Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Fundació Hospital ofereix un servei d’atenció i suport al dol per a les famílies afectades pel COVID-19

Escoltar

La Fundació Hospital ofereix un servei d’atenció i suport al dol per a les famílies afectades pel COVID-19

La Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magadalena ofereix ajuda psicològica durant l’actual estat d’alarma per a les famílies de Mataró i El Maresme que necessitin un acompanyament per la mort d’alguns dels seus familiars o amics. Les demandes de suport al dol s’han de fer al correu electrònic atenciodol@fundaciohospital.org i estan coordinades per un equip amb psicòlegs experts amb experiència i competència en l’atenció de persones en situacions de gran patiment. L’atenció es realitza telefònicament o per videoconferència.

La Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró posa a disposició de la ciutadania l’equip d’Atenció Psicosocial (EAPS), psicòlegs experts amb experiència i competència en l’atenció de persones i professionals en situacions de gran patiment, amb l’objectiu de proporcionar de forma gratuïta una atenció personalitzada i propera de suport, als familiars de les víctimes de la pandèmia.

Davant la situació d’emergència creada per la pandèmia, afrontar la pèrdua d'un ser estimat en aquesta situació d'especial vulnerabilitat psicològica que limita l'expressió dels sentiments i de les emocions és un factor agreujant que, en alguns casos, pot afavorir una mala gestió del procés natural del dol, ja que la situació de confinament no fa possible acomiadar-se de la persona estimada i restringeix els rituals funeraris.

És fonamental donar atenció i acompanyament psicològic per generar el màxim benestar a les persones que travessen una situació de dol, així com al seu entorn i al conjunt de la població.

 La Fundació Hospital i l’Obra Social “la Caixa”, en el marc del “Programa  per a l'Atenció integral a persones amb malalties avançades”, treballen conjuntament per oferir una atenció integral a pacients i familiars de la comarca del Maresme que viuen un procés de final de vida, tot oferint els serveis de suport psicològic, emocional, social, espiritual i d’atenció al dol. 

L’Equip d’Atenció Psicosocial en malaltia avançada (EAPS) de la Fundació Hospital són actualment 5 psicòlegs que s’integren en 6 equips de la comarca; el Centre Sociosanitari Hospital Sant Jaume de Mataró, la unitat de cures pal·liatives de l’Hospital de Mataró, el PADES CSdM, el PADES Mataró, l’Hospital Sant Jaume de Calella i el PADES Alt Maresme. Els professionals sanitaris són els que valoren la necessitat i realitzen la derivació per rebre atenció psicològica, que consisteix en un acompanyament durant el procés de malaltia, tant del pacient com dels seus familiars, i posteriorment s’ofereix suport en el dol.

En el web de la Funcació Hospital (https://fundaciohospital.org/) hi ha diversos protocols i recomanacions així com recursos específics per a situacions de dol adreçats tant a professionals com a les famílies que passen per un dol.