Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mig centenar d’informadors sensibilitzen la ciutadania per prevenir la transmissió de la Covid-19 a Mataró

Escoltar

Mig centenar d’informadors sensibilitzen la ciutadania per prevenir la transmissió de la Covid-19 a Mataró

A la ciutat treballen cinc equips diferents que sumen esforços per recordar la importància de complir les normes i així prevenir contagis. Als informadors de les platges, els agents de convivència i les dinamitzadores cíviques per a l’emancipació juvenil se sumen ara informadors del Centre de Formació i Prevenció i de la campanya d’informadors d’oci nocturn de Creu Roja.

Dues agents de convivència en un dels vídeos de la nova campanya de sensibilització
Dues agents de convivència en un dels vídeos de la nova campanya de sensibilització

En total, s’estan desenvolupant cinc programes de sensibilització que durant l’estiu sumen 48 persones contractades, a les quals cal afegir altres persones voluntàries que hi donen suport. Actuen a l’espai públic en diferents horaris i punts de la ciutat reforçant amb consells les mesures de prevenció.

  • Informadors de platges: l’equip consta de 30 persones que, fins al 13 de setembre, s’organitzen per torns per realitzar tasques d’informació, supervisen l’accés i els aforaments a les platges i recorden als banyistes les mesures de distància social i seguretat que cal mantenir. La posada en marxa d’aquest servei té un cost de 115.214,41 € que assumeix l’Ajuntament amb recursos propis. El servei funciona de dilluns a dijous de 10 a 15 h i divendres, dissabtes, diumenges i festius de 9 a 19 h.
  • Agents per a la convivència: el programa compta amb 4 mediadors, integrats en dos equips que treballen de dimecres a dissabte i principalment en horari de vespre-nit (19 a 24 h). Treballen a l’espai públic sobretot als barris de Rocafonda i Cerdanyola com a eina de prevenció i gestió dels conflictes, i amb l’objectiu d’afavorir la convivència i la cohesió social. Una de les seves funcions és informar dels seus drets i deures a la ciutadania i, en el moment actual, de la importància de respectar les normes de prevenció de la COVID-19. El programa s’allargarà com a mínim fins a finals de setembre i té un cost de 21.495 € per a l’Ajuntament, subvencionat en la major part (72,4 %) per la Diputació de Barcelona.
  • Dinamitzadores cíviques per a l’emancipació juvenil: l’equip està format per dues persones que treballen a favor de la integració dels nois i noies migrats que han arribat al municipi sense referents familiars. Es tracta d’un programa finançat per la Generalitat. Igual que en el cas dels agents per a la convivència, han incorporat a les seves funcions recordar la importància de respectar les normes de prevenció de la Covid-19 com a protecció de la pròpia salut i la de la resta de persones.
  • Informadors d’oci nocturn: Creu Roja, per encàrrec de la Generalitat, duu a terme a diferents municipis catalans (entre ells Mataró) una campanya de sensibilització específica per a joves en espais d’oci i horari principalment nocturn, amb l’objectiu de treballar els consells de prevenció enfront la transmissió de la Covid-19, i especialment l’ús adequat de les mascaretes. A Mataró el programa es duu a terme de dimarts a diumenge, de 20 a 1 h, principalment a parcs, places i altres espais públics de la ciutat amb major concentració de públic juvenil. Es compta amb 8 informadors/es i 4 persones voluntàries.
  • Informadors cívics en l’àmbit de la salut: l’Ajuntament ha posat en marxa un nou programa de sensibilització contractats pel Centre de Formació i Prevenció, que fan tasques d’informadors cívics de dilluns a divendres de 17 a 20 h fins al 7 de setembre. Realitzen la seva tasca principalment en parcs i places i al front marítim. Un cop més, recorden les eines de prevenció de la Covid-19 i insisteixen sobretot en la necessitat de complir amb la distància social i l’ús de mascaretes. Es tracta de 4 informadors que aniran acompanyats de persones procedents del voluntariat social que es va posar en marxa a Mataró durant el confinament. El cost d’aquesta iniciativa, finançada per l’Ajuntament, és de 4.000 €.

Els diferents equips de treball coordinen horaris i rutes, incidint especialment en aquells punts de la ciutat on es concentra més densitat de població i/o major risc de transmissió, segons les dades de Salut. Els equips d'informadors i agents que actuen a la via pública compten també amb el suport del Punt del voluntariat.

Campanya de sensibilització

D’altra banda, l’Ajuntament ha posat en marxa una nova campanya de sensibilització, amb la col·laboració de Mataró Audiovisual, per insistir en la necessitat de tenir en compte les mesures de prevenció contra la Covid-19, especialment l’ús de la mascareta, la distància social i la higiene de mans. La campanya, amb el lema "Aturar el virus és responsabilitat de tothom. Sigues responsable", consta de tres clips protagonitzats per informadors d’alguns dels equips que treballen al carrer. A més, es destaquen algunes de les conseqüències que la pandèmia està deixant a Mataró des de l’inici de la crisi, segons dades oficials: més de 925 persones contagiades, més de 100 persones mortes, etc.

La campanya es pot veure a les xarxes socials de l’Ajuntament (Twitter i Facebook: @matarocat) i també a Mataró Audiovisual, tant a Mataró Televisió com a Mataró Ràdio.Publicat a