Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ca l’Arenas exposa "Volaverunt. Els gravats de Goya" en el 275è aniversari del naixement de Francisco de Goya

Escoltar

Ca l’Arenas exposa "Volaverunt. Els gravats de Goya" en el 275è aniversari del naixement de Francisco de Goya

A partir d'avui, 19 de novembre, es podran veure a Ca l’Arenas les quatre sèries de gravats de Goya: Caprichos (1797-1799), Desastres de la Guerra (1810-1815), Tauromàquia (1814-1816) i Proverbios (1815-1819), també anomenada Disparates que formen part del fons del Museu de Mataró des de l’any 1944. Una exposició que compta amb els gravats originals acompanyats de les intervencions dels artistes Irene Solà, Anna Dot, Marcos Prior i la Compañía La Soledad.

D'esquerra a dreta, el regidor de Cultura, Xesco Gomar, la directora del Museu de Mataró, Anna Capella, i la comissària, Aina Mercader.
D'esquerra a dreta, el regidor de Cultura, Xesco Gomar, la directora del Museu de Mataró, Anna Capella, i la comissària, Aina Mercader.

L’edició dels gravats que es conserva a Mataró va ser impresa entre els anys 1937 i 1938 als tallers de la Calcografía Nacional de Madrid, en plena Guerra Civil Espanyola. De fet, aquesta impressió, va ser promoguda pel govern de la Segona República amb el propòsit de recaptar fons per destinar-los a la causa republicana i com una operació de prestigi cultural: era la primera vegada que es plantejava una reedició completa dels quatre conjunts. L’anomenada "sèrie de guerra" és considerada una de les de més qualitat d’impressió i d’entintada més rica. I té la singularitat de tractar-se del darrer tiratge realitzat amb les planxes originals del pintor aragonès.

El Museu de Mataró conscient del valor d’aquest fons, que va ser exposat conjuntament per darrera vegada l’any 1996, ofereix de nou al públic l’oportunitat de descobrir-lo des d’una perspectiva contemporània.

L’exposició sobre Goya, comissariada per la historiadora de l’art Aina Mercader, parteix de la singularitat de la col·lecció de gravats mataronina. Una singularitat que rau en l'absència d'una de les estampes. El Museu de Mataró custodia tots els exemplars de cada una de les sèries, excepte un, el gravat número 16 de la sèrie Desastres de la Guerra, titulat “Se aprovechan”. Aquest buit en la col·lecció, del qual se'n desconeix el motiu, és el punt de partida de l'exposició.

"Volaverunt. Els gravats de Goya" mostra els gravats originals acompanyats de les intervencions dels artistes Irene Solà, Anna Dot, Marcos Prior i la Compañía La Soledad (formada per Marc Caellas i Esteban Feune de Colombi). Les seves propostes artístiques, creades específicament per a aquesta exposició, formen un conjunt d'aproximacions i derives a partir del treball de Goya. Un Goya que, en aquestes estampes, allunyades de la pintura per encàrrec, se sent creativament molt lliure.

En aquesta mostra expositiva es descobrirà un Goya cronista, observador sagaç, que completa les seves imatges amb una prosa crítica, satírica i, a moments, desesperada. Un artista que demostra un domini excels de les tècniques del gravat i una sensibilitat que avança el camí de l'art modern.

L'exposició s'emmarca en el 275è aniversari del naixement de Francisco de Goya (1746-1828), que se celebra enguany.