Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa l’accent en les violències masclistes a dones amb diversitat funcional

Escoltar

Mataró posa l’accent en les violències masclistes a dones amb diversitat funcional

Al voltant del 25 de novembre, Dia Internacional contra les violències masclistes, l’Ajuntament i entitats de tota la ciutat programen activitats per sensibilitzar la població i fer-la reflexionar sobre les violències masclistes. Aquest 2021 el tema central són les violències masclistes a dones amb diversitat funcional, una realitat que es farà visible a través d’una desena d’activitats dirigides a tota la ciutadania.

Les violències masclistes són una de les formes de violació dels drets humans més habitual i que afecta un major nombre de persones al món només pel fet de ser dones. Enguany, amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra les violències masclistes, s’aposta per visibilitzar les violències masclistes a dones amb diversitat funcional.

Les violències masclistes no afecten a totes les dones per igual i és fonamental el treball de tots i totes per a erradicar-les. Les dones amb diversitat funcional presenten alts índex d’atur, salaris baixos, dificultats en l’accés als serveis de salut, mancances educatives, complexitat en l’accés a programes i serveis adreçats a dones, i alt risc de patir abús sexual i físic.

Per tots aquests motius, des de la Regidoria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI s’aposta per posar sobre la taula les capacitats de les dones amb diversitat funcional, així com les seves necessitats específiques i com abordar-les des dels serveis públics, però també des de les diferents organitzacions i entitats implicades.


La programació

Sota el lema “Capacitats diverses. Dones divers*es”, la programació del 25N inclou més d’una desena d’activitats enfocades a diferents públics amb l’objectiu d’arribar a tota la ciutadania de Mataró. Entra les activitats hi ha l’exposició “Allò que el masclisme amaga” realitzada per les persones joves de la Xarxa d’Espais Joves de la ciutat. Es tracta de 20 creacions independents inspirades en l’iceberg de les violències masclistes que configuren una única obra d’art. Aquesta peça es podrà veure a l’entrada de l’Ajuntament de Mataró (La Riera, 48. Mataró).

El 24 de novembre està prevista la xerrada “Violències masclistes i diversitat funcional, de la invisibilitat a l’abordatge” a càrrec de la professora i investigadora de psicologia i ciències de l’educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i membre del Grup d’Investigació CareNet, Assumpció Pié Balaguer. Aquesta xerrada, que es farà al Centre Cívic Pla d’en Boet a partir de les 19.30 h, forma part d’una jornada coorganitzada amb la Fundació Maresme que presentarà el treball transversal en temes de victimització i el Protocol Intern de la Fundació Maresme davant de situacions de sospita i/o evidències d’abusos i/o maltractaments.

I el 25 de novembre, a partir de les 19.30h davant de l’Ajuntament, es portarà a terme l’acció de rebuig contra les violències masclistes: “Memorial Feminicidis”. Aquesta acció simbòlica estarà dirigida pel Colectivo de Mujeres de Matagalpa (Nicaragua). L’entrenadora i seleccionadora estatal de natació d’esportistes amb diversitat funcional, Maria Folgado, serà l’encarregada de llegir enguany el Manifest del Dia Internacional contra les violències masclistes.

Aquestes són algunes de les activitats de la programació del 25N, que compta amb més d’una desena de propostes durant tot el mes de novembre.

Al llarg de tot l’any, la ciutadania compta amb un seguit de tallers, enfocats sobretot als centres educatius de primària i secundària, entitats i famílies, que es poden sol·licitar a través de la Guia d’Activitats i Serveis per als centres educatius, docents, famílies i AMPA/AFA de Mataró.

Publicat a