Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aposta per ser referent com a ciutat cuidadora amb un projecte d’innovació en l’envelliment actiu i les cures

Escoltar

Mataró aposta per ser referent com a ciutat cuidadora amb un projecte d’innovació en l’envelliment actiu i les cures

El projecte “PECT de Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores” està liderat per l’Ajuntament però es treballarà conjuntament amb el Consorci Sanitari del Maresme, TecnoCampus Mataró-Maresme, Centre Tecnològic Eurecat, Fundació Hospital i Fundació Maresme que impulsaran actuacions concretes de l’àmbit de les cures i l’acompanyament a l’envelliment actiu. La iniciativa, amb un pressupost de 4,6 milions d’euros, ha estat subvencionada al 50 % per la Generalitat de Catalunya com a projecte emmarcat en l’estratègia RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020. S’habilitarà un nou equipament de referència en l’atenció a les persones a l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena amb 2.300 m² on es desenvoluparan la majoria de les actuacions dels agents implicats.

L'alcalde, David Bote, i la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, en la reunió de treball amb els socis del projecte.
L'alcalde, David Bote, i la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, en la reunió de treball amb els socis del projecte.

L’alcalde, David Bote, i la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, han presentat avui, 27 d’abril, el “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores” que ha estat seleccionat aquest mes d’abril en la segona convocatòria de finançament d’aquest tipus de projectes. En la presentació també han assistit representants del Consorci Sanitari del Maresme, la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, la Fundació Eurecat, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, i la Fundació El Maresme com agents que desenvoluparan accions en el marc del projecte i també el Consell Comarcal del Maresme i la Fundació TIC Salut Social que hi col·laboren.

“Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores” té com a objectiu desenvolupar i implementar en el territori models i solucions innovadores d’acompanyament a l’envelliment actiu i a l’atenció a les persones en situació de fragilitat, dependència, cronicitat o discapacitat, mitjançant processos de recerca, desenvolupament tecnològic i generació i transferència de coneixement entre els agents implicats, com a base per a creació d’ocupació i activitats econòmica d’alt valor afegit.

El pressupost del projecte és de 4.612.992,74 € per una durada inicial de dos anys, dels quals la meitat són aportats per la Generalitat de Catalunya en el marc del PO FEDER de Catalunya 2014-2020. Els PECT són un tipus de projectes que contribueixen al desplegament de l'Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT). Són iniciatives articulades i impulsades des de l’àmbit local amb un fort component innovador per a la transformació econòmica del territori i per a la generació d’activitat econòmica sostenible i d’ocupació.

Les operacions concretes que portaran cadascun dels agents implicats són les següents:


Ajuntament de Mataró

A banda de ser el soci impulsor i el responsable de la coordinació del projecte, l’Ajuntament de Mataró té com a missió crear un equipament d’innnovació i de dinamització de l’ecosistema territorial d’aquest àmbit pel que disposa d’un pressupost d’1.888.799,14 €.

Aquest equipament s’ubicarà a l’edifici patrimonial de l’Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena on, un cop rehabilitada la planta baixa i part de la primera, comptarà amb un Innolab (200 m²), un espai relacional i d’innovació social (450 m²), un espai de diagnòstic físic (400 m²), un espai d’atenció a l’envelliment de persones amb discapacitat (450 m²), un servei d’atenció integral a la fragilitat (150 m²) i espais auxiliars.

Aquest nou espai, que acollirà part de les actuacions de la resta de socis del projecte, serà un equipament de referència a la comarca en l’atenció a la fragilitat, la vulnerabilitat i l’envelliment actiu amb un alt component d’innovació tecnològica.

També es crearà el CareLab_Laboratori Ciutat Cuidadora per desenvolupar projectes d’innovació i activitats de sensibilització i transferència de coneixement en l’àmbit de l’envelliment en tres direccions: innovació en polítiques públiques d’atenció a la gent gran; programació d’activitats relacionals i de capacitació digital per a persones grans; i programa de suport a les persones cuidadores tant professionals com no professionals.


Consorci Sanitari del Maresme

El seu paper se centrarà en millorar el diagnòstic i posar en marxa un tractament innovador de la fragilitat i la disfàgia orofaríngia per un envelliment saludable i autònom. La disfàgia orofaríngia és una patologia del sistema digestiu amb una elevada prevalença entre la població de persones grans, es calcula que entre el 27 % el que es tradueix a Mataró a unes 3.000 persones grans. L’operació del Consorci Sanitari del Maresme amb un pressupost d'1.183.129,76 € contempla les següents actuacions:

- La creació i validació d’una eina electrònica que permeti classificar automàticament l’estat de fragilitat de la població anciana, per determinar les necessitats de salut i el seu impacte econòmic.

- La posada en marxa d’una estratègia de prevenció i atenció integral a la fragilitat basada en el treball coordinat d’un equip multidisciplinar de professionals.

- L’aplicació d’intel·ligència artificial per a la identificació de pacients ancians en risc de patir disfàgia orofaríngia a la ciutat.

- La recerca aplicada a l’adaptació de la dieta Mediterrània per la ciutadania amb disfàgia mitjançant els mercats, el comerç tradicional i la indústria alimentària.


TecnoCampus Mataró-Maresme

La Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, que compta ja amb una càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida, farà un estudi de l’impacte de l’exercici físic en la salut de la gent gran de la comarca del Maresme. A banda de l’estudi i la seva presentació sobre hàbits saludables, també està previst organitzar seminaris i activitats de generació de coneixement al respecte; fer programes i tallers per a la millora dels hàbits de la gent gran i desenvolupar tecnologia senzilla complementària als tallers que permeti la incorporació d’hàbits saludables per aquest sector de la població. Per aquestes actuacions, TecnoCampus compta amb un pressupost de 531.194,18 €.


Centre Tecnològic Eurecat

Les accions de la Fundació Eurecat, amb un pressupost de 465.257,10 €, van en la línia d’aconseguir transferència de coneixement i de tecnologia per a la millora de la qualitat de vida de la població gran del Maresme. Es portarà a terme un estudi sistemàtic de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica innovadora; en base a un estudia a 150 persones es portaran a terme estratègies de nutrició de precisió grupal en gent gran per millorar el benestar i la salut i es farà un estudi i un sistema recomanador, via aplicació mòbil, per millorar els hàbits de son de la gent gran.


Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena

Es crearà un Innolab, un equipament innovador amb tres escenaris de simulació adreçats a millorar la comunicació i la seguretat dels col·lectius vulnerables que estarà al servei de les empreses i dels estudiants adoptant un model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP). També es portarà a terme la sensorització d’habitatges per a col·lectius vulnerables. Es preveu evolucionar l’actual projecte RADARS incorporant tecnologia per a millorar la comunicació i la seguretat de les persones grans que viuen soles, ampliant la sensorització i robòtica social a 50 domicilis de la ciutat, prioritzant els usuaris que tenen perfils clínics de prefragilitat i fragilitat. L’assignació és de 273.145,06 €.


Fundació Maresme

Amb un pressupost de 271.467,50 €, la Fundació Maresme farà i aplicarà un projecte pilot amb un nou model d’acompanyament a l’envelliment actiu comunitari i inclusiu per a persones amb discapacitat intel·lectual i altres col·lectius vulnerables. Entre d’altres aspectes definiran els perfils professionals que hi intervindran, les modalitats d’acompanyament, els agents implicats en l’execució del servei, les persones usuàries beneficiàries i els resultats que s’esperen obtenir i la fórmula per avaluar-los.

El Consell Comarcal del Maresme (CCM) i la Fundació TIC Salut Social també implicats en el desenvolupament i èxit d’aquest projecte en tant que facilitadors en el territori i en l’àmbit d’especialització, respectivament.

Galeria d'Imatges

Publicat a