Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les restriccions per accedir amb vehicle al Centre es tornen a implantar a partir del 22 de juny

Escoltar

Les restriccions per accedir amb vehicle al Centre es tornen a implantar a partir del 22 de juny

Aquest proper dilluns es reactiva el període de transició i adaptació que va quedar suspès per la situació d’excepcionalitat derivada de la pandèmia de la Covid-19. Les mesures definitives per restringir l’accés de vehicles, consensuades amb restauradors, comerciants i veïns, s’implantaran l’1 de juliol.

La Riera, aquest dimecres al migdia. Foto: Ajuntament.
La Riera, aquest dimecres al migdia. Foto: Ajuntament.

L’Ajuntament reactivarà a partir del 22 de juny les restriccions de mobilitat al Centre amb la voluntat de recuperar aquest espai per a les persones. S’ha instal·lat la senyalització i es reactiva el període de transició i adaptació que va quedar suspès degut a la pandèmia de coronavirus. A partir de l’1 de juliol s’aplicaran les mesures definitives per limitar l’accés dels vehicles a la zona consensuades amb els agents implicats -comerç i restauració-, amb l’Associació de Veïns de Mataró Centre i també a partir de les propostes recollides a la sessió informativa oberta realitzada el passat 27 de gener a Cafè de Mar.

Aquestes mesures de mobilitat s’emmarquen en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Mataró, aprovat inicialment al desembre de 2018, i són també una de les mesures derivades de la implantació del Pla d’Impuls al Centre (PIC), que té per finalitat reactivar aquesta zona com a eix comercial i cultural, oferint un espai dinàmic i atractiu per a les persones acabant amb la permissivitat pel que fa a l’estacionament a La Riera, a la plaça de l’Ajuntament i a la resta de carrers de la zona Centre. Precisament, i també per facilitar el passeig, aquesta setmana s’han retirat els dos fanals que hi havia situats a La Riera, davant de la façana de l’Ajuntament.

Ara, a més, en la “nova normalitat” després la crisi sanitària per la Covid-19, és bàsic mantenir la distància entre les persones, i per això l’aposta del Pla d’Impuls al Centre per prioritzar els carrers per a vianants pren encara més sentit.

 

Horaris d’accés i zones DUM

Així doncs, a partir del 22 de juny es reactiva el període de transició. Els horaris en què estarà permès entrar a la zona Centre amb vehicle seran:

-Accés des del carrer de Sant Josep i carrer d’en Moles: de dilluns a divendres de 7 a 10.30 h i de 15.15 a 16.15 h; dissabtes de 7 a 10.30 h.

-Accés des del carrer de Sant Francesc d’Assís i Baixada de les Espenyes: de dilluns a dissabte, de 7 a 10.30 h i de 13 a 16.15 h.

Aquests horaris responen a la determinació de dues zones diferenciades en base a les seves característiques comercials i geogràfiques: l’àrea general (d’accés pel carrer de Sant Josep), i l’àrea condicionada (d’accés per Sant Francesc d’Assís i la Baixada de les Espenyes).

Els residents podran accedir-hi a qualsevol hora amb la targeta corresponent, tant per entrar tant per entrar i sortir de la seva plaça d'aparcament com per fer gestions de càrrega i descàrrega domèstica però no comercials. Si encara no es té targeta s'ha de sol·licitar mitjançant una instància (la plaça d'aparcament s'haurà d'acreditar amb l'escriptura de propietat o bé amb un contracte de lloguer i la matrícula del vehicle). El sistema d’accés amb targeta és provisional, fins a la instal·lació d’un sistema d’identificació automàtica de vehicles autoritzades que es podria posar en marxa a l’octubre.

També podran accedir a la zona centre els vehicles que disposin d’una autorització municipal específica puntual (les autoritzacions per ocupació de via pública es poden demanar a través del web municipal) i els vehicles d’emergències i serveis autoritzats.

Les zones de distribució urbana de mercaderies (DUM) són els espais habilitats per facilitar la càrrega i descàrrega als proveïdors i als serveis de paqueteria i entrega a domicili de comandes. Per norma general, funcionen de dilluns a dissabte de 8 a 20 h i s’han d’utilitzar amb indicador horari i per un temps màxim de 30 minuts. Les zones DUM van entrar en funcionament el 10 de febrer i no estaven afectades pel període de transició.

 

Mesures en suspens durant l’estat d’alarma

Amb la declaració de l’estat d’alarma per la crisi sanitària de la Covid-19, l’Ajuntament va decidir deixar en suspens les mesures de restricció de la mobilitat que s’havien començat a aplicar el 10 de febrer.

En un moment en què tothom estava confinat a casa, degut a l’augment de compres en comerços essencials que necessitaven reposar més sovint el seu estoc i també degut a l’increment de les vendes del comerç online i del servei de menjar a domicili, es va considerar necessari flexibilitzar i facilitar l’accés dels proveïdors i repartidors a La Riera; així com també facilitar l’accés de ciutadans a qui calgués fer arribar productes bàsics a familiars o col·lectius sensibles.