Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pacte de ciutat per a la reactivació social i econòmica de Mataró després de la crisi provocada per la Covid-19

Escoltar

Pacte de ciutat per a la reactivació social i econòmica de Mataró després de la crisi provocada per la Covid-19

Tots els grups municipals segellen un acord institucional per elaborar de manera conjunta amb els agents econòmics i socials el Pla de reconstrucció social i econòmica per fer front a la crisi derivada de la pandèmia de coronavirus.

L'alcalde, David Bote, i el segon tinent d'alcalde, Sergi Morales, amb els representants de FAGEM, PIMEC, UGT i CCOO. Foto: Romuald Gallofré
L'alcalde, David Bote, i el segon tinent d'alcalde, Sergi Morales, amb els representants de FAGEM, PIMEC, UGT i CCOO. Foto: Romuald Gallofré

Front comú dels cinc grups municipals amb representació a l’Ajuntament per elaborar el Pla de reconstrucció social i econòmica de la ciutat, on es definiran les estratègies dirigides a donar respostes integrals als nous reptes sorgits arran de la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19.

L’acord per a la reconstrucció social i econòmica de la ciutat el signen els representants dels cinc grups municipals presents a l’Ajuntament (PSC-CP; ECPM-ECG; ERC-MES-AM; Junts per Mataró i Ciutadans), i compta amb la col·laboració dels membres del Consell Econòmic i Social de Mataró (CESM): la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i els sindicats UGT i CCOO.

Aquest pacte de ciutat està adreçat a millorar les condicions de vida de les persones més afectades per la crisi i a la reactivació del teixit productiu i l’ocupació, amb l’objectiu últim de no deixar ningú enrere. Així doncs, està alineat amb dos dels reptes del Pla estratègic Mataró 2022 (lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat, i igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial) i també s’aixopluga en el nou horitzó marcat per l’Agenda 2030.

La presentació de l’acord institucional ha tingut lloc aquest migdia al Saló de Sessions. L’ha presidit l’alcalde, David Bote, acompanyat dels representants dels cinc grups municipals: Xesco Gomar (PSC-CP), Francesc Teixidó (ERC-MES-AM), Sergi Morales (ECPM-ECG), Alfons Canela (Junts per Mataró) i Cristina Sancho (Cs). També hi ha participat el vicepresident de la FAGEM, Albert Cortada; el secretari comarcal de la UGT, Lluís Torrents; el secretari general al Consell Intercomarcal de CCOO al Vallès Oriental, Maresme i Osona, Gonzalo Plata; i el representant de la PIMEC al Consell Econòmic i Social de Mataró, Joan Carles Codina. Ha estat el primer acte públic des que es va decretar l’estat d’alarma per la pandèmia de la Covid-19 i s’ha celebrat respectant totes les mesures de prevenció per evitar la transmissió del virus.

Des que va començar la pandèmia, l’Ajuntament ha pres mesures en diferents àmbits per intentar apaivagar l’impacte de la crisi sobre la ciutadania i teixit empresarial. L’ajornament del pagament dels tributs municipals, la concessió d’ajuts retornables de 400 € a les persones afectades per EROs i ERTOs que encara no hagin rebut la prestació del SEPE, la reducció del termini mig de pagament de les factures a proveïdors, el lliurament d’un centenar de tauletes i kits wifi portàtil per garantir que l’alumnat de final de cicle pogués seguir el tercer trimestre des de casa o la celebració de la Hackathon Covid-19, la nova normalitat són només algunes de la trentena de mesures que han pres l’Ajuntament i el TecnoCampus des que es va decretar l’estat d’alarma el passat 14 de març.

 

Taula per a la reconstrucció social i econòmica

L’elaboració del Pla estarà promoguda per la Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró, òrgan directiu que es constituirà en les properes setmanes amb l’objectiu de proposar i consensuar les mesures d’urgència i de reconstrucció econòmica i social per a la ciutat.

La taula estarà constituïda inicialment pels representants polítics i els membres del Consell Econòmic i Social de Mataró (CESM) que donen suport al pacte (FAGEM, PIMEC, UGT i CCOO). Es promourà, a partir d’un enfocament col·laboratiu, la creació d’un fòrum de participació articulat en diferents taules de treball en què hi participin altres membres i entitats del territori que vulguin sumar-se a la iniciativa i aportar la seva experiència, recursos i voluntat en el procés de construcció d’aquesta nova etapa.

Tot i que la Taula per a la reconstrucció social i econòmica tindrà entitat per sí mateixa, es vol que estableixi una relació directa i preferent amb el Consell de Ciutat i la Taula del tercer sector.

Per a la presa de decisions, es crearà un observatori específic de l’impacte de la crisi de la Covid-19 a la ciutat, que funcionarà com a instrument de seguiment i aportarà dades a nivell demogràfic, laboral, econòmic, d’habitatge, cohesió social...

 

Eixos del Pla de reconstrucció social i econòmica

La Taula de reconstrucció serà l’encarregada d’identificar els eixos i definir les línies de treball del Pla de reconstrucció social i econòmica amb l’objectiu de minimitzar els impactes que la crisi sanitària ha deixat a la ciutat en totes les dimensions: atenció a les persones, ocupació, socioculturals, activitat econòmica i millora de la governança.

Així doncs, es treballarà en cinc eixos:

- Eix Mataró Reconstrucció des de la reactivació econòmica i el foment de l’ocupació: afavorir la reactivació econòmica -especialment dels sectors més afectats com el comerç, la restauració o l’hostaleria-; impulsar una economia saludable i circular; donar suport a la indústria i a l’activitat productiva; i ajudar a les empreses a la transformació digital, entre d’altres.

- Eix Mataró Capital Innovació Social: generar i reconstruir teixit social, fomentar la justícia social i impulsar l’esperit comunitari i solidari.

- Eix Mataró Reforç del sistema sociosanitari: impulsar el projecte Mataró Ciutat cuidadora, enfortir l’assistència primària social i de salut, i incorporar permanentment les residències de gent gran en el sistema preventiu de salut.

- Eix Mataró Millora de la qualitat institucional i de resiliència urbana: incrementar la confiança com a element fonamental del compromís dels governs i les institucions amb la ciutadania, i millorar la capacitat d’adaptació i resposta de la ciutat.

- Eix Mataró Readaptació de l’estratègia de ciutat: redefinir els reptes estratègics, revisar el model de ciutat, fomentar la transició energètica i potenciar l’autoestima de Mataró

L’elaboració del Pla de reconstrucció social i econòmica de Mataró s’iniciarà un cop signat l’Acord. La concreció de la primera fase, amb un primer recull de mesures, està prevista per al mes de juliol.

 

Galeria d'Imatges

Arxius adjunts