Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Santes 2021 se celebren amb el seny i la prudència que dicta la pandèmia perquè la cultura torni a carrers i places

Escoltar

Les Santes 2021 se celebren amb el seny i la prudència que dicta la pandèmia perquè la cultura torni a carrers i places

Mataró gaudirà de Les Santes 2021 amb més seny que rauxa però fent una aposta per la cultura segura amb actes programats i distribuïts per tots els barris de la ciutat, dissenyats i pensats en un context de pandèmia. La Policial Local i els Mossos d’Esquadra posaran en marxa un dispositiu especial per fer complir les mesures antiCovid-19 i el toc de queda un cop acabin els actes del vespre.

D'esquerra a dreta les regidores Villarreal, Gomar i Delgado.
D'esquerra a dreta les regidores Villarreal, Gomar i Delgado.

Les Santes 2021 comencen el dissabte 24 de juliol enmig del desenvolupament de la cinquena onada de la Covid-19 però la programació d’enguany ja es va dissenyar pensant en un escenari de pandèmia. Per tant, tota la programació cultural, repartida a diferents escenaris de la ciutat, continua endavant amb un únic canvi: l’espectacle “Únic. Balls, sons i emocions” del 27 de juliol es farà a les 21.45 h i a les 23.30 h, aquest darrer passi s’avança per complir amb el toc de queda en vigor des del 17 de juny.

L’Ajuntament de Mataró demana prudència i recalca que tots els actes que s’han treballat durant mesos compleixen amb el que diu el PROCICAT: aforament reduït al 70 % de la capacitat de l’espai, control d’aforament, entrada preassignada amb el públic assegut, estàtic i amb mascareta durant tot el desenvolupament de l’activitat. La situació actual no permet cercaviles, ni balls, ni l’obertura de barres per dispensar begudes al públic, tot i que des de la Direcció de Cultura ja s’havia treballat inicialment amb aquests supòsits.

La Direcció de Cultura, juntament amb tots els agents socials implicats a la festa, ha treballat amb l’objectiu d’oferir una programació cultural que apropi als ciutadans al record dels rituals col·lectius propis de Les Santes, tan necessaris en moments com aquests. 

Amb tots els condicionants epidemiològics, l’eix de la festa s’ha reinventat per confeccionar una programació de cultura segura perquè la ciutadania pugui gaudir d’una altra forma tots els actes.

 

Castell de Focs

El plantejament del Castell de Focs d’aquesta edició, 27 de juliol, és diferent. La pirotècnia es llançarà des de 4 punts diferents de la ciutat perquè es pugui veure des de totes les zones. A més, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra tallaran els passos de vianants i vehicles al front litoral, entre les 21 i la 1 h de la matinada.

Es demana que la ciutadania vegi aquest espectacle des de balcons i terrasses particulars, en els casos que això sigui possible, des de terrasses del sector de l’hostaleria o des del carrer però sempre evitant aglomeracions i concentracions.

 

Les entrades

A dia d’avui hi ha prop de 27.000 entrades assignades als diferents actes de Les Santes. Es pot accedir al web de Les Santes, zona entrades i reservar-les.  Per a qualsevol dubte s’ha habilitat el correu electrònic entradeslessantes@ajmataro.cat.

A nivell presencial, i per evitar la bretxa digital, també hi ha la possibilitat d’anar a l’edifici de les oficines de Cultura Mataró, al carrer de Sant Josep, número 9, planta baixa, de 9 a 14 h.

 

Dispositiu de seguretat

La Policia Local, conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, posarà en marxa un dispositiu conjunt per Les Santes 2021 per fer complir la normativa sanitària establerta. Els detalls d’aquest dispositiu s’han acordat avui en el marc de la Junta Local de Seguretat.

Tot i que la programació d’actes i els horaris s’han reduït respecte a les edicions prèvies a la pandèmia, tant la Policia Local com Mossos d’Esquadra reforçaran i coordinaran els seus dispositius amb efectius addicionals, especialment en el torn de nit.

La Policia Local comptarà amb una dotació de fins a 70 agents (50 nit / 20 tarda) específicament dedicats a la festivitat de la Festa Major, que es distribuirà per tota la ciutat, amb una especial atenció a la zona centre, el front litoral i la zona d’oci.  Els Mossos d’Esquadra, per la seva banda, reforçarà tant el servei ordinari nocturn com les unitats de reforç regional (ARRO).

El control policial se centrarà principalment en la seguretat als actes públics de Les Santes, en la prevenció de l’incivisme i el botellot, i en el control de les mesures Covid d’aglomeracions, mascareta, horaris d’activitats i toc de queda.

Com a mesura addicional, la nit del 27 de juliol es tallaran els passos de vianants i vehicles al front litoral, entre les 21 i la 1 h de la matinada.

 

Santes Esportives 2021

 La programació de Les Santes Esportives 2021 s’ha modificat per l’anul·lació dels següents esdeveniments esportius:

- La 9a Marxeta Nocturna prevista per al 17 de juliol, organitzada per l’Agrupació Excursionista de Mataró, donada l’entrada en vigor del toc de queda.

- El Torneig d’Escacs per equips del 24 de juliol organitzat pel Club Escacs Mataró.

- El XIV Torneig Gestoria Luis de Les Santes organitzat pel Club Esportiu Futsal Mataró.

La 29a Travessa al Port, acte organitzat per l’Ajuntament de Mataró, es va poder celebrar el diumenge 18 de juliol però la 42a Cursa Popular de Les Santes prevista per al 28 de juliol s’anul·la tal i com estava pensada. L’actual situació de la pandèmia ha fet replantejar a la Direcció d’Esports la seva celebració i la ciutadania que vulgui la podrà fer de forma individual o amb el seu grup bombolla.

Es facilitaran uns dorsals al web www.lessantes.cat i del 24 al 28 de juliol els participants podran fer els quilòmetres pel seu compte i compartir la seva cursa a les xarxes amb el #CursaLesSantes2021. També hi haurà la possibilitat, un cop fets els quilòmetres, de descarregar-se el diploma de participació. 

 

 “No és No” + “No Callem”

La regidora d’Igualtat, Feminisme i LGTBI treballa de forma transversal en la campanya “De festa, respecta”. Aquesta té la finalitat d’evitar i sensibilitzar envers les agressions sexuals, sexistes i LGTBIfòbiques. Amb els lemes “No és No” i “No callem” s’apel·la a la ciutadania a rebutjar qualsevol tipus d’agressions, tant si se n’és víctima com testimoni. 

Hi haurà dos punts informatius, coneguts popularment com a Punts Lila, situats a la platja del Varador, a l’entrada del braç del Port, i al Parc Central, al Camí de la Geganta amb l’avinguda del Corregiment. El seu horari, del 24 al 29 de juliol, serà de 22 a 1 h.

Durant les nits de Les Santes, davant de qualsevol situació d’agressió, abús o similar cal dirigir-se als punts liles per ser atesos per personal tècnic. Durant el dia o la resta de l’any, cal dirigir-se al Centre d’Igualtat i Recursos per a les Dones (CIRD) on també hi ha el Servei d’Atenció Integral LGTBI. I davant de qualsevol urgència sanitària o policial, cal trucar al 112.

Publicat a