Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró es dota de la Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans

Escoltar

Mataró es dota de la Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans

La guia es fa pública a tota la ciutadania avui 15 de juny, Dia mundial de la presa de consciència de l’abús i el maltractament envers les persones grans. El document s’ha elaborat per iniciativa de la regidoria de Benestar Social, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona i el treball conjunt amb els diferents agents que aborden aquesta problemàtica social. L’objectiu és disposar d’una eina per treballar d’un forma transversal, orientar i fer més eficaç l’actuació dels diferents professionals que intervenen en l’abordatge d’aquest tipus de violència i alhora contribuir a donar visibilitat a aquesta realitat.

Imatge de la reunió que es va fer divendres 11 de juny per presentar el Pla d'Implementació de la Guia Local.
Imatge de la reunió que es va fer divendres 11 de juny per presentar el Pla d'Implementació de la Guia Local.

La regidora de Benestar Social, Laura Seijo, va presidir divendres 11 de juny la reunió telemàtica del pla d’implementació de la Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans. Aquest document es presenta avui 15 de juny a la ciutadania per visibilitzar aquest tipus de violència, invisible, oculta i difícil de detectar en el dia mundial de la presa de consciència de l’abús i el maltractament envers les persones grans.

Aquesta guia ha de ser una eina més per atendre millor les persones més vulnerables, generar una ciutat cohesionada amb entorns segurs per a la gent gran on puguin viure còmodament i també transmetre la seva experiència a les noves generacions.

La guia s’ha elaborat amb el lideratge de la regidoria de Benestar Social que ha comptat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona a través de l’Associació per a la investigació del maltractament a les persones grans (EIMA). El grup de treball també ha comptat amb representants de les següents institucions, entitats i serveis implicats:

-Consorci Sanitari del Maresme

- Institut Català de la Salut

- Col·legi d’Advocats de Catalunya

- Fiscalia de l’àrea de Mataró

- Consell Comarcal del Maresme

- Generalitat de Catalunya

- Cossos de Seguretat: Policial Local i Mossos d’Esquadra

- Entitats: Creu Roja, residències gent gran, servei de teleassistència, Col·legi de Farmacèutics, notari Guzmán Clavel, empreses de serveis d’atenció domiciliària, Centre sociosanitari Hestia Maresme.

-Ajuntament de Mataró: serveis de Consum, Gent Gran Activa, Salut pública.

 

Els maltractaments a les persones grans són un tipus de violència invisible, oculta i difícil de detectar. Per aquest motiu, el treball conjunt és essencial per aconseguir evitar aquestes situacions i/o detectar-les i poder-les abordar en una mateixa línia. Durant l’any 2020 a Mataró es van detectar 25 persones grans que es trobaven patint situacions de maltractament en l’entorn familiar.

 

Antecedents

Mataró compta, des del 2010, amb la Comissió per a l’Abordatge del Maltractament a la Gent Gran que està formada per diferents agents de l’àmbit de serveis socials, sanitat, centres residencials i cossos de seguretat que actuen a la ciutat. El març del 2011 es va elaborar un primer protocol per a la prevenció, detecció i atenció que va ser signat per les diferents institucions participants. Aquell document és el precursor d’aquesta guia, una eina més completa i transversal que comptarà amb un procés d’aplicació, seguiment i comunicació.

Publicat a