Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La rehabilitació de 12 habitatges del centre històric i el projecte interiorista de l’espai gastronòmic CABSA obtenen els Premis Puig i Cadafalch de Mataró

Escoltar

La rehabilitació de 12 habitatges del centre històric i el projecte interiorista de l’espai gastronòmic CABSA obtenen els Premis Puig i Cadafalch de Mataró

El Parc Vallmora del Masnou ha rebut el premi Puig i Cadafalch del Maresme. A més, a la 6a Mostra d’Arquitectura del Maresme s’han guardonat vuit obres i se n’han seleccionat vuit més, entre els 47 projectes presentats.

Can Marfà. Gènere de Punt (Passatge de Can Marfà, 1) ha acollit l’acte  de lectura dels veredictes i lliurament dels guardons de la 15a edició dels Premis Puig i Cadafalch de Mataró, del 3er Premi Puig i Cadafalch del Maresme i de la 6a Mostra d’Arquitectura del Maresme. L’acte ha estat presidit per la regidora d’Urbanisme, Núria Moreno, i ha comptat també amb la presència de Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Les tres convocatòries tenen per objecte posar en valor la bona feina realitzada en el camp de l’arquitectura a Mataró i a la comarca.

  

Premis Puig i Cadafalch de Mataró

En la seva 15a edició, en la modalitat d’interiorisme, el jurat ha premiat la intervenció minimalista i contundent realitzada a CABSA, Espai Gastronòmic, valorant la creació d’un espai serè i harmònic potenciat per la unitat de materials, el cromatisme i la llum. El projecte és obra dels arquitectes Jmp land.art.scape.architecture.

En la modalitat de rehabilitació s’ha guardonat el projecte de 12 habitatges del carrer Sant Simó cantonada amb el carrer de Don Magí, de l’arquitecta Rosa Brullet. En un espai condicionat per les edificacions preexistents i l’entorn del centre històric, el jurat ha valorat l’encert d’un projecte que resol un programa de 12 habitatges de lloguer compatibilitzant-lo amb el manteniment de les façanes catalogades i l’obertura d’un pati interior d’accés que ventila l’edifici i els habitatges.

El jurat, format per membres del Consell municipal del patrimoni de Mataró  ha fet una menció especial al projecte d’interiorisme de la perruqueria Anison de Xavier Martín Báez i a la rehabilitació de La Riera 33 d’Eduard Mayoral i Jové. S’han destacat, així mateix, quatre projectes més de rehabilitació: la restauració dels esgrafiats de façana de Can Pascual i tres intervencions respectuoses amb el gra petit del teixit edificat de les cases de cós de Mataró.

L’ajuntament de Mataró va crear els  Premis Puig i Cadafalch  l’any 1984 a instàncies del  Consell del Patrimoni, en reconeixement a totes aquelles persones (tècnics, promotors, constructors...) directament implicades en el procés de fer possible una arquitectura de qualitat a l’abast del ciutadà i en el seu entorn més immediat, tot contribuint a generar el patrimoni arquitectònic futur de Mataró.

 

Premi Puig i Cadafalch del Maresme

Amb l’objectiu de reconèixer i promocionar un dels actius més importants de la comarca del Maresme -el seu patrimoni arquitectònic i ambiental- l’Ajuntament de Mataró ha convocat enguany la 3a edició del Premi Puig i Cadafalch del Maresme.

En aquesta edició el guardó ha estat pel Parc Vallmora del Masnou de Batlleiroig, arquitectes, un espai buit que s’ha convertit en un entorn de relació entre el paisatge i l’urbà. Ha actuat com a jurat del Premi, el mateix de la Mostra d’arquitectura del Maresme, que ha premiat aquesta obra entenent que la recuperació del patrimoni és també la recuperació del paisatge.

 

6a Mostra d'Arquitectura del Maresme

Organitzada per el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a través de la seva representació al Maresme i per l’Ajuntament de Mataró, la 6a Mostra d’Arquitectura del Maresme té l’objectiu principal de contribuir al coneixement i valoració de l’arquitectura que s’està realitzant en l’àmbit territorial de la comarca.

En aquesta edició, i amb l’objectiu de donar una major visibilitat a la bona feina realitzada en el territori, el jurat de la Mostra ha decidit destacar vuit obres com a guardonades de la modalitat I (edificació) d’entre les 47 que s’han presentat a la convocatòria.

  • Casa-Estudi a Canet de Mar, de Valor-Llimós arquitectura. Posa la qualitat de l’espai per davant de l’edificabilitat i és remarcable la integració de la seva volumetria en l’entorn urbà.
  • Reforma i ampliació d’un habitatge unifamiliar entre mitgeres a Vilassar de Mar, de Ramon Andreu Muñoz i Núria Canyelles Torrents. Es vol destacar el treball espacial i el tractament d’allò situat entre l’espai privat i el carrer.
  • Casa 1819 HV a Calella, de Ofici: Arquitectura. Es vol remarcar l’actitud valenta de buidar l’interior d’una casa de cós.
  • Casa FGüell – HF19 al Masnou, dels arquitectes Àlex Gallego i Gerard Puig. És un altre exemple de millora d’una casa de cós aportant llum a la part central de l’habitatge.
  • Reforma i ampliació d’un habitatge entre mitgeres, Ca n’Amunt d’Arenys d’Amunt, de l’arquitecte Gerard Puig. És un bon exemple de com la transformació i millora d’un pati central dota de qualitat espacial i llum l’habitatge.
  • 6 habitatges a Cabrera de Mar, de TWOBO arquitectura. S’ha valorat la discreció en l’aplicació dels materials i la destresa en la col·locació de l'edifici en l'entorn.
  • Reurbanització de la plaça Catalunya del Masnou, de Comas – Pont arquitectes. S’ha valorat la sensibilitat i l’estratègia emprades per crear barri.
  • CABSA. Espai gastronòmic a Matarò, de jmp land.art.scape.architecture. S’ha valorat la creació d’un espai serè i harmònic.

En aquesta ocasió el jurat ha destacat també com a seleccionades vuit obres més: cinc d’elles en la modalitat I; i les altres tres en la modalitat II (altres maneres de treballar més enllà del fet edificatori).

 

Jurat de la  Mostra d’Arquitectura del Maresme i Premi Puig i Cadafalch del Maresme:

Carles Enrich, arquitecte representant del COAC.

Mercè Zazurca, arquitecta convidada pel Consell del Patrimoni de Mataró.

Josep Xuriach, representant del Consell del Patrimoni de Mataró.

Míriam Agudo, arquitecte Municipal de la comarca del Maresme.

Núria Sauleda, representant del CAATEEB.

Laurà Subirà, representant Territorial del Maresme del OAC i secretària del Jurat.

 

Jurat dels Premis Puig i Cadafalch de Mataró:

Núria Moreno, regidora delegada d’Urbanisme i Promoció de Ciutat i Comerç.

Maria José Pérez, vicepresidenta Regidora delegada de Cooperació i Desenvolupament.

Josep Xuriach, vocal en representació d’ERC.

Montserrat de Torres, vocal en representació d’En Comú Podem Mataró.

Esther Ibran vocal En representació del COAC.

Pere Mora, vocal en representació del CAATEEB.

Carles Marfà, vocal Proposat per la Junta de Portaveus.

Pere Fradera, vocal proposat per la Junta de Portaveus.

Esteve Mach, vocal proposat per la Junta de Portaveus.

Anna Capella, vocal en representació del Museu de Mataró.

Mariona Gallifa, arquitecta assessora del Consell del Patrimoni de Mataró i secretària del Jurat.

Arxius adjunts

Publicat a