Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte A-porta engega a Rocafonda per apoderar el veïnat contra la pobresa energètica

Escoltar

El projecte A-porta engega a Rocafonda per apoderar el veïnat contra la pobresa energètica

El projecte d’apoderament veïnal A-porta, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), ja ha començat a desplegar-se a 500 habitatges de Rocafonda per apoderar el veïnat que pateix vulnerabilitat energètica en la gestió i reducció de les seves pròpies factures de subministraments bàsics. Amb totes les mesures de seguretat sanitària, és el setè barri de Catalunya on aterra el projecte.

Des del passat 9 d’octubre, 10 Picaportes –veïns i veïnes del mateix barri que assessoren i aconsellen el seu veïnat visitant totes i cadascuna de les llars- estan tocant les portes de 500 habitatges per tal de donar consells i recursos per conscienciar sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així als veïns protagonistes del seu propi consum.


El grup de veïns i veïnes que fan el porta a porta són persones referents i conegudes al barri, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri, que han estat contractades per 25 hores mensuals, formades i coordinades per la CONFAVC.


Els i les “Picaportes” del barri, que són de Magreb, Gàmbia, Senegal i Catalunya, visitaran les llars fins al desembre, per apropar els serveis al veïnat i diagnosticar i prevenir problemàtiques específiques sobre la vulnerabilitat energètica, després hi haurà un període d’un mes més de treball de les dades i presentació. A part de l’apoderament al veïnat perquè siguin coneixedors dels recursos per a reduir les factures de subministraments bàsics i fer un consum responsable, les i els Picaportes de Rocafonda també faran acompanyament a les persones que ho necessitin a les oficines de les empreses de subministraments bàsic, per tal d’ajudar-les en les gestions necessàries.

L’A-porta de Mataró es desenvolupa gràcies a la CONFAVC, la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) i l’AV de Rocafonda, L’Esperança, Ciutat Jardí, Valldeix i compta amb el suport del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, l’Ajuntament de Mataró i l’Obra social “la Caixa”.

El projecte es va presentar al Consell Territorial de Rocafonda, el Palau, Escorxador.

 

Mesures extraordinàries per la COVID 19

En tot moment, com ja s’està fent a altres barris de Catalunya a on s’està desplegant el projecte A-porta, les visites es fan seguint les mesures de seguretat sanitària per la COVID19: distància física de seguretat, visera transparent amb pantalla amb mascareta quirúrgica o de neoprè homologades i ús de gel hidroalcohòlic.


L’entrada als habitatges és molt excepcional degut a la situació sanitària actual, i només es fa si el cas ho requereix. Per això, l’atenció s’està fent des de la porta dels habitatges mantenint sempre la distància d’un metre i mig com a mínim.


A part de fer el porta a porta, es preveu que els i les Picaportes assessorin el veïnat a zones comunes dels edificis a on pugui haver la distància de seguretat necessària; a algunes places del barri i al carrer de davant del portal dels edificis, per afavorir la distància necessària per atendre la gent amb seguretat. També es remetran les entrevistes als espais municipals per poder fer l’assessorament. Una altra de les possibilitats serà informar el veïnat per videoconferència (amb cita prèvia).


Actualment, l’“A-porta, acompanyant porta a porta” s’està desplegant als tres barris de la Zona Nord de Barcelona (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona), al barri de Can Puiggener de Sabadell i en breu es reiniciarà a un altre municipi.


Dades actuals d’A-porta a Catalunya

L’aterratge al barri de Mataró és el setè del projecte A-porta a un barri de Catalunya des que va començar a Ciutat Meridiana el 2016. Des de llavors, el projecte d’acompanyament porta a porta s’ha desplegat a Barcelona, Tarragona, Reus, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell.

A data d’avui es calcula que els Picaportes han picat la porta d’unes 8.000 llars de tot Catalunya, aconseguint que l’obrissin a més de 5.800 habitatges i han entrevistat unes 4.000 famílies, el que suma gairebé a 12.000 persones ateses. Les missions que ha dut a terme (o està fent ara) són: apoderament veïnal per reduir la pobresa energètica; assessorament sobre recursos d’ocupació; detecció i acompanyament a persones soles o aïllades (sobretot gent gran); detecció de casos de vulnerabilitat; assessorament sobre ajudes i recursos d’habitatge disponibles i recursos socials (renda garantida i ingrés mínim vital) i per informar sobre bones pràctiques de convivència i de respecte a les persones.

A-porta està inspirat en el projecte de l’associació francesa sense ànim de lucre Voisin Malin. Ha estat premiat com a millor projecte social d’Espanya el 2018 “la Caixa” a la Innovació i la Transformació Social i ha guanyat la 2a edició del premi “Desafio RECI 2018-19 Diversity Advantage” de la Red de Ciudades Interculturales (RECI).

Publicat a