Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament posa en marxa l’Oficina de Tinença Responsable i Benestar Animal

Escoltar

L’Ajuntament posa en marxa l’Oficina de Tinença Responsable i Benestar Animal

En aquest nou espai es centralitzen tots els recursos i polítiques vinculades al compromís per garantir els drets i el benestar dels animals de companyia i la tinença responsable. Precisament per donar informació sobre consells i recomanacions per tenir una cura adequada de les mascotes i de la ciutat en l’actual context, el 19 de desembre se celebrarà en format online la 3a edició de les jornades “Cuida la ciutat com cuides la teva mascota”.

Aquesta setmana ha entrat en funcionament la nova Oficina de Tinença Responsable i Benestar Animal. La nova oficina neix com espai on es centralitzen totes les polítiques que duu a terme l’Ajuntament en l’àmbit de benestar animal i tinença responsable, i és també l’espai de cooperació amb totes les entitats de la ciutat que treballen diàriament en aquest àmbit. Així doncs, la nova oficina té per objectius:

-oferir un espai d’atenció especialitzada per atendre i donar informació a persones que tinguin dubtes en relació a la tinença responsable d’animals i el seu benestar; facilitar informació sobre la tramitació de llicències i cens d’animals; i poder donar resposta a incidències derivades d’aquestes responsabilitats.

-impulsar les polítiques vinculades a la tinença d’animals domèstics d’una manera coordinada i global, alineant les diferents competències municipals i serveis que treballen de forma directa o indirecta pel benestar animal i en pro d’una tinença responsable.

-cooperar amb les entitats de la ciutat que desenvolupen tasques afins a aquests objectius a través de la Taula de Benestar Animal i d’altres espais de coordinació.

De moment, l’Oficina de Tinença Responsable i Benestar Animal s’ha posat en marxa de manera telemàtica a través del web municipal i la ciutadania s’hi pot adreçar per correu electrònic (benestaranimal@ajmataro.cat) i per telèfon (93 758 26 79) els dimarts i dijous de 10 a 14 h.

 

Antecedents

Les polítiques que es duen a terme en matèria de benestar animal i tinença responsable responen a un dels compromisos recollits al Pla de Mandat: vetllar per garantir els drets i el benestar dels animals de companyia i per la necessària col·laboració ciutadana dels propietaris i de les persones que en tenen cura, corresponsables de mantenir els espais públics nets i de tenir actituds cíviques per afavorir la convivència amb altres usuaris de la via pública.

Així doncs, amb aquesta voluntat, al llarg dels últims anys s’han dut a terme iniciatives que ara culminen amb la creació de l’Oficina de Tinença Responsable i Benestar Animal. Algunes d’aquestes accions ja realitzades són:

-la creació de la Taula de Benestar Animal, com a espai de debat i reflexió en relació a la tinença responsable d’animals domèstics, els beneficis psicosocials i els riscos i inconvenients a l’entorn públic dels animals de companyia. En formen part les entitats i associacions relacionades amb la matèria.

-l’aprovació de la nova ordenança sobre tinença responsable, protecció i control animal. Aquest reglament té per objectiu regular la protecció, control i tinença d’animals en la seva interacció amb el medi urbà i les persones, preservar la salut pública i la seguretat assolint un bon nivell de protecció i benestar dels animals en l’esfera física i psíquica, garantir la tinença responsable i reduir al màxim les pèrdues i els abandonaments d’animals. D’aquesta ordenança n’ha sorgit, per exemple, la regulació de les colònies de gats ferals a través del “Programa de control de colònies”.

També s’han dut a terme campanyes específiques per fomentar l’adopció i la tinença responsable com la instal·lació d’un punt d’informació al recinte firal del Parc Central durant el desembre de 2018 i 2019.  

 

3a edició de les jornades “Cuida la ciutat com cuides la teva mascota”

El proper dissabte 19 de desembre al matí tindrà lloc la 3a edició de les jornades “Cuida la ciutat com cuides la teva mascota”. Degut a la situació actual, l’esdeveniment se celebrarà en format online des de les 10.30 fins a les 13.30 h.

Sota el títol  “La cura de la teva mascota i de l’entorn en el context actual”, les jornades tenen la voluntat de donar informació sobre consells i recomanacions per tenir una cura adequada de les mascotes i de la ciutat, i de la seva normativa, també en el context Covid. Com en les dues anteriors edicions d’aquestes jornades, l’objectiu final és el benestar animal i la promoció del cens, de l’adopció i de la prevenció de l’abandonament.

La jornada començarà a les 10.30 h amb una taula rodona sobre “Normativa i el context actual: Obligacions i drets entorn a la teva mascota” presentada per la regidora d’Espai Públic i adjunta de Benestar Animal, Elizabet Ruiz, i en què hi participaran representants de la Policia Local, de la Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM) i de l’Hospital Veterinari del Maresme.

Després d’aquesta taula rodona s’han previst tres sessions virtuals més: una sobre consells veterinaris a càrrec de l’Hospital Veterinari del Maresme; una sobre cures i etologia felina a càrrec de la Fundació Daina; i una tercera sobre cures i etologia canina a càrrec de l’SPAM i l’Associació ITCAN.

Les jornades estan promogudes per l’espai de participació municipal Taula de Benestar Animal, formada per personal de l’administració local i supramunicipal, òrgans col·legiats i professionals i entitats del tercer sector de l’àmbit del benestar animal i la tinença responsable.

Tota la informació es pot trobar al web www.mataro.cat i les inscripcions es poden fer per correu electrònic a benestaranimal@ajmataro.cat.

Galeria d'Imatges

Arxius adjunts

Publicat a