Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament declara inhabitables dos edificis del carrer de Jaume I i demana responsabilitats a la propietat

Escoltar

L’Ajuntament declara inhabitables dos edificis del carrer de Jaume I i demana responsabilitats a la propietat

L’Ajuntament de Mataró ha incoat un expedient per declarar la inhabitabilitat de dos edificis situats al carrer de Jaume I, ocupats de forma irregular. La inhabitabilitat es fonamenta en el perill per a la seguretat i la salut de les persones derivat dels informes dels diferents serveis municipals que han inspeccionat l’edifici. Les persones ocupants han rebut una notificació per abandonar els habitatges com a mesura cautelar per a protegir la seva salut i el propietari, una ordre d’execució per restituir les condicions d’habitabilitat.

El dilluns 13 de juliol, la Policia Local va notificar a les persones ocupants dels edificis del carrer Jaume I, número 37 i 41, la necessitat d’abandonar els habitatges de forma immediata com a mesura cautelar per a protegir la seva salut. Informes tècnics elaborats prèviament per diferents serveis de l’Ajuntament mostren que els edificis, que van quedar inacabats en el seu dia per l’arribada de la crisi, tenen diferents condicionants que els fan inhabitables per qüestió de salut i higiene i per qüestions de seguretat.

Els informes constaten, entre d’altres, els següents aspectes d’estructura i instal·lacions de l’edifici:

-Instal·lació elèctrica manipulada mitjançant una connexió no autoritzada a la xarxa general d’electricitat, sense cap protocol de seguretat i deixant plenament accessible la instal·lació a agents externs com poden ser els agents meteorològics o agents interns. Un d’aquests agents interns és l’acumulació d’aigua que es dona en zones comuns amb risc objectiu evident d’electrocució.

-Patologies en elements comuns consistents en el trencament de les portes d’accés a l’ascensor amb risc de caigudes pel forat del mateix.

-Equips de cuina i de cambres higièniques (lavabos) incomplerts.

-La instal·lació, en alguns habitatges, d’equips de cocció de gas butà sense les ventilacions necessàries.

 

En l’operatiu han participat diversos serveis municipals entre els que hi ha Habitatge, Policia Local, Salut Pública, Llicències i Benestar Social. La Policia Local, a més, ha dut a terme tot el procediment de notificació que va acabar ahir en l’entrega de 24 notificacions.

L’Ajuntament ha ofert allotjament provisional d’urgència a aquelles persones empadronades a Mataró que manifestaven condicions de vulnerabilitat. Durant l’operatiu del dilluns 13 de juliol, 10 unitats familiars van ser derivades a Benestar Social. D’aquestes, es van presentar a Benestar Social 7 unitats familiars de les quals 3 van acceptar l’allotjament provisional ofert per l’Ajuntament,  2 unitats familiars van renunciar-hi i 2 van marxar. 

 

Expedient sancionador al propietari

També s’ha requerit la intervenció dels propietaris de l’immoble, una entitat gestora, per tal que evitin l’entrada a l’edifici davant el risc que comporta la seva utilització com a habitatge, així com perquè apliqui mesures urgents per evitar la proliferació de problemes de salut i salubritat.

Aquesta situació ha estat provocada, entre d’altres, per la manca de diligència de la propietat en el deure de conservació de les seves edificacions. Davant d’aquesta realitat, a banda de l’ordre d’execució perquè el propietari restitueixi les condicions d’habitabilitat dels edificis, també s’incoarà un expedient municipal sancionador a la propietat per incompliment del deure de conservació durant els darrers anys així com la declaració d'utilització anòmala dels habitatges per causa de la seva desocupació permanent.

Galeria d'Imatges

Publicat a