Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una conferència de l’historiador Oriol Dueñas commemorarà el 80è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys

Escoltar

Una conferència de l’historiador Oriol Dueñas commemorarà el 80è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys

L’acte acadèmic institucional tindrà lloc aquest dijous 22 d’octubre a les 19.30 h des del Saló de Sessions i es podrà seguir en directe per internet. Enguany, la tradicional ofrena floral al monument del president Companys es va suspendre per l’increment de contagis de Covid-19 a la ciutat.

El doctor en Història i professor associat del departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Oriol Dueñas, impartirà aquest dijous la conferència institucional amb motiu del 80è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys. L’acte estarà presidit pel primer tinent d’alcalde, Juan Carlos Jerez, i comptarà amb la intervenció del president del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, Pablo Morales.

La conferència que impartirà Oriol Dueñas portarà per títol “Carme Ballester: compromís, resistència i solitud” i se centrarà en la figura de l’esposa de Companys, en el seu compromís polític i en la seva tasca des de l’exili per recordar i preservar la memòria del president, el seu marit, qui havia estat afusellat per la dictadura franquista el 15 d'octubre de 1940.

Oriol Dueñas Iturbe (Barcelona, 1977), doctor en Història i professor associat del departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, treballa com a tècnic del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i és especialista en la Guerra Civil, l’exili i la dictadura franquista. Va realitzar la seva tesi doctoral sobre les destruccions a Catalunya durant la Guerra Civil i la seva posterior reconstrucció. És autor de nombrosos articles i dels llibres La violència dels uns i dels altres. La repressió durant la guerra i la postguerra a Olesa de Montserrat 1936-1945; Els esclaus de Franco, juntament amb Josep M. Solé i Sabaté; El franquisme contra Esquerra: els alcaldes i diputats afusellats d’Esquerra Republicana de Catalunya, juntament amb Antoni Segura, Josep M Solé i Sabaté i Silvina Jensen; Catalunya al Món; i conjuntament amb Queralt Solé, El jutge dels cementiris clandestins. Josep Maria Bertran de Quintana (1884-1960).

L’acte acadèmic institucional se celebrarà aquest dijous 22 d’octubre a les 19.30 h des Saló de Sessions. Aquesta conferència es retransmetrà en directe a través del web municipal, ja que l’accés a la sala és restringit en compliment de la normativa actual d’aforaments per evitar la propagació de la Covid-19.

Enguany, i degut a l’increment de contagis de Covid-19, l’Ajuntament va suspendre la tradicional ofrena floral al monument a Lluís Companys que s’havia de celebrar el 15 d’octubre, dia en què es va complir el 80è aniversari del seu afusellament.