Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nou Pla d’actuació integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador preveu 57 actuacions al territori durant el 2021

Escoltar

El nou Pla d’actuació integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador preveu 57 actuacions al territori durant el 2021

La Junta de Govern Local va aprovar el document el passat 31 de maig, i se’n va donar compte també dijous 3 al Ple ordinari de juny.

Inauguració de la reurbanització de la plaça de Joan XXIII al 2018. Foto: Ajuntament
Inauguració de la reurbanització de la plaça de Joan XXIII al 2018. Foto: Ajuntament

Els barris de Rocafonda, El Palau i Escorxador van ser objecte durant 10 anys del Programa d’Intervenció Integral finançat per l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya en el marc de la Llei de Barris, que es va donar per finalitzat al 2018. Durant aquests anys es van destinar 13,8 milions d’euros en polítiques de rehabilitació d’edificis, dotació de nous equipaments com la Biblioteca Antoni Comas, el parc de Rocafonda o la plaça de Joan XXIII, reurbanització de carrers com els grup de Les Santes o la ronda de Miguel de Cervantes, així com diferents programes de millora social i econòmica.

En el marc del Pla estratègic Mataró 2022, que té entre els seus reptes promoure la igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial, un dels compromisos del Govern municipal un cop finalitzada la Llei de Barris va ser donar continuïtat a l’enfocament d’intervenció integral en el territori. Sobretot quan, en el cas de Rocafonda-El Palau-Escorxador, les dades socioeconòmiques indiquen clarament una situació més desafavorida que la resta de la ciutat malgrat els anys d’actuació previs.

Així, al 2019 l’Ajuntament i el Consell Territorial de Rocafonda-Palau-Escorxador van impulsar la creació d’un grup motor, una comissió tècnica i una Taula de treball amb entitats i veïnat per elaborar una diagnosi participada de barri que identifiqués les principals problemàtiques, així com les potencialitats del territori. La diagnosi va justificar la necessitat d’elaborar un nou Pla d’actuació amb propostes concretes, però la pandèmia de la Covid-19 ha aturat fins ara la seva aprovació.

El Pla neix amb els objectius de potenciar els barris com espai de proximitat, de convivència, d’intervenció i de participació des d’un abordatge integral, és a dir des de diferents àmbits, per tal d’enfortir el treball comunitari i procurar transformar les vulnerabilitats existents i augmentar-ne les potencialitats. Aquests objectius s’emmarquen en l’estratègia Mataró 2022 i en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El document, que prèviament a la seva aprovació s’ha presentat als grups municipals, recull els antecedents i estructura dels barris de Rocafonda, el Palau i l’Escorxador, els seus objectius, els principals elements de la diagnosi, els òrgans de participació i les eines de seguiment i avaluació.

De moment, el Pla proposa 57 accions per executar a curt termini durant el 2021 a càrrec de diferents serveis municipals, ja siguin de continuïtat, millora o noves actuacions. El Pla es planteja, però, com un document viu en el qual s’aniran incorporant actuacions en un calendari previst fins al 2023, i on també jugaran un paper actuacions destacades d’altres administracions com la construcció de l’edifici de l’Institut Cinc Sénies.

Entre les accions iniciades o previstes aquest any es troben, per exemple, la reactivació de la Taula d’Entitats de Rocafonda; el nou butlletí electrònic per a les entitats de Rocafonda, El Palau i Escorxador; el trasllat i millora de l’equipament de l’Espai Jove Rocafonda a Can Noé; accions de continuïtat com el programa Mataró Educa+ , el Pla Educatiu d’Entorn o els Patis Oberts;  la Mostra de Teatre Infantil-Anem al Teatre; projectes de mediació escolar; el programa Agents de Convivència; una campanya intensiva de retirada de vehicles abandonats a la via pública; potenciació de la mediació comunitària a l’espai públic; accions de manteniment i millora a l’espai públic; entrada en funcionament de l’ampliació del Centre Cívic Rocafonda El Palau; substitució de llumeneres per tecnologia LED; nou equipament de petanques; millora de les pistes poliesportives obertes de Rocafonda i El Palau; suport a les comunitats de veïns i veïnes; millora dels accessos a la ciutat per la carretera de Mata i al barri; millora del polígon Mata-Rocafonda; estudiar propostes de camins escolars; programa Aixequem persianes; accions de revitalització del comerç de proximitat; treballar per definir una proposta d'Àrea de Regeneració i Renovació d’habitatge; programes com el de Mediació Intercultural, Educadors/res de medi obert i Referent Juvenil d’Ocupació; proposta de cursos d’acollida amb l’Escola d’Adults de Can Noé i dinamització de les activitats i projectes de l’Espai Jove Rocafonda.

Per al 2021 aquestes accions a desenvolupar a la zona d’actuació tenen un pressupost superior als 600.000 euros, si bé s’hi afegiran les accions que properament s’han de concretar en aplicació dels 120.000 € suplementaris que es destinen al Pla d’actuació integral i que van ser aprovats al Ple del mes de maig en aplicació dels romanents de l’exercici 2020. A mesura que el Pla vagi avançant s’hi podran anar incorporant noves propostes i projectes en funció dels recursos disponibles.

A banda de les accions impulsades des dels diferents serveis i recursos municipals, el Pla reconeix la importància i proposa la continuïtat d’accions liderades per entitats, com l’Espai matern-infantil del Projecte Totes Plegades de la Vocalia de Dones de Rocafonda; el projecte Lleure i Deures de la Fundació Lotus Blau; el Servei socioeducatiu del Centre Sant Pau Càritas; l’Esplai CRAJEC de Creu Roja; els programes de Càritas interparroquial (Ocupació, Escola de Mares i Programa d’atenció primària, d’atenció directa i ajut a la infància); l’Espai Joäo Martí de l’associació del mateix nom; l’Escola de Futbol del Club de Futbol Rocafonda; el programa Som Salut del CAP Rocafonda, el programa d’intercanvi de llibres de Llibre Viu o el Banc del temps de la Fundació Hospital.