Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Nau Gaudí i la Col·lecció Bassat celebren 10 anys d’exposicions

Escoltar

La Nau Gaudí i la Col·lecció Bassat celebren 10 anys d’exposicions

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, celebra una dècada com a principal espai expositiu dels fons de la Col.lecció Bassat. La Nau s’ha consagrat com a Km0 de l’art gaudinià i seu del Consell Gaudí, creat amb motiu del 130è aniversari de l’edifici el 2013.

Durant aquests 10 anys la Nau Gaudí ha acollit activitats de tot tipus. Foto: Pere Masramon
Durant aquests 10 anys la Nau Gaudí ha acollit activitats de tot tipus. Foto: Pere Masramon

Des del novembre del 2010 prop de 100.000 persones han visitat la Nau Gaudí i alguna de les més de 40 exposicions de la Col·lecció Bassat, que en la seva totalitat compta amb 3.000 obres d’art.

Més enllà de l’espai expositiu mataroní, el fons també s’ha presentat a 14 ciutats, a Europa i als Estats Units, amb l’objectiu de promoure l’art contemporani català i donar a conèixer la Nau. En total, s’han exposat 1969 obres d’art de 159 artistes. Entre els artistes exposats de la Col·lecció Bassat figuren els principals exponents de l’art català i espanyol així com figures de renom internacional com Picasso, Chillida, Léger, Appel, Christo, Calder, Henry Moore, etc.

El treball conjunt entre la Col·lecció Bassat i l’Ajuntament per promoure la internacionalització de l'art català i espanyol contemporani, i de l'arquitectura de Gaudí i la ciutat de Mataró va arribar al seu moment àlgid l’any 2019 amb la mostra “Artistes de Mataró de la Col·lecció Bassat” exposen a Nova York, a l’Instituto Cervantes de Nova York.

 La Nau Gaudí. Km0

 La Nau s’ha consagrat com a Km0 de l’art gaudinià i seu del Consell Gaudí, creat amb motiu del 130è aniversari de l’edifici el 2013. Llavors es va presentar el “Manifest de Mataró”, el primer document en defensa de la conservació, el manteniment i la difusió del llegat gaudinià, al qual es va adherir la pràctica totalitat de propietaris i gestors d'edificis de l'arquitecte.

 A la Nau, Antoni Gaudí va posar en pràctica per primera vegada alguns principis arquitectònics com l’arc parabòlic, que esdevindria un element determinant en la seva arquitectura posterior, tant en els edificis civils com en els religiosos. La Nau és l’únic edifici que no va ser promogut ni per la burgesia ni per l’església, sinó per una de les primeres cooperatives obreres del tèxtil. L’edifici va ser declarat Monument Historicoartístic per l’estat espanyol (1969) i bé d’interès Nacional per la Generalitat de Catalunya (1982).

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró

Presidit per l’alcalde de Mataró, David Bote, i dirigit per Núria Poch, es va constituir amb l’objectiu de contribuir a la conservació del patrimoni col·lectiu i la seva divulgació. Es tracta d’una iniciativa que aposta, des de Mataró, per l’art i la cultura del país i que a través de la Col·lecció Bassat contribueix a omplir el buit cronològic pel que fa a la representació d’aquests artistes als museus de Catalunya. Es pretén explicar la successió de circumstàncies i de fets que han propiciat l’art contemporani i, mitjançant les activitats que s’organitzen, situar la Col·lecció Bassat i la Nau Gaudí als circuits nacionals i internacionals.

La Col·lecció Bassat

La Col·lecció Bassat constitueix un dels fons més representatius del que ha estat l'art català de la segona meitat del segle XX. La intenció de la Col·lecció és contribuir, a través de l'exposició dels seus fons, a l'explicació dels fets i moviments que han propiciat l'art del nostre temps. Compta amb més de 3000 obres originals, de les quals unes 2.500 són pintures i dibuixos, 500 són escultures, i es complementa a més amb un ampli fons d'obra gràfica. La Col·lecció és reflex de la passió i els gustos dels seus propietaris, el publicista Lluís Bassat i la seva esposa Carmen.

L’exposició actual

Actualment es troba en exposició Col·lecció Bassat 1990-1999 (I), la primera mostra dedicada als anys 90 del segle XX, que aborda la tercera dècada de l’activitat com a col·leccionista d’en Lluís Bassat iniciada als anys 70, i que continua avui.

 Aquesta exposició és, de fet, la més personal del col·leccionista, ja que la majoria han estat penjades a casa de la família Bassat, i moltes d’elles pertanyen a artistes amb els quals han mantingut una relació personal. Es tracta de 78 obres de 15 artistes.

 

Galeria d'Imatges