Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en marxa dues iniciatives relacionades amb l’economia social i solidària al Cafè de Mar: el Viver i la Llançadora

Escoltar

Mataró posa en marxa dues iniciatives relacionades amb l’economia social i solidària al Cafè de Mar: el Viver i la Llançadora

Els interessats podran presentar la seva sol·licitud del 24 de maig al 30 de juny a les oficines d’atenció ciutadana



L’alcalde i president de la Fundació Unió de Cooperadors, David Bote, la regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén, i el director general de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Guillem Perdrix, han donat a conèixer avui els dos projectes relacionats amb l’economia social i solidària que es posen en marxa a Mataró a través de la Fundació Unió de Cooperadors i l’Ajuntament: el Viver d’empreses i la Llançadora. Les dues iniciatives s’ubicaran al Cafè de Mar, seu social d’una de les cooperatives més antigues de Catalunya, la cooperativa de pescadors de consum “La Marítima” (1867).




La posada en marxa d’aquestes dues iniciatives d’economia social i solidària és una de les accions de govern que forma part de l’Acord de Govern pel progrés de Mataró del mandat 2015-2019.

 




El Viver d’empreses




El Viver d’empreses d’economia social i solidària és una iniciativa de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró que es defineix com un espai dedicat a donar servei i acollida a aquelles iniciatives empresarials de base col·laborativa: cooperatives, societats laborals, associacions i fundacions.

 

Es tindran en compte els projectes que estan en fase de constitució i que volen rebre assessorament, empreses d’economia social ja constituïdes, i també les empreses mercantils que manifestin la voluntat de transformar-se jurídicament en una empresa cooperativa amb l’assessorament del servei del Viver. Seran criteris importants alhora de seleccionar els projectes la seva viabilitat econòmica, la innovació social i les activitats econòmiques singulars al territori, el nombre de llocs de treball creats, així com les propostes de col·laboració amb el propi projecte del Cafè de Mar.

 

El Viver compta amb 6 espais que disposen de diferents serveis a més d’espais comuns. Els projectes s’hi podran instal·lar per un període màxim de 3 anys i gaudiran d’un acompanyament i tutelatge per part de l’equip tècnic del Viver.

 

 

Llançadora de projectes

 

La Llançadora s’emmarca en el projecte FESS Mataró (Facilitem l’Economia Social i Solidària a Mataró) de l’Ajuntament en el qual hi tenen cabuda multitud d’iniciatives de producció, comercialització, consum i finançament que funcionen sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris que no pas les empreses capitalistes. L’objectiu principal del pla és promoure l’ocupació de qualitat i la cohesió social a la ciutat, activant una xarxa de treball entre iniciatives d’economia social i solidària (ESS) existents al territori que ajudi a enfortir-les, i creant les condicions per l’aflorament i èxit de noves experiències.

 

En aquest sentit, la Llançadora oferirà gratuïtament acompanyament a projectes col·lectius basats en lògiques de col·laboració i amb valors de l’economia social i solidària, oferint eines pràctiques i assessorament col·laboratiu que garanteixi l’acceleració de la seva viabilitat i la creació d’ocupació de qualitat.

 

La iniciativa comprèn les següents activitats:

 

. Workshops formatius per capacitar les persones emprenedores, evolucionar i enriquir les idees de negoci amb impacte social.

. Coworking i emprenedoria col·lectiva: potenciant la participació i la col·laboració entre projectes.

. Assessorament: per abordar les necessitats individuals de cada iniciativa, maximitzar l’impacte social dels projectes, validar el model de sostenibilitat econòmica, etc.

. Identificació de vies de finançament a través dels mentors i tutors dels projectes.

. Acompanyament i seguiment: per propiciar el treball en xarxa, potenciar sinèrgies entre actors referents i maximitzar l’impacte social a través de sessions de networking i trobades estratègiques.

 

La Llançadora constarà de diverses fases que aniran de juliol a desembre de 2016.

 

 

Presentació de sol·licituds

 

Per tal de poder participar en algun dels dos projectes, s’ha obert una convocatòria pública les bases de la qual es troben a la web http://cooperadorsdemataro.coop/ca i a la de l’Ajuntament de Mataró. Les sol·licituds es podran presentar del 24 de maig al 30 de juny les oficines d’atenció ciutadana.

 

 

Mataró, Municipi Cooperatiu

 

Mataró es va adherir el passat desembre al programa Municipi Cooperatiu, impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. El Ple municipal havia expressat el de juny la voluntat de ser agents actius en la promoció del cooperativisme, amb l’aprovació per unanimitat de l’acord d’adhesió a aquest programa.

 

Una vintena de consistoris catalans i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà formen part actualment del programa Municipi Cooperatiu, que té per objectiu promoure el cooperativisme a partir d’accions de formació i d’orientació amb la implicació de les administracions locals, entitats i agents del territori.



La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya és l’organització empresarial que agrupa, representa i lidera el cooperativisme de treball a Catalunya. La Federació promou la creació, el creixement i la promoció de les 3.000 empreses cooperatives de treball que, dia a dia, enforteixen l’economia i la societat en base a principis democràtics.