Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Taula de reconstrucció social i econòmica fa balanç de les accions executades al 2020

Escoltar

La Taula de reconstrucció social i econòmica fa balanç de les accions executades al 2020

Es tracta d’accions acordades per la Taula i desenvolupades per l’Ajuntament per combatre els efectes de la pandèmia a la ciutat, tant des de l’àmbit de benestar social i salut, com des de l’àmbit de promoció econòmica. Les accions s’han finançat amb les partides del Pla de reconstrucció i una part de les mesures socials també han rebut finançament extern.

Una de les habitacions del Centre d'Acollida Municipal habilitat a l'Espai Gatassa per a persones sense sostre
Una de les habitacions del Centre d'Acollida Municipal habilitat a l'Espai Gatassa per a persones sense sostre

La Taula de reconstrucció social i econòmica, òrgan director del Pla de reconstrucció, es va reunir divendres passat, 8 de gener, per fer balanç de les accions que, amb el seu consens, ha dut a terme l’Ajuntament durant el 2020.

La Taula està integrada per l’alcalde, David Bote, representants dels grups municipals i els membres del Consell Econòmic i Social de Mataró que donen suport al Pacte per a la reconstrucció (FAGEM, PIMEC, UGT i CCOO). Des del maig passat, quan es va constituir, la Taula analitza la situació de la ciutat i proposa noves mesures i accions per atendre les necessitats dels sectors i persones més afectades per la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19, i també per afrontar la recuperació de la ciutat.

El conjunt de mesures d’urgència que s’han dut a terme des de la creació al maig de la Taula de reconstrucció social i econòmica han tingut un cost d’1.131.579,86 €. D’aquests, 758.434,27 € corresponen a accions socials de reforç i de suport a les persones, i 373.145,59 € a accions d’impuls a l’activitat econòmica ja sigui per a les empreses en general o específiques per al comerç, la restauració i altres serveis. Una part de les accions desenvolupades en l’àmbit social s’han dut a terme amb subvencions i finançament extern (423.276 €), mentre que la resta ha anat a càrrec de les partides del Pla de reconstrucció.

Pel que fa a l’àmbit social, els esforços s’han destinat a:

  • Mesures de suport per mantenir l’habitatge i evitar-ne la pèrdua: 179.790,88 €. El Servei Integral de Protecció de l’Habitatge, que es va posar en funcionament a l’octubre per orientar en temes hipotecaris i de lloguer, ha iniciat 142 expedients. Pel que fa a l’atenció al sensellarisme, des de l’inici de l’emergència 67 persones han estat allotjades en recursos temporals (Can Boet, Espai Gatassa, etc).

  • Increment de l’atenció a les persones grans, fràgils i amb dependència: 252.776 €. Entre altres accions, s’han incrementat les activitats telemàtiques a la xarxa de casals de gent gran donant suport a 709 persones i formant-ne 203; han augmentat en 256 els serveis de teleassistència; s’han incrementat les hores del servei d’assistència a domicili per fer front al confinament i el tancament de serveis complementaris com els centres de dia; i s’han reforçat amb 4 professionals els equips de Serveis Socials.

  • Garantir la cobertura de necessitats bàsiques d'alimentació i subministraments per afavorir el retorn a la nova normalitat: 141.000 €. S’ha hagut d’incrementar la dotació d’alimentació al Centre de suport alimentari L'Entorn en un 57,04 % respecte al 2019 per arribar a 5.045 famílies; i també s’han augmentat les partides de beques per complement de menjador escolar.

  • Servei de suport psicològic per atendre diferents formes d’afectació durant l’emergència: 15.000 €. S’han adreçat als col·lectius més afectats per la crisi, com els infants, la gent gran i les situacions de violència intrafamiliar.

  • Increment de l’atenció en polítiques d’Igualtat i en concret en atenció a situacions de violència agreujades pel confinament: 29.000 €. S’ha contractat un professional per atendre l’increment d’hores d’intervenció del Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

  • Acompanyament integral a infància i adolescència. Reforç escolar (suport a 70 joves a les aules d’estudi i per reforç escolar especialitzat; i a 150 joves més per reforç especialitzat en secundària); lliurament de 100 tauletes i connectivitat a Internet per reduir les desigualtats generades per l’escletxa digital: 54.000 €.

  • Reforçar protocols d’informació i acollida adreçats a la població migrada per tal de reduir les situacions d’irregularitat sobrevinguda derivades del context socioeconòmic: 15.000 €.

  • Coordinació i enfortiment dels agents de l’assistència primària Social i de Salut a la ciutat per liderar els canvis immediats i de futur en els models d’atenció sanitària i social, amb la creació de la Taula Mataró Salut 20-30.

  • Enfortir les entitats esportives per tal de potenciar el seu rol en el foment de la cohesió social: 71.867,39 €. S’han proporcionat ajuts a 37 entitats en relació als preus públics per ús de les instal·lacions esportives municipals; i 19 entitats s’han presentat a la convocatòria de subvencions per afavorir l’accés a l’activitat esportiva a famílies vulnerables afectades per la crisi (85 places a subvencionar).

Pel que fa l’àmbit de promoció econòmica, les accions han anat destinades a:

  • Campanya per fomentar el consum al comerç local “Comprem entre veïns i veïnes. Ara Toca Mataró”: 11.553,36 €.

  • Plans de dinamització per eixos comercials (disseny), en espera de poder executar les accions de dinamització aturades per l’emergència sanitària: 6.484,93 €.

  • L’aparcament com a element facilitador, oferint la gratuïtat de 30 minuts d’estacionament en dissabtes i festius comercials autoritzats als pàrquings del Parc Central, plaça Granollers i plaça de les Tereses gestionats per PUMSA per estades superiors a 1 hora: 25.307,3 €.

  • Activació de locals buits: 20.000 €. S’han acceptat 29 sol·licituds de subvenció per al programa Aixequem persianes, de les 41 peticions rebudes. La resta s’han rebutjat perquè el local no està llogat, tot i així els propietaris es podran beneficiar de la inclusió a la borsa d’immobles del programa. També s’està elaborant una diagnosi i pla d’actuació per al foment de l’ocupació de locals buits i la reactivació de la zona Mataró Centre i Eixample.

  • Facilitar la digitalització del sector: s’hi han destinat 186.797,17 € per atorgar ajuts a 109 sol·licitants per a accions de transformació digital del comerç i la restauració. S’estudia ampliar encara més la dotació global per a aquests ajuts (inicialment era de 100.000 €) per arribar a cobrir un total de 126 sol·licituds.

  • Assessorament per l’optimització de la potència elèctrica: 9.800 € per la contractació d’una plataforma en línia, ara en fase de proves, destinada a la ciutadania i el sector comercial, amb l’objectiu de generar estalvi ajustant la potència elèctrica contractada i fer un estudi d’autoconsum amb plaques fotovoltaiques.

  • Ajuts a autònoms i microempreses destinats al pagament d’interessos derivats de les operacions de crèdit subscrites amb motiu de l’impacte econòmic de la Covid-19: 113.202,83 €. Han rebut ajut 198 expedients, dels 218 que s’han presentat (la resta no complien requisits), amb una mitja de 545 € per expedient.

A més, les mesures posades en marxa des del TecnoCampus han permès:

  • Programa d’ajuts per a la matrícula per a situacions derivades de la crisi del Covid-19: 200.000 € en beques per a les matrícules de setembre.

 

  • Assessorament a 800 empreses pel que fa a les mesures de les diferents administracions per fer front a la Covid-19.

 

  • Formació a 350 persones per a la preparació postCovid de les empreses.

 

  • Programa Reinventa’t: prop de 50 empreses participants.  

 

L’avantprojecte de pressupost de 2021 preveu 1,5 milions d’euros de despesa corrent per seguir atenent a les necessitats de la ciutat vinculades a la pandèmia. A més, es trasllada a aquest any la partida destinada a projectes d’inversió en aquest àmbit (prop d’1,5 milions més).


Publicat a