Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aplica el confinament nocturn de 22 a 6 h

Escoltar

Mataró aplica el confinament nocturn de 22 a 6 h

La declaració del nou estat d’alarma, des del 25 d’octubre i fins al 9 de novembre, per contenir la propagació de la Covid-19 implica l’obligació de portar a terme un confinament nocturn de les 22 a les 6 h. Aquesta és la principal novetat i es mantenen altres restriccions, ja en vigor a Catalunya, com la limitació a 6 persones en l’àmbit social i l’aforament al 50 % en equipaments culturals, esportius i de culte. Els serveis, el comerç minorista i la restauració per emportar poden estar oberts fins a les 21h, tot i que els lliuraments a domicili es poden fer fins a les 22 h. A Mataró continuen tancades les zones de jocs infantils i els casals municipals de la gent gran, i s’han anul·lat les activitats culturals a l’aire lliure.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir, 25 d’octubre, la declaració del nou estat d’alarma per contenir la propagació de la Covid-19. La principal mesura que es deriva d’aquesta normativa és el confinament nocturn, que en el cas de Catalunya, és de les 22 a les 6 h. En aquest nou estat d’alarma, ara decretat fins al 9 de novembre, cada comunitat autònoma és l’autoritat competent delegada.

Ahir ja va entrar en vigor aquest confinament nocturn però només amb caire informatiu, a partir d’avui, 26 d’octubre s’aplicarà el sistema sancionador. La Policia Local i Mossos d’Esquadra van començar ahir a la nit a controlar que aquesta disposició s’apliqués a la ciutat, informant als establiments de l’obligatorietat de tancar a les 21 h i als transeünts que no podien estar, ni circular pel carrer més enllà de les 22 h.

Les excepcions a la mobilitat nocturna són les següents:

  • Assistència sanitària d’urgència.
  • Adquisició de productes farmacèutics per raó d’urgència (la més propera al domicili).
  • Desplaçament per anar i tornar de treballar, amb el corresponent certificat de l’empresa.
  • Desplaçaments de professionals, i personal voluntari acreditat, per fer serveis essencials, sanitaris i socials.
  • Cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables (incloent-hi els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l’exterior pel seu benestar emocional o de salut amb el corresponent certificat professional).
  • Actuació urgent davant d’òrgans judicials.
  • Retorn al domicili de centres educatius i de les activitats culturals i espectacles públics.
  • Retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge.
  • Cura d’animals de companyia el temps imprescindible (de les 4h a les 6h de la matinada), amb desplaçament individual proper al domicili.
  • Altres causes de força major o altra situació de necessitat justificada.

En el web de la Generalitat de Catalunya (www.gencat.cat) es pot descarregar el certificat de declaració autoresponsable per algun d’aquests supòsits.

Els serveis, el comerç minorista i la restauració poden estar oberts fins a les 21h, tot i que els lliuraments a domicili es poden fer fins a les 22 h. Les activitats culturals poden fer-se fins a les 22 h i es permet el retorn dels assistents entre les 22 i les 23 h amb la corresponent entrada o justificant.

Pel que fa a l’àmbit social, les trobades i reunions, tant en l’àmbit privat com en el públic, han de ser de com a màxim 6 persones. Aquesta mesura ja era vigent a Catalunya i es continuarà aplicant així com la limitació al màxim de l’activitat social i els desplaçaments fora del domicili. Les excepcions per superar els grups de més de 6 persones són a les activitats laborals, al transport públic, a les persones convivents, activitats de culte i actes religiosos i activitats docents, entre d’altres.

L’aforament es redueix al 50 % en els equipaments esportius, activitats culturals, centres de culte i espais comuns d’establiments hotelers. I al 30 % en el comerç minorista i als mercats no sedentaris.

 

Competències municipals

A Mataró continuen vigents mesures municipals com el tancaments dels casals municipals de les persones grans, de les zones de jocs infantils i dels equipaments esportius sense supervisió i s’han suspès les activitats presencials als centres cívics i les activitats culturals a l’aire lliure (des del 15 d’octubre i durant 15 dies).

Publicat a