Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Entren en vigor les mesures definitives per restringir l’accés de vehicles al Centre

Escoltar

Entren en vigor les mesures definitives per restringir l’accés de vehicles al Centre

La renovació del paviment de la plaça de Santa Anna serà un dels primers projectes urbanístics que es faran realitat en el marc del Pla d’Impuls al Centre, que té per finalitat reactivar aquesta zona com a eix cultural i comercial.

La Riera, aquest dimecres al migdia. Foto: Ajuntament.
La Riera, aquest dimecres al migdia. Foto: Ajuntament.

Un cop finalitzat el període de transició i adaptació, avui entren en funcionament les mesures definitives per limitar l’accés de vehicles a La Riera i els seus entorns. La previsió inicial era posar en marxa aquesta iniciativa el passat 1 d’abril, però s’ha ajornat 3 mesos degut a la situació d’excepcionalitat derivada de la pandèmia de la Covid-19. El període de transició, que es va interrompre durant la crisi sanitària, es va reactivar el 22 de juny.

Les mesures definitives de mobilitat -acordades amb restauradors, comerciants i veïns- s’emmarquen en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Mataró i són també una de les mesures derivades de la implantació del Pla d’Impuls al Centre (PIC). Aquest Pla té per finalitat reactivar aquesta zona com a eix comercial i cultural, oferint un espai dinàmic i atractiu per a les persones acabant amb la permissivitat pel que fa a l’estacionament a La Riera, a la plaça de l’Ajuntament i a la resta de carrers de la zona Centre.

Precisament, i també per facilitar el passeig, s’han traslladat els dos fanals que hi havia situats a La Riera, davant de la façana de l’Ajuntament, per integrar-los a la línia d’arbrat.

 

Dues àrees diferenciades

Per regular i facilitar principalment les operacions de càrrega i descàrrega dels proveïdors d’establiments comercials i empreses i als serveis de paqueteria i entrega a domicili de comandes en aquesta zona, s’han establert dues àrees diferenciades:

-Àrea general (La Riera i entorns): accés general permès de dilluns a divendres de 7 a 10.30 h i de 15.15 a 16.15 h, i dissabtes de 7 a 10.30 h.

-Àrea condicionada (entorns de la plaça Gran): accés general permès de dilluns a dissabte de 7 a 10.30 h i de 13 a 16.15 h.

El temps d’estada haurà de ser el mínim imprescindible i necessari per efectuar el servei.


Fora de l’horari d’accés general, només podran entrar amb vehicle a la zona Centre:

-residents empadronats: a qualsevol hora fins a un màxim de 30 minuts per a càrrega i descàrrega domèstica. Accés amb targeta de la pilona.

-persones que acompanyin a residents amb mobilitat reduïda: a qualsevol hora amb un màxim de 30 minuts. Accés amb targeta de la pilona.

-propietaris o llogaters d’aparcaments: a qualsevol hora per sortir o accedir a la seva plaça, sense estacionar a la via pública. Accés amb targeta de la pilona.

-serveis d’urgències, seguretat i serveis especials: ambulàncies; cossos i forces de seguretat; vehicles funeraris; taxis; serveis assistencials; Mataró Neta i serveis municipals d’urgència. Accés a qualsevol hora per circular i estacionar, amb la targeta de la pilona i el vehicle ha d’estar degudament identificat.

-activitat de producció i/o distribució intensiva (APDI): fora de l’horari general, entrada amb limitació del nombre d’accessos i prèvia autorització per un màxim de 30 minuts. Accés amb targeta de la pilona, targeta d’estacionament (identificador APDI) i distintiu horari.

-persones amb mobilitat reduïda (PMR): accés en horari de càrrega i descàrrega el temps imprescindible i necessari per efectuar la gestió necessària.

-persones que acompanyin infants amb mobilitat reduïda o necessitats educatives especials per accedir a l’escola: accés amb targeta de la pilona, targeta d’estacionament i distintiu horari.

-entregues a domicili de compra domèstica o menjar preparat: accés a través de l’intèrfon de la pilona durant el temps indispensable per efectuar el servei. El vehicle haurà d’estar degudament identificat.

A més a més d’aquestes casuístiques, també es podran demanar permisos puntuals per accedir a la zona Centre per a activitats com casaments, vehicles oficials, esdeveniments de ciutat, accedir a un habitatge turístic, acompanyar persones de mobilitat reduïda a centres mèdics i per accedir a l’escola a recollir infants malalts.

El 10 de febrer van entrar en funcionament les zones de distribució urbana de mercaderies (DUM), que ofereixen espais reservats només per als distribuïdors de mercaderies, amb un horari generalitzat de 8 a 20 h i ubicades preferentment al circuit de les muralles i als entorns de la plaça de les Tereses i el Camí Ral. S’han d’utilitzar amb indicador horari i per un temps màxim de 30 minuts.

 

Renovació del paviment de la plaça de Santa Anna

Un dels primers projectes urbanístics que es faran realitat en el marc del Pla d'Impuls al Centre serà la renovació del paviment de la plaça de Santa Anna. L'Ajuntament substituirà els 2.000 m2 de paviment de pedra calcària del centre de l'espai, que està molt degradat per les característiques del material, per lloses de pedra granítica com les que ja es van posar als laterals o a La Riera. També s'eliminarà el graó longitudinal que suposa un entrebanc a la banda de mar de la plaça. 

Es preveu que les obres comencin a finals d'aquest any o principis del 2021. Es faran per fases per compatibilitzar-les al màxim amb les activitats que es desenvolupen a l'entorn i tindran un cost aproximat de 400.000 €. 

Galeria d'Imatges