Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cooperativa de llogateres del projecte europeu Lloguem! es constitueix amb el nom Bloc Cooperatiu

Escoltar

La cooperativa de llogateres del projecte europeu Lloguem! es constitueix amb el nom Bloc Cooperatiu

Bloc Cooperatiu SCCL es va constituir formalment ahir, 18 de febrer, davant de notari amb l’objectiu que les persones interessades en el lloguer, s’associïn i que això serveixi per canviar les relacions entre propietaris i llogaters. La formació d’aquesta cooperativa, que compta amb la representació de la Fundació Unió de Cooperadors, ha estat assessorada pel Col·lectiu Ronda i per la càtedra d’Economia Social del TecnoCampus Mataró-Maresme.

Aquesta cooperativa es constitueix en el marc del projecte Lloguem!, impulsat per l’Ajuntament de Mataró i finançat pel programa europeu d’Accions Urbanes Innovadores (UIA), per mobilitzar habitatge buit de la ciutat i posar-lo en lloguer a un preu per sota de mercat a través d’una cooperativa de llogaters i llogateres. L’objectiu d’aquesta cooperativa, Bloc Cooperatiu, és que les persones interessades en el lloguer s’associïn i que això serveixi per canviar les relacions entre propietaris i llogaters.

En l’acte de signatura del 18 de febrer van assistir les 10 persones impulsores de la cooperativa i el president de la Fundació Unió de Cooperadors, Sergi Morales. Aquest acte de constitució legal culmina després d’un any de treball, impulsat per la Fundació Unió de Cooperadors, que va iniciar-se públicament el 17 de febrer del 2020 amb un acte de presentació on es van convocar a tota la ciutadania interessada en un lloguer assequible amb aquesta modalitat innovadora que planteja el projecte Lloguem!

Des d’aleshores, aquest grup ha estat treballant per definir la cooperativa que volien, així com els documents necessaris per fer-la possible. Per elaborar aquests documents, que inclouen els estatuts, el Reglament de Règim Intern i el Pla de Negoci, s’ha comptat amb l’assessorament del Col·lectiu Ronda així com de la càtedra d’Economia Social del TecnoCampus Mataró-Maresme.

Ara els i les membres de Bloc Cooperatiu han d’acabar de definir alguns aspectes del seu model i funcionament així com captar noves sòcies per poder tenir una massa suficient per als habitatges que l’Ajuntament està captant a través del projecte Lloguem!


Lloguem!

El projecte Lloguem! té per objectiu explorar solucions basades en l’economia social i cooperativa per generar una oferta alternativa d’habitatge assequible i estable a Mataró. En aquest sentit, el projecte preveu la creació d’aquesta cooperativa de llogaters i llogateres, entesa com una iniciativa privada sense ànim de lucre emmarcada en l’economia social que té per objectiu facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer.

Les cooperatives de llogaters i llogateres s’emmarquen en les iniciatives anomenades d’habitatge col·laboratiu en les quals és la comunitat la que desenvolupa fórmules per a facilitar l’accés a l’habitatge, amb col·laboració de les administracions públiques.

La cooperativa ha d’articular la col·laboració entre persones que cerquen un habitatge de lloguer o que estan interessades en establir sistemes que millorin les condicions a l’accés a l’habitatge.

Així, per mitjà de la cooperativa, els demandants de lloguer no s’adrecen a les persones que disposen d’un habitatge per llogar de forma individual sinó col·lectivament com a un únic “demandant”, el que permet a la cooperativa oferir al propietari avantatges que no ofereix la relació individual amb únic llogater.

Publicat a