Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus aprova una Declaració institucional de suport al sistema català d’emergències i protecció civil

Escoltar

La Junta de Portaveus aprova una Declaració institucional de suport al sistema català d’emergències i protecció civil

La Junta de Portaveus ha aprovat una Declaració institucional presentada per Junts per Mataró de suport al sistema català d’emergències i protecció civil. El text ha comptat amb els vots a favor de Junts per Mataró i ERC, l’abstenció del PSC i Ciutadans i els vots en contra d’En Comú Podem.

Imatge: Gencat
Imatge: Gencat

El text íntegre de la Declaració institucional és el següent:

“L’Ajuntament de Mataró mostra tot el suport al model català de servei de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments, que referma les competències establertes per l’Estatut de Catalunya i desplegades per mitjà de la Llei 5/1994, del 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments de Catalunya, un model d’èxit que ha esdevingut un exemple de coordinació administrativa entre els cossos de bombers de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, amb un molt bon servei a la ciutadania del país.

Alhora reconeix i remarca l’excel·lent feina del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb el cos de bombers voluntaris; dona suport als diferents plans de desplegament i creixement de l’estructura del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i de Salvaments (SPEIS), com són el Pla estratègic 2017-2022 i el projecte Bombers 2025, i transmet la felicitació a tots els bombers per les tasques dutes a terme durant anys en favor del benestar i la seguretat de la ciutadania del país.

Per això condemnem qualsevol intent de desmantellament del model català de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments. Cal defensar el sistema català davant la proposició de llei que s’està tramitant al Congrés dels Diputats amb l’objectiu de coordinar, sota un comandament únic, dels serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvament a tot l’estat espanyol. Cal reafirmar les competències establertes en l’Estatut d’Autonomia de regulació d’aquests serveis de Catalunya. De fet, seria una ingerència a les competències del Govern de la Generalitat en matèria de seguretat i emergències, ni té cap sentit coordinar el sistema a través d’un centre de control que es troba a 600 quilòmetres.

Alhora, és lamentable el dèficit d’inversió que ha patit el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya durant la darrera dècada, i per això considera que ha el Govern ha de fixar-se com a prioritat el compliment del Pla estratègic 2017-2022 i el desplegament del projecte Bombers 2025.

Per tot això proposem els següents acords:

a) Instar al Govern de la Generalitat a continuar duent a terme la revisió i reformulació del sistema català d’emergències, mitjançant un gran acord de país que impliqui les institucions i els actors afectats i que inclogui entre els objectius d’aquesta revisió l’adequació del sistema als nous riscos i emergències, la clarificació i optimització de les funcions de cada cos, la racionalització dels recursos públics que es destinen al sistema i la dignificació de les condicions de treball dels bombers, tant dels professionals com dels voluntaris.

b) Instar al Govern a continuar potenciant les activitats formatives de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, per a bombers professionals i per a bombers voluntaris, adequar-ne les instal·lacions amb aquest objectiu i dotar-la dels formadors necessaris per a atendre la preparació de les noves promocions.

c) Continuar amb la tasca d’adopció de mesures per a afavorir la incorporació de dones als cossos de bombers.

d) Instar al Govern de la Generalitat a iniciar la negociació amb el Govern de l’Estat per a aconseguir el traspàs dels serveis de salvament marítim.

e) Exigir al Govern de l’Estat el respecte a l’autonomia i a les competències de Catalunya per al desplegament del seu propi model d’emergències”.