institucions i gairebé una cinquantena de persones, que han accedit a ser gravades i, en alguns casos, entrevistades, o que han participat en el projecte des de la vessant de recerca i assessorament. Les persones que han participat en les entrevistes són: Família Jarju-Rubí, Germana Carmel, Pepi López i Carlos Delgado, Pep Floriach i Claudia Honnefer,Soraya El Farhi i el grup de música Firka de Salam, Júlia Verdaguer, , Mickey de los Reyes, Moussa Sagna, Sílvia Llanto, Montse Álvarez, Joan Ferrer i Joaquima Gallarín i Ramon Salicrú.

Un cop oberta l’exposició l’Associació Mapasonor impulsarà una iniciativa de creació d’un banc de sons de la ciutat de Mataró. Totes aquelles persones que vulguin contribuir al projecte podran fer servir el seu dispositiu mòbil com a gravadora i enviar els seus enregistraments via WhatsApp.

 

 Mapasonor. Associació de Creació Documental

 Nascuda a Mataró l’any 2000, l’associació es dedica a la producció audiovisual com a instrument per promoure els drets humans i la cultura popular. Mapasonor treballa des d’una filosofia associativa i en xarxa amb associacions i persones que comparteixen els seus objectius. Ha produït, entre d’altres, la sèrie de cinc documentals 48_Palestina, i ha realitzat documentals a països com l’Afganistan, Tunísia i Senegal.