Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple acorda elaborar una guia amb diverses rutes a realitzar pels espais forestals de Mataró

Escoltar

El Ple acorda elaborar una guia amb diverses rutes a realitzar pels espais forestals de Mataró

La Proposta de resolució presentada al Ple pel Grup municipal d’ERC-MES per a l’elaboració, indicació i difusió de rutes forestals va ser aprovada per unanimitat.

El Ple ordinari de desembre, celebrat aquest dijous, va aprovar una Proposta de resolució per elaborar, indicar i difondre les rutes forestals que es poden fer a Mataró. La moció va ser presentada pel Grup municipal d’ERC-MES i va rebre el suport de totes les formacions (PSC, ECPM, Junts x Mataró i C’s).

El text íntegre aprovat és aquest:

“Mataró disposa d'una extensió d’espais forestals d’aproximadament 458 hectàrees, que es poden dividir en tres parts: Una gran part, inclosa i protegida al Parc del Montnegre Corredor, i a les altres dues a les zones periurbanes del turó de Cerdanyola i del turó d’Onofre Arnau. Com també a Mataró hi ha una zona agrària d’unes 750 hectàrees compresa principalment a l’eix Cinc Sènies - Veïnat de Mata - Valldeix.

A aquestes parts de Mataró hi tenim un gran patrimoni natural i històric com poden ser les ermites de Sant Miquel de Mata i Sant Martí de Mata. Turons, com els ja esmentats i el d’en Cabanyes, d’en Dori, d’en Tuny, de Can Bruguera, d’en Tarau. O fonts com les de la Moreneta, de n'Homs, dels Tres Raig o el Sot de la Salamandra.

Degut a la pandèmia de la COVID19 i a les mesures que s’han pres per tal de controlar-la, com per exemple el confinament perimetral del municipi, han canviat els hàbits dels mataronins i mataronines. Ens resulten cada vegada més habituals massificacions de persones i vehicles, especialment els caps de setmana, en diversos punts concrets de la ciutat com són el Parc Forestal, Can Bruguera o el Passeig Marítim.

L’Ajuntament de Mataró té a disposició una sèrie de catàlegs de rutes urbanes per a fer a peu, inclosos dins el programa Fem Salut, indicant el recorregut, la dificultat i la durada aproximada d’aquesta.

En aquest sentit, considerem que es pot estendre aquest model de guies de rutes per connectar la ciutat amb les àrees periurbanes i assolir una sèrie d’objectius: Evitar l’ús del cotxe per accedir al bosc, diversificar la mobilitat de les persones per tal de fer-la més equilibrada, promoure hàbits saludables i el respecte i cura del medi ambient.

Ens cal però, que aquests camins siguin accessibles i coneguts per la ciutadania. Per tant, la indicació i difusió de les rutes ha de ser una pota fonamental en el procés d’establiment d’aquestes rutes. Com també s’ha de vetllar perquè sigui una activitat respectuosa amb l’entorn i sigui sostenible.

Aquesta és una tasca que podem realitzar conjuntament amb les entitats coneixedores del nostre territori com son: La Unió Excursionista de Catalunya a Mataró, l’Agrupació Científico Excursionista de Mataró, l’Agrupació de Defensa Forestal Serra de Marina, la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, l’Associació de propietaris forestals del Montnegre - Corredor, etc.

Pels motius exposats, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana - Moviment d’Esquerres proposem l’adopció dels següents acords:

Primer. Elaborar una guia amb diverses rutes per realitzar a peu a les àrees forestals.

Segon. Indicar, amb la senyalització que es consideri oportuna, les rutes establertes i elements del patrimoni natural i històric, com fonts, turons i punts d’interès.

Tercer. Treballar conjuntament amb les entitats de natura i excursionisme de la ciutat per realitzar la difusió de les rutes i els valors de la sostenibilitat, cura i respecte al medi ambient

No obstant això, el Ple decidirà”.