Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró Més de 100 Llengües arriba a la quarta edició per posar de manifest la riquesa lingüística existent a la ciutat

Escoltar

Mataró Més de 100 Llengües arriba a la quarta edició per posar de manifest la riquesa lingüística existent a la ciutat

Mataró compta amb un patrimoni lingüístic important i variat. A la ciutat hi viuen persones de més de 100 nacionalitats i s’hi parlen més de 120 llengües diferents. Per quart any consecutiu, de l’1 al 28 de febrer, es promouen un seguit d’activitats per fer visible la realitat lingüística de la ciutat. En l’edició d’enguany es posa èmfasi en la llengua de signes (LSC) amb l’organització d’una taula rodona, el 27 de febrer, a les 19 h a la Biblioteca Pompeu Fabra.

La UNESCO va proclamar l’any 2000 el dia 21 de febrer com a Dia Internacional de la Llengua Materna per commemorar la mort d’estudiants que es manifestaven en defensa de la seva llengua, el Bangla, a Dhaka (Paquistan), l’any 1952.

Mataró organitza des de fa 4 anys un programa d’activitats al voltant d’aquesta data, el 21 de febrer, per fer visible i posar de manifest la riquesa lingüística de la ciutat on es calcula que es parlen més de 120 llengües diferents. Si en l’edició de l’any passat es va posar l’accent en la importància de la llengua materna, enguany la temàtica principal es centra en el llenguatge de signes, coneguda habitualment per la sigla LSC, és la llengua de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya. També és la llengua en què solen relacionar-se amb altres persones parlants del seu entorn familiar i social immediat.

El dijous 27 de febrer, a les 19 h, es portarà a terme la taula rodona “El pes d’una llengua de signes” a la Biblioteca Pompeu Fabra. Anirà a càrrec del periodista i activista, Montxo Vicente; membre del Centre de Persones Sordes del Maresme a Mataró, Pere Cantenys; la mestra de l’Institut Miquel Biada, Teresa Comas i les logopedes del CEE Les Aigües, Sílvia Maresma i Pilar Viana.

El mateix dia 27 de febrer, a les 18.30 h, es farà una visita guiada a càrrec dels alumnes de l’Institut Miquel Biada a l’exposició “Les llengües dels catalans. Les llengües de Mataró” que es podrà visitar fins al 28 de febrer a la Biblioteca Pompeu Fabra.

A banda d’aquestes activitats, hi ha programats 4 hores del conte, aparadors culturals, una gimcana de les llengües maternes i altres activitats que es poden consultar més detalladament en el programa.