Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Fira d’Atraccions es farà de l’11 al 20 de juny amb control d’accés i d’aforament entre d’altres mesures preventives

Escoltar

La Fira d’Atraccions es farà de l’11 al 20 de juny amb control d’accés i d’aforament entre d’altres mesures preventives

Mataró recuperarà la Fira d’Atraccions, després d’un any d’absència per les restriccions provocades per la Covid-19 i ho farà adaptant-se a les noves mesures del pla sectorial de Fires d’Atraccions de la Generalitat de Catalunya amb un desplegament de mesures sense precedents.

L’Ajuntament de Mataró i el Gremi d’Industrials Firaires de Barcelona i província estan treballant conjuntament en l’organització de la Fira d’Atraccions des que el passat 7 de maig la Generalitat de Catalunya va aprovar la reobertura d’aquest tipus d’esdeveniments, amb limitacionsen l'aforament i amb subjecció a les mesures establertes al pla sectorial. També autoritza la reobertura dels establiments de restauració integrats en les fires d'atraccions.

La celebració de fires d’atraccions ha estat suspesa durant més d’un any per les restriccions que hi havia fins al moment.

La Fira d’Atraccions i la Fireta de Primavera d’enguany s’organitzaran de la mateixa manera que s’estan celebrant els diferents actes comercials o culturals que es fan al carrer: amb espai perimetral i amb control d’aforament. En el cas de la fira s’establiran 5 accessos diferents repartits al llarg del parc central. A hores d’ara l’aforament màxim permès és del 30% de la seva capacitat total.

El pla sectorial de Fires d’Atraccions també determina, entre d’altres, que en els accessos hi hagi dispensadors de gel hidroalcohòlic, retolació per informar el públic de totes les mesures de prevenció;  que a cada atracció hi hagi mesures específiques d’higiene i desinfecció i que adaptin l’aforament, la freqüència de trànsit o ocupació. Cada atracció haurà d’informar de l’ús obligatori de dur la mascareta per a majors de 6 anys, garantir higiene de mans abans d’accedir-hi.  Desprès de cada viatge a l’atracció, el titular farà una desinfecció de les instal·lacions abans de ser ocupades per altres usuaris.

Per garantir que es compleixen totes les mesures, també hi ha haurà un servei de vigilància interior durant les hores de funcionament de la fira. A banda, el Gremi d’Industrials firaires de la província de Barcelona lliurarà polseres d’un sól ús als usuaris a les entrades de la fira, que esdevindran una mesura complementària de control i aforament, i seran obligatòries per pujar a les atraccions.

L’horari de tancament de la fira s’haurà d’ajustar als horaris autoritzats en aquell moment pel PROCICAT i  que s’acabarà de concretar en els propers dies. El que sí que és segur és que no serà tan extens com altres anys.

De moment s’està treballant amb la proposta que la fira avanci  els seus horaris de tancament els divendres i dissabtes a les 24 h (tradicionalment tancava a les 3.00 de la matinada) i la resta de dies mantingui el seu tancament habitual, a les 23 h.  Aquesta proposta resta pendent però de la confirmació del Procicat i/o el pla sectorial de fires d’atraccions aprovat per part de la Generalitat de Catalunya.  Pel que fa a l’horari d’obertura, els dies laborables l’espai s’obrirà a les 17 h i, els caps de setmana a les 16.30 h.

 

Els espais

La Fira, ocuparà els mateixos espais de cada any, tot i que amb alguna reducció d’atraccions per decisió dels propis firaries que no estan en disposició d’iniciar encara la seva activitat: l’espai firal, l’esplanada de Josep Reniu i Calvet i la plaça de la Música, al nou Parc Central. La fira concentra habitualment al voltant d’un centenar d’atraccions i casetes de fira, distribuïdes en funció del públic a qui s’adrecen (infants o adults).

Les parades de menjar dins el recinte de la fira es regiran per la normativa sectorial vigent en el context Covid-19 de la restauració i l’hostaleria, i només podran oferir per consumir a la barra amb separació entre els clients d’1’5 m o per consumir asseguts al costat de la parada, ja que està prohibit el consum d’aliments o begudes a la via pública.

Una de les novetats, és la nova ubicació de la Fireta de Primavera que es feia al passeig de la Ciutadania del Parc Central, enguany es trasllada d’ubicació i s’instal·larà a la Ronda Mossèn Jacint Verdaguer, a la vorera colindant amb el Parc Central nou.  La seva ubicació habitual, al passeig de la Ciutadania, esdevindrà un dels principals accessos a la fira d’atraccions i de control d’aforament, el que fa incompatible les dues activitats. Seguirà les mesures de control d’accés i aforament del Pla Sectorial de Fires - mercat i comptarà amb una variada oferta d’artesania i articles de regal.

 

Zona de restauració

Els bars i restaurants s’instal·laran al seu espai habitual, a la plaça d’Honorat Vilamanyà i Serrat, a l’interior de l’antic Parc Central. Aquest espai, exclusiu en oferta de restauració, acollint-se a la normativa actual per l’hostaleria i la restauració podran obrir fins a mitjanit. Els caps de setmana obriran a partir de les 11 h.

Seguint també les limitacions d’aquesta mateixa normativa els establiments hauran d’adaptar el seu servei a: consum a la taula o  la barra amb separació d’1’5 m entre comensals si és a la barra, i d’un metre si és a la taula, excepte per a persones que pertanyin a la bombolla de convivència; a les terrasses s’ha de garantir una distància mínima degudament senyalitzada de dos metres entre comensals de taules o grups de taules diferents, i un màxim de sis comensals per taula o agrupació de taules.

L’activitat gastronòmica d’aquest espai es compatibilitzarà amb la carpa de 800 m2 instal·lada al centre del parc, i amb les activitats que allà s’hi desenvolupin.

Des de l’Ajuntament es vol remarcar als usuaris la importància de seguir totes les mesures d’higiene i de seguretat i per això es farà una campanya informativa específica.

 

Col·laboració amb el Gremi de Firaires de la província de Barcelona

El context actual i el gran desplegament de mesures preventives necessàries ha propiciat que la coordinació i col·laboració habitual amb el model organitzatiu entre l’Ajuntament de Mataró i el Gremi d’Industrials Firaires de Barcelona i província sigui més intensa per oferir una fira adaptada als moments actuals. L’èxit d’aquesta fira, una de les més grans de Catalunya, esdevindrà un punt d’inflexió per a les properes fires a celebrar en l’àmbit català.

Per aquest motiu el desplegament d’aquestes mesures preventives es realitzarà conjuntament entre el Gremi i el propi Ajuntament de forma cooperada.