Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es convoca la 15a edició dels Premis Puig i Cadafalch, la 3a edició del Premi Puig i Cadafalch del Maresme i la 6a Mostra d’Arquitectura del Maresme

Escoltar

Es convoca la 15a edició dels Premis Puig i Cadafalch, la 3a edició del Premi Puig i Cadafalch del Maresme i la 6a Mostra d’Arquitectura del Maresme

L’Ajuntament de Mataró, a iniciativa del Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró i la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a través de la seva representació al Maresme, ha convocat els tres premis.

La convocatòria quedarà oberta a partir del dia 23 de novembre i les inscripcions es poden fer fins al 29 de gener del 2021.


Una mica d’història

Els Premis Puig i Cadafalch van ser creats als anys 80 per l’Ajuntament de Mataró per divulgar la bona arquitectura feta a la ciutat per part de la iniciativa privada i, a la vegada, reivindicar la figura de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. El COAC, per la seva banda, a finals dels 90 organitzava les primeres biennals i triennals d’arquitectura per difondre a cada demarcació el treballs dels arquitectes del territori.

L’any 2004, l’Ajuntament i el COAC van acordar organitzar i realitzar conjuntament a Mataró els Premis Puig i Cadafalch i la Triennal d’Arquitectura del Maresme, que posteriorment s’anomenà Mostra d’Arquitectura del Maresme. Fins a la data, s’han celebrat les convocatòries del 2004, 2007, 2011, 2014 i 2017.

Els certàmens se celebren en paral·lel i tenen en comú la promoció de la bona arquitectura com a eina per millorar les condicions de vida i l’activitat dels nostres  entorns més propers i el reconeixement a tots els agents que la fan possible: tècnics, promotors i constructors.


15a edició dels Premis Puig i Cadafalch

Creats l’any 1984 per l’Ajuntament de Mataró a iniciativa del Consell Municipal del Patrimoni tenen la ciutat de Mataró com a àmbit d’actuació i poden optar-hi les obres realitzades per promotors privats finalitzades entre l’1 de gener del 2014 i el 31 de desembre de 2019.

En aquesta edició els Premis Puig i Cadafalch tornen a premiar obra executada, recuperant el seu format habitual, modificat l’any 2017 pel concurs d’idees sobre la Muralla d’En Titus de Mataró. Es repesquen, així, les obres dels darrers 6 anys que pel concurs no van ser  valoradesa l’última edició.

Qualsevol persona, entitat o institució interessada a participar en aquests Premis hi pot proposar les obres que consideri oportunes d’acord amb les determinacions establertes a les bases i adscrites a alguna de les modalitats previstes: arquitectura, restauració del patrimoni i interiorisme.

Els membres del Consell Municipal del Patrimoni, com a jurat d’aquest premi, prendran en consideració les obres presentades i emetran un veredicte que es farà públic la segona quinzena de març de 2021. Els premis no tenen dotació econòmica per bé que s’atorgaran els corresponents guardons als premiats i se’n farà difusió a la xarxa.


3r Premi Puig i Cadafalch del Maresme

Instituït el 2014 en memòria, també, de l’il·lustre arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch, pioner en la restauració i recuperació del patrimoni arquitectònic del país, aquest premi guardona la millor obra de recuperació del patrimoni arquitectònic, de promoció privada o pública, en l’àmbit territorial del Maresme.

Hi podrà optar qualsevol obra presentada a la Mostra d’Arquitectura del Maresme i als Premis Puig i Cadafalch. El jurat, que serà el mateix de la mostra, emetrà veredicte durant la segona quinzena del mes de març de 2021 i es lliurarà el corresponent guardó representatiu del premi.


6a Mostra d’Arquitectura del Maresme

Organitzada per la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la  Mostra d’Arquitectura busca (més a prop d’una exhibició que d’una competició) posar en valor la feina que els arquitectes vulguin fer púbica i difondre l’arquitectura més rellevant del territori.

Dins d’aquesta convocatòria de Mostra, la Diputació de Barcelona i el COAC, han convocat, també, el Premi Diputació de Barcelona a Accions Innovadores en la Gestió de l’Hàbitat Urbà.

També qualsevol persona, entitat o institució pot proposar obres realitzades en l’àmbit del Maresme, treballs que han d’estar finalitzats entre l’1 de gener de 2017 i 31 de desembre de 2019. Les obres s’han d’inscriure en les següents modalitats:

Modalitat 1.

  • Edificis amb ús residencial (inclou edificis unifamiliars o plurifamiliars de promoció privada o pública
  • Edificis amb ús no residencial (inclou edificis de nova planta de promoció pública i privada)
  • Intervencions parcials (Inclou intervencions de rehabilitació de promoció pública i/o privada i intervencions interiors i exteriors, efímeres o permanents)
  • Intervencions paisatgístiques i ordenació despais urbans
  • Intervencions urbanístiques i de planejament

Modalitat 2.

  • Mediació/participació/interpretació
  • Estudis i planificació
  • Tecnologia i indústria
  • Divulgació i Comunicació
  • Expressió artística


Un jurat integrat per representants de les entitats organitzadores, d’acord amb les bases de la Mostra emetran veredicte en un acte públic a la segona quinzena de març de 2021.

Els premis no tenen dotació econòmica i s’acreditaran amb diplomes i, juntament amb tots els altres treballs presentats, seran publicats a la xarxa.

Les inscripcions a la Mostra i als Premis s’hauran de formalitzar al portal creat pel COAC (www.coac.net/mostra) abans del 29 de gener del 2021 (data límit de presentació de documentació), i on també s’hi podran consultar i descarregar les bases específiques.


Podeu consultar les bases aquí

Publicat a