Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament treballa amb un nou protocol per abordar les ocupacions conflictives

Escoltar

L’Ajuntament treballa amb un nou protocol per abordar les ocupacions conflictives

Les actuacions contemplen tres línies de treball: d’una banda continuar amb les tasques de mediació i suport a propietaris i comunitats de veïns, informant també les companyies subministradores per evitar fraus; en segon lloc, procedir al desallotjament sempre que l’estat dels immobles comporti risc per a les persones, i en tercer lloc abordar la problemàtica des de l’àmbit de l’acció comunitària. La Policia Local va evitar o resoldre 39 ocupacions al 2019 i 19 més entre gener i maig de 2020.

Actuació a Via Europa, ahir. Foto: Policia Local
Actuació a Via Europa, ahir. Foto: Policia Local

L’Ajuntament ha començat a posar en marxa un nou protocol per abordar les ocupacions que generen problemes de convivència. Fins ara, la Unitat de Convivència i Civisme de la Policia Local recollia les dades de les ocupacions conegudes, identificava els ocupants, informava els propietaris i veïns en la defensa dels seus drets, notificava els fets a les companyies subministradores per evitar possibles fraus i feia tasques de mediació, aconseguint també aturar en alguns casos els intents d’ocupació.

A més d’aquests procediments, el protocol d’actuació es completa ara amb el trasllat d’informació a tots els serveis municipals que siguin susceptibles d’intervenir per possibles riscos per a les persones davant irregularitats o danys que afectin la solidesa estructural de l’immoble, l’habitabilitat o per temes de salubritat (Servei de Llicències, Servei d’Habitatge, Salut pública). En aquests casos es podrà procedir al desallotjament preventiu. Així es va fer la setmana passada amb un habitatge ubicat al primer pis del número 458 del Camí Ral, sobre l’antic local ocupat El Teler. El baix de l’immoble també havia estat desallotjat per la Policia Local el passat mes de febrer.

L’Ajuntament també treballa des de l’àmbit de l’acció comunitària i els serveis a la ciutadania les problemàtiques de vulnerabilitat i risc d’exclusió social relacionades amb aquests casos, coordinant les actuacions policials amb altres serveis municipals (Serveis Socials, Mediació Ciutadana i Direcció d’Acció Comunitària). 

En l’àmbit de la mediació, l’Ajuntament va tapiar ahir de forma subsidiària, per evitar noves ocupacions, el local d’una antiga entitat bancària al número 169 de la Via d’Europa. Les dues persones que hi vivien van accedir a deixar l’immoble. L’actuació es va dur a terme després de les tasques de mediació fetes per Policia Local i Mossos d’Esquadra.


39 ocupacions evitades o resoltes al 2019, 19 més de gener a maig

La Policia Local de Mataró va crear al maig de 2017 la Unitat de Convivència i Civisme, que des d’aleshores ha dedicat els seus esforços pràcticament de forma exclusiva a abordar possibles solucions per a ocupacions que generen conflictes de convivència a la ciutat. Cal tenir en compte, però, que en la majoria de casos la resolució passa per la via judicial.

Durant el 2019 la Unitat de Convivència i Civisme va realitzar un total de 200 actuacions, tenint en compte que una mateixa ocupació pot comportar haver de realitzar més d’una actuació. De gener a maig de 2020 s’han fet 97 actuacions, xifra molt similar a la del mateix període de l’any anterior (99). Només al mes de maig la unitat va fer 37 actuacions vinculades a ocupacions (21 al maig de 2019). Cal tenir en compte que les dades d’aquest any inclouen els mesos de confinament estricte per la crisi sanitària i per tant són difícilment comparables a les circumstàncies d’anys anteriors.

Pel que fa al 2019, la intervenció policial va poder evitar o resoldre 39 ocupacions. Entre gener i maig de 2020 s’han resolt o evitat 19 ocupacions (un 50% més que de gener a maig de 2019, quan es van resoldre o evitar 13 ocupacions).

Publicat a