Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en valor els seus establiments comercials emblemàtics

Escoltar

Mataró posa en valor els seus establiments comercials emblemàtics

En el marc del Pla d'Impuls al Centre, l’Ajuntament dona visibilitat als establiments singulars mitjançant el web www.rutadelsemblematics.cat i amb l’exposició “Establiments emblemàtics de Mataró”, una mostra que recull imatges i objectes plens d’història.

Can Bosch. Foto: Fons d’Imatges de Comerç de Catalunya.
Can Bosch. Foto: Fons d’Imatges de Comerç de Catalunya.

La regidora delegada d'Urbanisme i Promoció de Ciutat i Comerç, Núria Moreno,ha presentat aquest matí el projecte “Establiments emblemàtics de Mataró” a Can Serra, Museu de Mataró, en el marc del pla estratègic Pla d’impuls al centre.

Aquest projecte es va iniciar l’any 2019 a partir de la realització d’un inventari dels establiments emblemàtics de Mataró. D’aquest inventari s’han seleccionat 23 establiments que han entrat a formar part del web www.rutadelsemblematics.cat, del Fons d’Imatges de Comerç de Catalunya. La rutadelsemblematics.cat, és la guia en línia dels establiments emblemàtics de Catalunya, un portal on descobrir les icones comercials i turístiques que s’han anat creant al llarg dels segles i que avui constitueixen un valuós patrimoni, alhora que un actiu cultural i turístic de primer nivell que cal preservar i difondre. Dins la guia en línia, actualment hi podem trobar els establiments emblemàtics de Banyoles, Barcelona, Figueres, Girona, Olot i Mataró.

Al web, hi ha geolocalitzats els establiments,  alguns d’ells oberts al públic i altres que ja no estan en actiu, però gràcies a la pàgina es poden visitar virtualment i veure com eren quan estaven oberts. També hi ha entrevistes, descripcions i fotografies realitzades per Esteve Vilarrúbies, titular del Fons d’imatges de Comerç de Catalunya i il·lustracions fetes amb tinta xinesa sobre paper de l’artista barceloní Joan Bueno.

Per tal de donar-los a conèixer a la ciutat, s’ha organitzat l’exposició “Establiments emblemàtics de Mataró”, comissariada per la Pilar González-Agàpito, una de les persones que més coneix i més ha escrit sobre la història dels comerços de la ciutat.

Es podrà visitar a Can Serra-Museu de Mataró del 25 de febrer al 25 d’abril. L’horari d’obertura del Museu és de dimarts a divendres de 17 a 20 h; dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges d’11 a 14 h

A l’exposició s’hi podrà veure un recull d’imatges d’aquests establiments plens d’història i que mantenen el regust del passat. Establiments que la majoria segueixen despatxant el mateix producte i d’altres, malgrat haver-lo canviat, ho han fet respectant la història.

També s’exposaran alguns objectes cedits per aquests establiments que permetran descobrir la quotidianitat de l’ús d’alguns aparells, i com la tècnica els ha millorat.

Els 23 establiments representats a l’exposició són: Ca L'Artigas (actualment Le Boel), Bar Casal Aliança, Bar Europa, Barberia Fornaguera-Buitrago, Barberia Vicente, Cafès Manigua - Cereria Masjuan, Can Silveri, Casino Mataroní, Celler Castellví, L'Escocesa (actualment La Font del Faune), Farmàcia La Creu Blanca, Farmàcia Plana Borràs, Farmàcia Spà, Ferreteria Colomer, Herboristeria La Argentina, Impremta Laietana, La Confianza, Forn La Espiga de Oro (actualment Dàlmata), Confiteria La Vienesa (actualment Forum Set), Leandro Bonet (actualment La Gofreria), Les Olivetes (actualment Tapavins), Queviures Can Bosch i Serralleria March.

Durant el període d’obertura de l’exposició s’oferirà un servei educatiu específic per als centres educatius. Cal fer reserva prèvia a educacultura@ajmataro.cat o al telèfon 93 741 29 30.

Aquest és un projecte impulsat pel Servei de Promoció de Ciutat i Comerç que compta amb el cofinançament de la Diputació de Barcelona, el suport del Fons d’Imatges de Comerç de Catalunya, la Direcció de Cultura i el Servei d’Urbanisme i Patrimoni de l’Ajuntament.

 

 

 

Publicat a