Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Noves mesures de mobilitat a La Riera i entorns per recuperar el Centre per a les persones

Escoltar

Noves mesures de mobilitat a La Riera i entorns per recuperar el Centre per a les persones

A partir del 10 de febrer, l’Ajuntament implantarà noves mesures de mobilitat al Centre. Amb l’objectiu de recuperar La Riera per als vianants, es restringeix l’accés de vehicles i s’habiliten zones de distribució urbana de mercaderies (DUM) per als proveïdors.

El proper dilluns, 10 de febrer, entraran en funcionament les noves mesures de mobilitat que tenen per objectiu recuperar el Centre com a espai per a les persones. Per aconseguir-ho, es posen en marxa noves mesures a La Riera i els seus entorns per regular la mobilitat, i facilitar les operacions de càrrega i descàrrega dels proveïdors d’establiments comercials i empreses, i als serveis de paqueteria i entrega a domicili de comandes en aquesta zona delimitada per la Muralla de Sant Llorenç, la Muralla del Tigre, el Camí Ral, el carrer de l’Hospital, el carrer de la Coma, la plaça dels Bous i la Muralla de la Presó.

Aquestes mesures s’emmarquen en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Mataró, aprovat inicialment al desembre de 2018, i són també una de les mesures derivades de la implantació del Pla d’Impuls al Centre (PIC), que té per finalitat reactivar aquesta zona com a eix comercial i cultural, oferint un espai dinàmic i atractiu per a les persones acabant amb la permissivitat pel que fa a l’estacionament a La Riera, a la plaça de l’Ajuntament i a la resta de carrers de la zona Centre.

L’Ajuntament està fent altres actuacions de pacificació del Centre adreçades als vianants com la reconversió de la zona blava de la Muralla del Tigre i del carrer d’Argentona (entre La Riera i la Muralla de la Presó) ampliant de manera provisional la vorera amb delimitació de pilones i pintura. Aquestes actuacions, juntament amb la posada en marxa de les zones de Distribució Urbana de Mercaderies (DUM), s’estan posant en comú amb els grups municipals i amb els sectors comercial i empresarial de la ciutat.

Ahir al vespre, Cafè de Mar va acollir una sessió informativa per explicar les mesures dirigides a comerciants, restauradors i veïns a la qual hi van assistir l’alcalde, David Bote, i la regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno. També hi van ser presents el president de NEM Mataró, Jordi Novo; el president del Gremi d’Hostaleria i Restauració de Mataró i Maresme, Enric Bartrès; i el president de l’Associació de Veïns Mataró-Centre, Lluís Prades.

 

Accés dels vehicles a La Riera, de 7 a 9.30 h

Els vehicles podran accedir a La Riera entre les 7 i les 9.30 h (horari en prova pilot) i estar-hi màxim fins a les 10 h. Els residents de la zona Centre podran accedir-hi a qualsevol hora amb la targeta corresponent, tant per entrar tant per entrar i sortir de la seva plaça d'aparcament com per fer gestions de càrrega i descàrrega domèstica però no comercials. Si encara no es té targeta s'ha de sol·licitar mitjançant una instància (la plaça d'aparcament s'haurà d'acreditar amb l'escriptura de propietat o bé amb un contracte de lloguer i la matrícula del vehicle).

També hi podran accedir els vehicles que disposin d’una autorització municipal específica puntual (les autoritzacions per ocupació de via pública es poden demanar a través del web municipal) i els vehicles d’emergències i serveis autoritzats.

 

Zones DUM

La senyalització i posada en marxa de zones de distribució urbana de mercaderies (DUM) té com a objectiu facilitar les operacions de càrrega i descàrrega als proveïdors professionals d’establiments comercials i empreses i als serveis de paqueteria i entrega a domicili de comandes. Per tant, no podran ser utilitzades per vehicles que no siguin de transport i repartiment.

Les zones de distribució urbana de mercaderies estan senyalitzades a terra amb la mateixa línia groga en ziga-zaga de les zones de càrrega i descàrrega però emmarcada amb una línia vermella i amb la llegenda DUM també en vermell. Pel que fa a la senyalització vertical, s’indica que es tracta d’una zona per a distribució urbana de mercaderies, l’horari d’ús i els vehicles que la poden utilitzar.

Per norma general, funcionaran de dilluns a dissabte de 8 a 20 h i s’hauran d’utilitzar amb indicador horari i per un temps màxim de 30 minuts. Inicialment, quatre de les DUM previstes funcionaran també els diumenges i festius en el mateix horari: la de la plaça de les Tereses (antiga parada de bus Sagalés), la de la Muralla de la Presó, la de la Muralla dels Genovesos i la del Camí Ral amb La Rambla.

S’han habilitat zones DUM a 13 punts del Centre:

  • Plaça de les Tereses: 2 zones, una a l’antiga zona de càrrega i descàrrega davant de la parada de taxis i una altra a la part inferior de la plaça tocant al carrer de Santa Teresa (antiga parada d’autobús Sagalés).
  • El Torrent: 1 zona on hi havia la càrrega i descàrrega.
  • Carrer d’Altafulla: 1 zona on hi havia la càrrega i descàrrega, però ampliada a tota la banda mar fins a la cruïlla amb el carrer de la Concepció.
  • Muralla dels Genovesos: 1 zona a tocar de la plaça dels Bous (on hi havia zona blava).
  • Muralla de la Presó: 1 zona on hi havia la càrrega i descàrrega.
  • Muralla del Tigre: 1 zona on hi havia la càrrega i descàrrega.
  • Muralla de Sant Llorenç: 1 zona on hi havia la càrrega i descàrrega.
  • Camí Ral: 3 zones, ubicades a tocar de La Rambla, a la cantonada amb el carrer de Sant Agustí i davant del supermercat Sorli Discau. Totes tres eren zones de càrrega i descàrrega.
  • Carrer de l’Hospital: 2 zones davant de l’Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, que eren de càrrega i descàrrega.


A més a més, també se senyalitzarà com a zones DUM les zones de càrrega i descàrrrega que actualment ja eren d’ús exclusiu per a distribució de mercaderies:

  • Plaça de Cuba
  • Ronda d’Alfons X el Savi
  • Carrer de Miquel Biada


Excepte la de plaça de Cuba, que funciona les 24 h, les DUM de la ronda d’Alfons X el Savi i del carrer de Miquel Biada també funcionen de 8 a 20 h.

Com a conseqüència de la implantació de les zones DUM s’han reconvertit vàries places de zona blava de la Muralla de la Presó en places d’aparcament de Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR).


Període de transició i adaptació

Les noves mesures de mobilitat entraran en funcionament el 10 de febrer, però fins a l’1 d’abril tindrà lloc un període de transició i adaptació a la nova mobilitat, durant el qual es valorarà l’efectivitat de l’horari d’accés a la zona Centre i es faran els canvis que es considerin oportuns. En aquest temps es farà un seguiment de l’aplicació de totes les mesures implantades i es reforçarà la informació sobre el terreny a les persones usuàries.

Aquest període de transició no afectarà les zones DUM, que el dia 10 de febrer ja entraran en funcionament com a zones d’ús exclusiu per a les operacions de càrrega i descàrrega de proveïdors i serveis de paqueteria i entrega a domicili de comandes.


Intervenció en l’espai urbà

La implantació del Pla d’Impuls al Centre (PIC) també comporta diferents intervencions en l’espai urbà com canviar la situació de les terrasses existents, augmentar les zones de passeig i estada eliminant elements de senyalització, canviar l’orientació del mobiliari urbà o instal·lar jardineres, així com les reurbanitzacions dels carrers de Sant Josep i d’Argentona, l’obertura de la planta baixa de l’Ajuntament i la rehabilitació de la seva façana i el canvi d’un part del paviment de la plaça de Santa Anna i La Rambla. Totes aquestes actuacions, que estan previstes que tinguin lloc durant aquest mandat, es complementaran amb accions i intervencions de dinamització amb l’objectiu de reactivar el Centre i posar en valor els seus atractius comercials, gastronòmics, ambientals, paisatgístics, històrics i culturals.

Els ciutadans que vulguin ampliar informació o consultar dubtes ho poden fer a través del correu electrònic femcentre@ajmataro.cat o al telèfon d'atenció ciutadana 010.

 

Galeria d'Imatges

Publicat a