Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró incrementa el reforç escolar, els tallers de català i la capacitació digital de les famílies en el marc del Pla Educatiu d’Entorn

Escoltar

Mataró incrementa el reforç escolar, els tallers de català i la capacitació digital de les famílies en el marc del Pla Educatiu d’Entorn

El Pla Educatiu d’Entorn són un seguit de mesures per millorar l’èxit educatiu de tot l'alumnat en els àmbits personal, social, acadèmic i laboral. El pla, impulsat pel Departament d’Educació de la Generalitat amb la col·laboració de la Direcció d’Ensenyament, ha rebut un increment en la seva dotació que es tradueix en l’augment d’hores de reforç escolar, tallers de català per l’alumnat nouvingut, activitats d’esport i lleure i la posada en marxa de tallers per a la capacitació digital de les famílies perquè puguin seguir amb èxit els confinaments escolars per casos positius de Covid-19.

Són un seguit d’actuacions destinades tant a l´alumnat com a la resta de la comunitat educativa, dins i fora de l´horari lectiu, encaminades a assegurar la continuïtat i la coherència educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves. Es tracta d’impulsar l’equitat educativa, l’ús de la llengua catalana i l’educació intercultural com a elements facilitadors de la cohesió social.

El Pla Educatiu d'Entorn, impulsat des del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració amb la Direcció d'Ensenyament, té com a principal objectiu aconseguir l´èxit educatiu de tot l'alumnat en totes les seves dimensions: personal, emocional, social, acadèmica i laboral. Per portar-ho a terme, hi ha un treball conjunt entre les dues administracions i els centres escolars de la ciutat.

El Pla Educatiu d’Entorn ha estat una aposta educativa de l’Ajuntament de Mataró des de la seva posada en marxa el curs 2005-2006. En els exercicis del 2012, 2013 i 2014, per exemple, l’aportació de la Generalitat va ser nul·la i l’Ajuntament va decidir continuar amb aquestes accions educatives amb aportacions de 104.839,49 €, 114.675,16 € i 141.324,19 €, respectivament.

Del pressupost total destinat al Pla Educatiu d’Entorn de Mataró en els darrers exercicis, un 15% l'ha aportat el Departament de la Generalitat i el 85% l'Ajuntament de Mataró. 


Reforç escolar, català, esport i capacitació digital

La majoria de les actuacions, a excepció dels tallers per a la capacitació digital de les famílies que són novetat, ja es venen fent a Mataró des de fa 16 anys. Aquest 2021, donada la crisi sanitària i educativa generada per la Covid-19, s’ha rebut una subvenció extraordinària a través del Pla de Millora d’Oportunitat Educatives (PMOE).

Això s’ha traduït a Mataró en les següents accions:

-El reforç escolar que es feia a primària compta amb un increment del doble de monitors i monitores en els centres públics de la ciutat. Pel que fa a nombre d’hores de reforç escolar això es tradueix en 1805 hores i 312 places al curs 2019-2020 a 3060 hores i 810 places per aquest curs 2020-2021.

-Els tallers intensius de català han incrementat el nombre de places de 34 a 90, essent aquestes en format de classes online.

-El Casal Lingüístic de Català que s’ofereix a l’estiu, aquest any comptarà amb 40 places quan abans eren 34.

-Les activitats Esport i Lleure, dues hores dinamitzades als centres els dissabtes al matí, s’amplien a dos centres més el que significa que s’oferten aquest 2021 a l’Institut Escola Mar Mediterrània, a l’Escola Germanes Bertomeu, La Llàntia i Cirera.

-La novetat d’enguany són els tallers de capacitació digital per a famílies que ho necessitin per afrontar amb més èxit el confinament dels seus fills. En aquests moments, la Direcció d’Ensenyament s’ha posat en contacte amb els centres educatius per poder programar-los.

 

Pel que fa a l’activitat de Patis Oberts, que també forma part del Pla Educatiu d’Entorn de Mataró, resten en suspensió a l’espera de la millora de la situació de les dades epidemiològiques.

Publicat a