Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament organitza tallers per millorar la convivència en l’espai públic de la ciutat

Escoltar

L’Ajuntament organitza tallers per millorar la convivència en l’espai públic de la ciutat

Els tallers, que s’agrupen sota el nom de ‘Al carrer!’, formen part del programa ‘Agents de Convivència’ i pretenen reflexionar i dotar als mataronins d’eines per millorar la convivència en l’espai públic.

La proposta dels tallers, que s’estan fent en diferents barris de la ciutat, està enfocada  a sensibilitzar als participants de les diferents realitats personals que coexisteixen en el seu entorn, així com de la necessitat d’empatitzar amb la visió de l’altre per tal de proporcionar eines de mediació de cara a millorar la convivència en la utilització de l’espai públic.

Els tallers tenen com a objectiu: sensibilitzar els diferents actors envers el conflicte i la importància de compartir l’espai públic; posar en comú les diferents necessitats per tal d’arribar a solucions dialogades; donar estratègies de mediació comunitària per prevenir conflictes; realitzar treball en xarxa amb els diferents serveis de l’Administració de manera transversal;  generar vincles amb les persones que participen en els tallers i presentar el servei com una eina més de l’espai públic.

El programa preveu tres tipus de tallers: ‘Fem teatre’, permet treballar a través d’un joc de taula interpretatiu i des d’una perspectiva lúdica i teatral, el respecte a la diferència, la tolerància i la perspectiva intercultural. ‘Quina etiqueta tens?’ ofereix la possibilitat de visibilitzar i agafar consciència dels diferents actors que intervenen en el barri i de la manera de relacionar-se entre ells. Finalment en el taller ‘Tabú’ es reflexiona sobre  un conjunt de conceptes i s’arriba a un acord sobre el seu significat.

Els tallers formatius ‘Al Carrer!’ són gratuïts i van dirigits a usuaris de l’espai públic, principalment, infants, joves i gent gran; els ofereixen diferents entitats de la ciutat i serveis municipals, a través de la dinamització dels agents de convivència.  Des que es van posar en marxa el passat mes de maig s’han fet 11 tallers i hi han participat un centenar de persones.

Com a suport a aquesta tasca l’Ajuntament també ha editat l’auca de ‘Consells per a la convivència veïnal a l’estiu’ en diferents llengües, on s’estableixen un seguit de recomanacions dirigides als veïns i veïnes, tant en l’habitatge com en l’espai públic.

 

Programa d’Agents de Convivència

Tallers ‘Al Carrer!’ forma part d’Agents de Convivència, un programa de mediadors al carrer impulsat per l’Ajuntament per prevenir la conflictivitat social i afavorir la convivència, que es va posar en marxa el juny de l’any passat. L’integren un grup de 4 professionals titulats en l’àmbit social, amb formació específica en mediació i civisme, i que tenen com a tasques encomanades la prevenció i gestió de conflictes, així com la informació, sensibilització i promoció d’actituds cíviques per fomentar la bona convivència.

Des que es va posar en marxa i fins a finals de març s’han realitzat 2.223 actuacions, centrades especialment en l’àmbit de l’Espai Públic on destaquen les relacionades amb la brossa fora dels contenidors i els voluminosos abandonats al carrer o el consum de begudes alcohòliques. Pel que fa a l’apartat de Barri, la gran majoria d’actuacions estan centrades en el coneixement i les relacions de barri, les intervencions realitzades per presentar el servei d’agents de convivència a ciutadania i entitats, així com generar vincles amb els diferents col·lectius. Destaquen també les consultes englobades dins l’àrea de Temes Administratius com la demanda de cursos o consultes sobre empadronament que suposen una gran part de la feina informativa d’aquests agents.

Pel que fa a les conductes detectades relacionades amb la Covid-19, la majoria de les actuacions que s’han portat a terme han estat en relació a la manca d’ús de la mascareta, l’ús de les instal·lacions esportives i els parcs infantils (en els casos en que no estava permès) i la falta de distància de seguretat en grups de persones.

En l’àrea d’Habitatge els agents s’han centrat en temes relacionats amb el sensellarisme. Finalment les qüestions relacionades amb la seguretat s’han centrat sobretot en les situacions de conflicte amb els veïns generades arran de la presència de menors en l’espai públic.

 

 

Publicat a