Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comunicat de l’Ajuntament de Mataró en relació a l’anunci de creació de patrulles ciutadanes

Escoltar

Comunicat de l’Ajuntament de Mataró en relació a l’anunci de creació de patrulles ciutadanes

En relació a la possibilitat que col·lectius veïnals s’estiguin organitzant per crear patrulles ciutadanes contra la comissió de delictes, l’Ajuntament fa saber que:


1. L’Ajuntament de Mataró valora positivament la col·laboració ciutadana en prevenció de qualsevol tipus de delinqüència i incivisme a la ciutat, però recorda que és absolutament necessari que aquesta es produeixi dins dels termes establerts per la legalitat vigent i amb cura escrupolosa de la seguretat pròpia i aliena.

2. En aquest sentit, l’Ajuntament no pot donar suport a cap mobilització veïnal per crear patrulles ciutadanes. Cal tenir en compte que:

  • La responsabilitat de la vigilància i patrullatge urbà és exclusiva dels cossos de seguretat que operen a la ciutat mitjançant els respectius efectius policials, que han rebut formació específica a tal efecte i disposen de les competències que la llei els atribueix i reconeix.

  • El patrullatge ciutadà comportaria riscos importants per a les persones, tant pel que fa a la seguretat –es podrien arribar a produir situacions violentes amb conseqüències impredictibles–, com de tipus jurídic, ja que els integrants de les patrulles podrien incórrer en la comissió de delictes (com lesions, coaccions, detenció il·legal).


3. La Policia Local de Mataró s’ha reunit i ha traslladat els respectius advertiments a representants d’un col·lectiu que ha anunciat a les xarxes socials l’organització de patrulles.

4. L’Ajuntament de Mataró, en el marc de les seves competències i amb els mitjans al seu abast, vetlla per garantir la seguretat de la ciutadania. En aquest sentit, en els últims anys ha reclamat en nombroses ocasions que s’incrementi de manera estable la dotació d’agents dels Mossos d’Esquadra destinats a la ciutat, l’última vegada aquesta mateixa setmana al conseller d’Interior, Miquel Buch durant la celebració de la Junta Local de Seguretat. També s’ha adreçat i seguirà treballant amb altres institucions –amb competències policials, judicials i de govern– per trobar solucions als problemes de seguretat i incivisme que afectin a la ciutat.


Publicat a