Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en marxa el projecte #Transicions per saber les necessitats de les persones joves en diferents àmbits

Escoltar

Mataró posa en marxa el projecte #Transicions per saber les necessitats de les persones joves en diferents àmbits

El Consell de la Formació Professional (FP) de Mataró i la regidoria de Joventut amb la col·laboració de l’investigador, educador i guia, Xavier Pujol, han creat el projecte #Transicions. L’objectiu és conèixer de primera mà, a través d’una enquesta digital i la creació de grups focals, les opinions, inquietuds, motivacions i grau de satisfacció de les persones joves per poder programar i fer propostes de millora en relació a les polítiques de joventut i educació de la ciutat.

Una de les sessions de treballs que s'han fet als instituts de Mataró.
Una de les sessions de treballs que s'han fet als instituts de Mataró.

Els principals objectius del projecte #Transicions, que posa en marxa la regidoria de Joventut amb el Consell de la Formació Professionals (FP) de Mataró, són:

-Obtenir el grau de coneixement i satisfacció dels serveis i recursos per a les persones joves.

- Detectar les necessitats, preocupacions i motivacions entorn de diferents eixos d’interès com són la formació, l’ocupació, la cultura, la participació, el lleure i l’oci, la sostenibilitat i el canvi climàtic i les qüestions relacionades amb la igualtat i les descriminacions.

-Obtenir prioritzacions i propostes de millora en relació les polítiques de joventut i educació.

Per aconseguir-ho es dirigirà un qüestionari digital, a través dels centres educatius i la Universitat TecnoCampus Mataró-Maresme, a les persones d’entre 14 i 29 anys i també es farà extensiva a través de les xarxes socials i altres vies comunicatives per arribar al màxim de població possible. L’enquesta es fa a través del mètode Computer Assited Web Interviewing (CAWI), un qüestionari per a conèixer l'opinió d'una mostra representativa de la població.

A banda d’aquesta enquesta, s'estan portant a terme grups focals que combinin la presencialitat amb les sessions virtuals amb grups d’entre 12 i 15 persones per poder fer dinàmiques d’aprofundiment en aquests temes.

Tant la participació en l’enquesta com en els grups focals serà anònima i es respectaran totes les normatives de protecció de dades.

La mostra està formada per joves d'entre 14 i 29 anys de Mataró o que fan vida a la ciutat als que es vol arribar a través dels centres educatius, entitats i la xarxa d’espais joves però també a través dels clubs esportius. De totes formes, també es farà una campanya comunicativa a les xarxes socials per arribar a aquells joves d’altres perfils que no estiguin vinculats a cap d’aquests espais.

Per portar a terme el projecte, s’ha comptat amb la col·laboració de l’investigador, educador i guia, Xavier Pujol Auden, qui ha participat en la creació del projecte i un cop finalitzat el període de captació de les enquestes, farà amb l’equip municipal l’anàlisi de les dades i la seva interpretació.

Les línies de treball i actuacions concretes que es derivin del projecte #Transicions responen a diverses prioritats del Pla de Mandat 2019-2023 com són garantir el dret a l’educació de qualitat i posterior accés al mercat laboral, garantir el dret a l’habitatge en el procés natural d’emancipació, fomentar la participació activa, la pràctica de l’esport, les activitats de lleure en una societat cohesionada on les persones joves són la base del futur. Els resultats de l'estudi serviran per a revisar el Pla Jove per Mataró 2018-2022 i reorientar algunes de les actuacions per adaptar-les a la realitat i necessitats actuals de les persones joves de la ciutat. 

Publicat a