Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró es referma en contra la violència de gènere en el marc de la campanya del 25N, Dia Internacional contra la violència vers les dones

Escoltar

Mataró es referma en contra la violència de gènere en el marc de la campanya del 25N, Dia Internacional contra la violència vers les dones

La Junta de Portaveus de Mataró ha tornat a mostrar el seu rebuig a la violències per raons de gènere amb motiu de la commemoració, el proper 25 de novembre, del Dia Internacional contra la violència vers les dones.

El text íntegre aprovat per unanimitat és el següent:

“El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra la violència vers les dones, una de les formes més visibles de violació dels drets humans, així com l’exponent més extrem de la desigualtat de gènere entre dones i homes.

La violència masclista, suposa un seriós atemptat contra la integritat física i moral de les dones, i té la seva arrel en el marc d’unes relacions de poder desiguals entre gèneres, que possibiliten les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones arreu del món i en tots els àmbits. La dependència econòmica, el repartiment de papers i funcions dins de la família, així com el manteniment d’estereotips sexuals son causes que possibiliten i faciliten aquestes agressions.

La violència cap a les dones és una de les formes de vulneració dels drets humans més habitual i que afecta un major nombre de persones al món, pel simple fet de ser dones, i enguany aquest fet s´ha vist agreujat encara més arrel de l´emergència sanitària provocada pel COVID-19 arreu del món. La situació de pandèmia està fent créixer les situacions de conflicte i desigualtat, situacions que estan afectant especialment les dones en qualsevol àmbit, i que ens obliguen a prendre consciència de la permanent situació d´inseguretat en la que viuen.

ONU-Mujeres ha analitzat que només 25 països (el 12% del total mundial), han adoptat mesures de protecció a les dones davant l´impacte social i econòmic provocat per la crisis sanitària, en tres àmbits fonamentals. Estem parlant de mesures per combatre la violència envers les dones i les nenes, mesures per protegir les dones que es dediquen a les cures no remunerades, i mesures per reforçar la seguretat econòmica de les dones treballadores. La resta de països només han adoptat algunes d´aquestes mesures, i 42 països cap d´aquestes.

Davant d´aquesta emergència mundial, les desigualtats estructurals ja existents s´accentuen, augmenten els índexs de violència contra les dones i les nenes, i especialment els atacs contra la seva sexualitat.

Així doncs, el període d’excepció que estem vivint des de fa uns mesos a nivell mundial ha suposat per a moltes dones un temps de conflicte i d’inseguretat, on han hagut de compartir un espai tancat, temps i vida amb el possible agressor, i amb poques possibilitats de fugida i protecció.

Així doncs, la violència sexual en els moments de conflictes no es pot entendre aïllada d'altres greus violacions dels drets humans envers les dones, fruit de les enormes desigualtats i de la discriminació que continuen patint a tot el món, ni al marge de la violència de gènere que té lloc en temps de pau.

En situacions de conflictes, les dones es poden veure obligades a abandonar les seves llars i els seus països, i necessitar protecció internacional per garantir la seva supervivència. Durant el procés migratori cap a un país segur, s’enfronten a greus riscos de patir diferents manifestacions de violència masclista, així com d’esdevenir víctimes de tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació, ja sigui en origen, en països en trànsit o en el d’acollida.

La situació de vulnerabilitat que pateixen les dones en aquests casos fa necessari que els poders públics reflexionem sobre les violències masclistes en temps de conflicte i posem l’accent en les campanyes de sensibilització per visibilitzar la situació de patiment i vulnerabilitat extrema que pateixen moltes dones, i posant les eines necessàries per superar les seqüeles que provoquen aquestes situacions, garantint així la seva supervivència.

Dia rere dia el nombre de dones mortes continua augmentant i no podem ni volem romandre impassibles davant aquests fets.

Mataró es una ciutat feminista, i l’Ajuntament ha fet una aposta ferma per treballar, juntament amb la resta d’agents implicats, en l’eradicació d’aquest greu problema i en aquest sentit ha avocat i ho continua fent recursos i esforços.

Per assolir els objectius fixats hem de sumar esforços i crear complicitats ja que la violència masclista és un problema a nivell social que ens concerneix a totes i a tots, per tant és necessari que la societat faci seva la responsabilitat de sensibilitzar i participar en l’eradicació d’aquesta xacra.

Per tot això, els grups municipals sotasignats proposen al ple l’adopció dels següents acords:

Primer. L’Ajuntament de Mataró seguirà treballant en el seu compromís de lluita juntament amb les entitats de la Ciutat, contra qualsevol tipus de violència envers les dones, aquí i arreu del món, i manifestar el seu condol per la mort de 1070 dones víctimes de violència a l’Estat Espanyol des del 2003[1]

Segon. L’Ajuntament de Mataró consolidarà la seva tasca en l’àmbit educatiu promovent projectes de coeducació i d’educació per una ciutadania global des de la primera infància.

Tercer. L’Ajuntament de Mataró intensificarà la seva tasca en l’àmbit comunicatiu a través de campanyes de sensibilització adreçades a la població en general, i a la joventut en particular.

Quart. L’Ajuntament de Mataró apostarà pels projectes de cooperació que tinguin com a objectiu prioritari la lluita contra les violències masclistes i l’apoderament de les dones.

Cinquè L’Ajuntament de Mataró treballarà amb tots els agents implicats en la definició i aprovació del Reglament Municipal de Polítiques de Gènere Interseccionals com a eina de garantia de drets davant les violències masclistes en qualsevol àmbit.

Sisè. Donar trasllat del present acord al president del Govern de Catalunya, al president del Parlament i als grups del Parlament de Catalunya.”

[1]Dades Ministeri d’Igualtat a data 22/10/20

Publicat a