Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuntament, patronal i sindicats signen el Pacte per l'ocupació i el desenvolupament econòmic

Escoltar

Ajuntament, patronal i sindicats signen el Pacte per l'ocupació i el desenvolupament econòmic

El Consell Econòmic i Social de Mataró impulsa la iniciativa, que es focalitza en polítiques industrials i polígons, economia social, formació i salut

L’alcalde, David Bote, ha presidit avui la signatura del Pacte per l’ocupació i el desenvolupament econòmic, el document que recull les conclusions derivades del procés de reflexió conjunta entre Ajuntament, patronal i sindicats per definir les línies d’acció que el Govern hauria de prioritzar per millorar la capacitació professional i l’ocupabilitat, així com les oportunitats econòmiques tant de les persones treballadores com de les empreses de Mataró. L’acord l’han signat l’alcalde; el secretari general del Vallès Oriental-Maresme de CCOO, Gonzalo Plata; el secretari comarcal del Maresme d’UGT, Lluís Torrents i la presidenta de la FAGEM, Roser Moré. Està previst que la PIMEC també signi el pacte. A l'acte de signatura també hi ha assistit la regidora d’Urbanisme, Desenvolupament Econòmic i Cultura, Núria Moreno.

El Pacte per l’ocupació i el desenvolupament econòmic, impulsat pel Consell Econòmic i Social de Mataró (CESM), està emmarcat en el Pla Estratègic Mataró 2022. Va ser aprovat pel plenari del CESM en la sessió celebrada el 12 de desembre de 2017.

Amb l’elaboració, formalització i desplegament del pacte, el CESM pretén, a més de ser un òrgan de concertació i proposició, esdevenir un agent actiu en la transformació real de la ciutat.

Cinc àmbits de reflexió

El pacte posa l’accent en el foment de les polítiques industrials, en els polígons d’activitat econòmica, en l’economia social i solidària, en la formació i l’ocupació i en la salut laboral. Té en compte també algunes de les accions que el Govern ja preveu dur a terme en aquests àmbits.

El CESM treballarà durant els propers mesos en la definició concreta de les accions establertes al Pacte i podrà comptar amb el suport d’experts proposats per qualsevol de les entitats que el conformen.

Accions i projectes en marxa

Actualment ja hi ha en marxa alguns projectes vinculats amb les prioritats establertes al Pacte per l’ocupació i el desenvolupament econòmic:

-Projecte d’Especialització i Competitivitat Empresarial (PECT). Projecte destinat a impulsar l’smart tèxtil liderat per l’Ajuntament de Mataró i en el qual hi intervenen TecnoCampus, Eurecat i l’Ajuntament de Calella. Es preveu rebre una subvenció de la convocatòria Feder 2014-2020.

-Pla Integral de modernització dels polígons. El projecte està adreçat en una primera fase als polígons de ponent de la ciutat. Contemplarà tant mesures per a la reactivació econòmica dels polígons com inversions adreçades a la millora de la mobilitat, l’enllumenat o l’espai físic. El pla, en fase d’elaboració, preveu una dotació d’1,75 milions d’euros que es preveuen obtenir mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona. També la modificació del Pla General d’Ordenació suposarà més facilitat en la regulació de les activitats que es vulguin implantar en els polígons, tant les actuals com les futures.

-Insertext III. Tercera edició d’aquesta iniciativa cofinançada per la Diputació de Barcelona i que té per objectiu fomentar l’ocupació de persones en atur i contribuir a la recuperació industrial del tèxtil i la confecció. Està participat per altres agents com són ASEGEMA, Eurecat, el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil (CRTT), la Fundació TecnoCampus, la FAGEM, la PIMEC, i els sindicats CCOO i UGT, així com el Consell Comarcal del Maresme i diversos ajuntaments de la comarca. La tercera edició d’Insertext compta amb un pressupost de 450.000 €, dels quals es preveu que la Diputació de Barcelona n’aporti 338.000 €.

-Treball conjunt entre el CESM i el Consell de la Formació Professional de Mataró per establir de forma consensuada enfocaments adreçats a la millora del nivell i la qualitat de la formació professional en totes les seves línies.

-Programació de dues sessions de treball en l’àmbit de política industrial i dues sessions de treball en l’àmbit de la formació continua i la formació al llarg de la vida.

-Proposta d’estudi de la situació dels polígons industrials des de la perspectiva de les persones treballadores, especialment focalitzat en aspectes de mobilitat.

Consell Econòmic i Social de Mataró

El Consell Econòmic i Social (CESM) és un òrgan estable de concertació format pels màxims representants d’empresaris i sindicats, amb l’objectiu d’obrir línies de treball i propostes en matèria econòmica i social i participar en les polítiques socioeconòmiques de la ciutat per minimitzar els efectes de la crisi sobre les persones i les empreses. La creació del CESM es va aprovar en el Ple de març de 2012.

El Plenari està format pels principals representants de patronals (FAGEM i PIMEC) i sindicats (CCOO i UGT) i persones del món laboral i econòmic nomenats a proposta dels grups municipals.