Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró commemora el 50è aniversari de la Secció Arqueològica amb una exposició multimèdia

Escoltar

El Museu de Mataró commemora el 50è aniversari de la Secció Arqueològica amb una exposició multimèdia

El 24 de setembre a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró s’inaugurarà l’exposició “Fes memòria, plaça Gran!” - amb recursos innovadors i de clara intenció didàctica - per recordar la tasca feta per la Secció Arqueològica del Museu de Mataró (SAMM), ara Centre d’Estudis d’Arqueologia i Història de Mataró (CEAHM).

La creació, l’any 1970, de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró (SAMM) –a partir dels grups que col·laboraven amb els arqueòlegs Marià Ribas i Jesús Illa– va significar l’inici d’una etapa en què va dur a terme una important tasca arqueològica i de salvaguarda del patrimoni a Mataró i a poblacions com Argentona o Cabrera de Mar. Els cinquanta anys de treballs de recerca i difusió queden reflectits en aquest projecte expositiu en forma d’instal·lació audiovisual multimèdia, en què una reproducció a escala de la plaça Gran de Mataró ens convida a fer una suggerent visita retrospectiva al passat. El viatge comença avui mateix i, com si es tractés d’una excavació arqueològica, transcorre per la història de la plaça des del present al passat fins a traslladar-se a l’antiga ciutat romana d’Iluro.

 

Les excavacions dutes a terme en aquest indret han permès recuperar un llegat molt important de vaixella i altres objectes domèstics del segle XVII, localitzar el destacat mosaic que forma part de la domus - casa romana- dels Dofins, i també les estructures per poder refer i dimensionar la domus de Can Cruzate, a més de la recollida d’un important nombre d’objectes. Els estudis de recerca i treballs documentals posteriors han facilitat que aquestes dues domus romanes es puguin recrear en 3D per fer-ne una visita immersiva. És la primera vegada que es duu a terme una proposta d’aquestes característiques per donar a conèixer les domus d’Iluro.

 

Entorn de l’espai de recreació de la plaça Gran, diferents àmbits acullen un audiovisual amb el qual els membres del CEHAM expliquen l’evolució de l’entitat. Són tres espais emmarcats en tres èpoques concretes (contemporània, moderna i romana), que presenten objectes arqueològics i documentals, i es completen amb la narració de tres personatges relacionats amb la plaça i protagonistes d’aquests períodes: Consol Nogueras, la primera dona regidora de l’Ajuntament de Mataró, el 1934; Magí de Vilallonga i Saportella, la persona més rica de la ciutat al segle XVIII;  Lucius Marcius Optatus, duumvir d’Iluro i responsable del primer cens dels ciutadans romans.

 

De la mà del creador audiovisual Toni Mira, el projecte ha estat conceptualitzat per Josep Antoni Cerdà, Carme Puerta i Dolors Zamora, membres del CEAHM.

 

El plantejament de l’exposició és fruit de la voluntat d’agrair l’esforç de totes les persones que van formar part de la SAMM, ara CEAHM, en algun moment dels seus 50 anys d’història, i especialment la feina dels membres fundadors.

 

“Fes memòria, plaça Gran!” que es podrà veure fins al 17 d’abril de 2022, s’havia d’obrir al públic el 2020 però la pandèmia ha retardat l’obertura.