Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Port de Mataró presenta un pla de dinamització comercial per transformar-lo en un espai d’activitat econòmica prioritari per Mataró i el Maresme

Escoltar

El Port de Mataró presenta un pla de dinamització comercial per transformar-lo en un espai d’activitat econòmica prioritari per Mataró i el Maresme

Amb aquest nou model, les concessions seran fins a 25 anys, s’establirà un cànon d’activitat en funció de la facturació i uns criteris de valoració que tindran en compte l’ampliació d’horaris, els llocs de treball generats, l’adequació del local, la tipologia d’activitat, el pla de manteniment i les mesures de sostenibilitat.

L'alcalde, David Bote, i el secretari d'Infraestructures i Mobilitat i president del Consorci Port de Mataró, Isidre Gavín.
L'alcalde, David Bote, i el secretari d'Infraestructures i Mobilitat i president del Consorci Port de Mataró, Isidre Gavín.

L'alcalde, David Bote, i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president del Consorci Port de Mataró, Isidre Gavín, han presentat avui les actuacions del pla de dinamització econòmica del Port de Mataró en el marc de la col·laboració per donar a conèixer i posar en valor la nova etapa del port.

 

Dinamització comercial

El port disposa de 96 locals comercials d’uns 75 m2. Actualment, la majoria de locals estan en règim d’autorització a precari. Ara, s’ha proposat un model basat en la col·laboració públic-privada, d’acord amb el previst a la nova Llei de ports.

Així, les concessions seran fins a 25 anys, s’establirà un cànon d’activitat en funció de la facturació i els criteris de valoració tindran en compte l’ampliació d’horaris, els llocs de treball generats, l’adequació del local, la tipologia d’activitat, el pla de manteniment i les mesures de sostenibilitat. Amb aquest nou model, a més, no cal fer un pagament anticipat important i les taxes s’adapten a la situació econòmica. Es reservarà un espai del 70 % per a les principals activitats: la restauració, la nàutica i l’esport.

A més dels locals, els interessats també podran optar a una terrassa o pèrgola, que hauran de respectar unes condicions estètiques per mantinguin l’homogeneïtat exterior i preservin la visió del mar.

Per tal de donar a conèixer el pla, en primer lloc s’ha fet una jornada participativa pels usuaris del port per poder recollir les seves aportacions i, després, també es donarà a conèixer a diferents sectors professionals.

 

Inversió de 5,6 MEUR

Actualment, ja han finalitzat les primeres obres d’enderroc de les antigues edificacions que tapaven el mar i s’han fet espais de lavabos per usuaris i vestuaris per a grups.

Tot just acaben de començar les obres de les noves oficines administratives del Consorci amb l’objectiu d’estar més a prop de la ciutadania i les obres de remodelació de la zona de ribera. Aquesta obra es divideix en tres lots: la nova urbanització de la plataforma verda de 15.000 m2, una font ornamental i les pèrgoles.

També s’ha dut a terme el projecte d’adequació del dic de recer per adaptar-lo al canvi climàtic. S’ha fet la tramitació ambiental i actualment està en licitació. La previsió d’inici de les obres és a principis de l’any vinent.

El Port de Mataró és un dels ports esportius més grans de Catalunya amb 1.080 amarres i un ampli ventall d’oferta nàutica i esportiva. Disposa d’unes instal·lacions obertes i accessibles per les quals cada dia passegen o practiquen esport un miler de persones i més de 800 vehicles. La proximitat amb el Tecnocampus, l’estació de Rodalies, les platges i el centre de la ciutat fan que esdevingui un punt neuràlgic d’activitat viu i dinàmic.

D’altra banda, l’aposta per la sostenibilitat ha de ser el fet diferencial en un equipament amb bandera blava i reconeixements ambientals ISO14001 i EMAS. Un port a tocar d’un espai protegit, la xarxa Natura 2000, amb un alguer de posidònia que és un veritable pulmó submarí.

El Consell del Consorci del Port de Mataró està integrat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Ajuntament de Mataró.

Galeria d'Imatges