Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Punt del Voluntariat coordina les accions solidàries a Mataró derivades del COVID-19

Escoltar

El Punt del Voluntariat coordina les accions solidàries a Mataró derivades del COVID-19

Promoure xarxes de solidaritat comunitària autoorganitzades, coordinar i posar en contacte les persones voluntàries amb les entitats i fer una crida a la cessió de material d’autoprotecció són els tres eixos que es coordinen des del Punt de Voluntariat (Agència de Suport i Serveis a les Entitats). Aquestes accions de coordinació responen a la voluntat de seguir la norma general de confinament de la ciutadania alhora que s’arribi de forma coordinada i amb les normes d’higiene i seguretat marcades per la llei als col·lectius més vulnerables de la societat.

La norma general per a la població és el confinament de la ciutadania segons les mesures previstes al Reial Decret 463/2020, del 14 de març, pel qual es declara l’estat d’Alarma. Partint d’aquesta obligació ciutadana, dins d’aquest marc hi ha unes necessitats a cobrir, especialment pel que fa a l’ajuda a col·lectius més vulnerables. En aquesta línia i perquè les accions per cobrir aquestes necessitats estiguin coordinades i responguin a totes les obligacions marcades per llei, el Punt del Voluntariat ha engegat tres grans línies de treball.

En primer lloc promoure xarxes de solidaritat comunitària auto organitzades per part de les comunitats de veïns, associacions de veïns. L’objectiu és incentivar el bon veïnatge per tal de poder ajudar els col·lectius més vulnerables de la proximitat més immediata. És important recordar que les accions s’han d’executar de forma sempre individual i tenint present les recomanacions de salut pública. En aquest cas ens referim a accions com poden ser ajudar a realitzar la compra o anar a la farmàcia.

En segon lloc, posar en contacte persones voluntàries amb entitats que necessiten personal. A Mataró hi ha entitats sense ànim de lucre que tenen programes de voluntariat i ofereixen recursos i serveis d'assistència a persones al llarg de tot l'any. Aquelles persones que vulguin col·laborar amb aquestes entitats es poden inscriure en el formulari que trobaran a www.mataro.cat/entitats, o bé posant-se en contacte amb el Punt del Voluntariat a través del correu electrònic participacio@ajmataro.cat. El Punt del Voluntariat és qui posarà en contacte la ciutadania amb les entitats que tinguin demandes de col·laboració. En aquest cas, les accions de col·laboració sempre es realitzaran seguint les directrius establertes per cada entitat.

En tercer lloc, l’Ajuntament, davant la mancança o limitació d’equips de protecció individual als circuits comercials, insta la ciutadania que disposi i pugui cedir o donar aquests equips, que es posi en contacte a través del correu electrònic protecciocivil@ajmataro.cat amb el servei de Protecció Civil. Les demandes actuals d'equips de protecció individual amb necessitat són: mascaretes, guants sanitaris i ulleres antiesquitxos.

Totes les iniciatives de la societat civil, organitzada o no (d'entitats o de grups de ciutadans), es demana que siguin canalitzades a través del Punt del Voluntariat (Agència de Suport i Serveis a les Entitats). En aquest cas caldrà que l'Ajuntament en sigui partícip i, si és necessari, les iniciatives hauran d'esperar instruccions, coordinació i lideratge. És important tenir clar que són les autoritats sanitàries, de Protecció Civil i de Serveis Socials les que han de poder coordinar aquestes iniciatives.

Publicat a